Upečte vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta. Máme pro vás osvědčený recept

Vláčný mazanec z kynutého těsta. Anna Kolásková

Vůně citrónové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.

Přečtěte si také

Suchej únor neměl na akce v supermarketech vliv. V letácích se alkohol objevoval častěji a rostl i zájem zákazníků
Suchej únor neměl na akce v supermarketech vliv. V letácích se alkohol objevoval častěji a rostl i zájem zákazníků

Velikonoční mazanec – recept

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 160 ml vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného, vlažného másla
  • 60 g cukru krystal
  • 40 g rozinek naložených v rumu
  • 35 g droždí v kostce
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • strouhanou kůru z 1 bio citronu
  • špetku soli
  • 1 vejce na potření
  • menší hrst mandlových plátků na posypání
K Velikonocům rum patří
Kynutí mazance na plechu po 60 minutách. Anna Kolásková

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte pár lžic vlažného mléka, ve kterém rozmíchejte lžičku cukru a lžičku mouky. Rozdrobte droždí na co nejmenší kousky, misku zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě, např. u topení či sporáku. Pozor – místo nesmí být příliš horké.
  2. Mezitím si do mísy, ve které budete těsto míchat, prosejte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru krystal a vanilkový cukr. Nastrouhejte a do mísy přidejte také citrónovou kůru.
  3. Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do mísy společně se zbylými ingrediencemi. Patří tam vlažné mléko, vlažné, rozpuštěné máslo, rozinky v rumu a žloutky. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte pěkné hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě trošku mouky.
  4. Těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout. Následně ho dejte na pomoučený vál a ručně ho vytvarujte do tvaru bochníku. Poté jej položte na plech s pečicím papírem, upravte, aby bylo pěkně kulaté, a zakryjte velkou skleněnou mísou nebo utěrkou.
  5. Mazanec nechte kynout dalších 60 až 90 minut na teplém místě, až se krásně nafoukne a zvětší objem. Mezitím si předehřejte troubu na 165 °C na horní i spodní ohřev.
  6. Nakynutý mazanec pomašlujte vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct zhruba 40 až 50 minut (podle velikosti). V průběhu pečení vrchní část zakryjte alobalem (aby mazanec příliš nezhnědl).
  7. Stav propečení zkontrolujte špejlí – těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.
Upečený mazanec má díky žloutkům krásně nažloutlou barvu. Anna Kolásková

Kynuté těsto je nejchutnější hned po upečení, další den už může tvrdnout. Pokud by vám nějaký mazanec zbyl i 3. den po upečení nebo ještě později, můžete z něj připravit žemlovku nebo francouzské tousty.

Tip na nákup:

Pokud často pečete, přijde vám vhod pomocník, který za vás převezme hnětení, šlehání nebo míchání. Řeč je o kuchyňském robotu, který může mít i více funkcí, např. mlýnek na obilí, zmrzlinovač, mixér, mlýnek na mák, mlýnek na maso a podobně. Ty nejlevnější začínají na 1 500 Kč a jejich největší výhodou je, že vám při pečení usnadní práci a uvolní ruce.