Upečte vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta. Máme pro vás osvědčený recept

Nakrájený mazanec s rybízovou marmeládou Anna Kolásková / Kupi.cz

Vůně citronové kůry, rumu, másla a vanilky. Právě takový je mazanec, jeden ze symbolů Velikonoc. Tradičně platilo, že čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes však není o suroviny, jako jsou rozinky, mandle či vanilka, nouze. Můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Jaká je tradice velikonočního mazance?

Vychutnejte si vláčný a nadýchaný mazanec z kynutého těsta, oblíbenou pochoutku, která se v domácnostech peče před Velikonocemi. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi.

Tento lahodný pokrm se připravuje z vánočkového těsta a recepty se často liší. Někteří do něj přidávají rozinky, mandle či další ingredience. Původně měl mazanec slanou chuť.

Kynutí mazance na plechu po 60 minutách Anna Kolásková / Kupi.cz

Velikonoční mazanec – recept

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 160 ml vlažného mléka
  • 80 g rozpuštěného, vlažného másla
  • 60 g cukru krystal
  • 40 g rozinek naložených v rumu
  • 35 g droždí v kostce
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • strouhanou kůru z 1 bio citronu
  • špetku soli
  • 1 vejce na potření
  • menší hrst mandlových plátků na posypání
Velikonoční beránek
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.

Velikonoční beránek

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte pár lžic vlažného mléka, ve kterém rozmíchejte lžičku cukru a lžičku mouky. Rozdrobte droždí na co nejmenší kousky, misku zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít na teplém místě, např. u topení či sporáku. Pozor – místo nesmí být příliš horké.
  2. Mezitím do mísy, ve které budete těsto míchat, prosejte obě mouky, přidejte sůl, zbytek cukru krystal a vanilkový cukr. Nastrouhejte a do mísy přidejte také citronovou kůru.
  3. Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do mísy společně se zbylými ingrediencemi. Patří tam vlažné mléko, vlažné, rozpuštěné máslo, rozinky v rumu a žloutky. Ručně nebo pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě trošku mouky.
  4. Těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout. Následně ho dejte na pomoučený vál a ručně ho vytvarujte do tvaru bochníku. Poté jej položte na plech s pečicím papírem, upravte, aby bylo pěkně kulaté, a zakryjte velkou skleněnou mísou nebo utěrkou.
  5. Mazanec nechte kynout dalších 60 až 90 minut na teplém místě, až se krásně nafoukne a zvětší objem. Mezitím si předehřejte troubu na 165 °C na horní i spodní ohřev.
  6. Nakynutý mazanec pomašlujte vejcem, posypejte sekanými mandlemi a dejte péct zhruba 40 až 50 minut (podle velikosti). V průběhu pečení vrchní část zakryjte alobalem (aby mazanec příliš nezhnědl).
  7. Stav propečení zkontrolujte špejlí – těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.

Tip Kupi.cz: Kynuté těsto je nejchutnější hned po upečení, další den už může tvrdnout. Pokud by vám nějaký mazanec zbyl i 3. den po upečení nebo ještě později, připravte z něj žemlovku nebo francouzské tousty.

Plátek velikonočního mazance s máslem a marmeládou Anna Kolásková

Jak si ušetřit práci při pečení?

Pokud často pečete, přijde vám vhod pomocník, který za vás převezme hnětení, šlehání nebo míchání, a usnadní vám tak práci. Řeč je o kuchyňském robotu, který může mít i více funkcí, např. mlýnek na obilí, zmrzlinovač, mixér, mlýnek na mák, mlýnek na maso a podobně. Ty nejlevnější začínají na 1 699 Kč.

Zdroje: autorský recept a foto Anna Kolásková, seznamzpravy.cz