Jak si doma založit žitný kvásek na chleba?

Sklenice žitného kvásku na chleba a mouka v misce na dřevěném prkénku Sokor Space / Shutterstock.com

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to.

Přečtěte si také

Jak využít slupky od brambor? Přestaňte je vyhazovat! Poslouží v kuchyni i jinde
Jak využít slupky od brambor? Přestaňte je vyhazovat! Poslouží v kuchyni i jinde

Co potřebujete na domácí kvásek?

Čerstvé kvasnice doma příliš nevydrží, protože mají krátkou trvanlivost, a tak zbývá možnost nakoupit do zásoby droždí sušené. Existuje však ještě jedno řešení, jak pomoci těstu kynout – kvas, který si doma připravíte úplně jednoduše za pomoci mouky a vody.

Domácí kváskový chléb je mnohem lepší než ten, který koupíte v obchodě. Chutný a vláčný vydrží při správném skladování i několik dnů. S pečením domácího chleba pak můžete experimentovat a přidat například kefír, podmáslí, jogurt, zakysanou smetanu, pivo a mnoho dalšího.

Pokud se necítíte na domácí kvásek, droždí vám přijde vhod

Kupte se slevou Droždí Fala.

Porovnat slevy

Jak dlouho vydrží žitný kvásek?

Takový kvas (mezi lidmi se mu říká zdrobněle kvásek) vám vydrží klidně celý život, budete-li jej pravidelně krmit. Existuje mnoho druhů kvasů a lze je vyrobit z jakékoli mouky. Pojďme si ale povědět, jak udělat ten základní žitný, ze kterého můžete upéct ten nejúžasnější chléb na světě.

Mimochodem, ze žitného kvasu si připravíte také kvas pšeničný (či jakýkoli jiný), který se hodí na sladké pečení (například na koláče či vánočky).

Žitný kvásek ve sklenici přikryté pečicím papírem Trofimov Denis / Shutterstock.com

Jak doma založit žitný kvásek?

Pro začátek budete potřebovat:

  • žitnou celozrnnou mouku
  • vodu
  • větší sklenici

Ale asi tou nejdůležitější ingrediencí je čas.

První den

Do sklenice nasypte dvě lžíce žitné mouky a k ní přidejte čtyři lžíce vody. Všechno promíchejte a přikryjte například mikrotenovým sáčkem anebo potravinářskou fólií. Tuto kašičku nechte odpočívat na kuchyňské lince do druhého dne.

Druhý den

Ke směsi, kterou jste si udělali první den, přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody. Promíchejte, přikryjte a nechte odpočívat.

Třetí den

Opět přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody, přikryjte a nechte odpočívat.

Čtvrtý den

Kvásek už pravděpodobně začíná bublat a vypadá, že je připraven. Je však zapotřebí, aby byl dostatečně silný, proto je nutné jej posílit. Ideálně si tedy vezměte novou sklenici a odeberte do ní dvě lžíce kvasu, zbytek vyhoďte. Do sklenice k těmto dvěma lžícím přidejte jednu lžíci žitné chlebové mouky (nikoli té celozrnné) a dvě lžíce vody. Poté nechte na kuchyňské lince odpočívat.

Pátý den

Opakujte stejný postup jako předešlý den. Ani teď však není kvásek připraven. Je potřeba jej pravidelně krmit, ideálně po dobu jednoho týdne či klidně i déle.

Kvásek ve sklenici, kváskový chléb Zagorulko Inka / Shutterstock.com

Pravidelně krmte dvakrát denně po dobu 7–10 dnů

Kvásek krmte dvakrát denně – ideálně ráno a večer. Jde pořád o tutéž rutinu:

  • Ze sklenice, ve které kvásek máte, odeberte téměř všechno a nechte v ní jen přibližně jednu lžičku starého kvásku.
  • Přidejte dvě lžíce chlebové žitné mouky a tři lžíce vody.
  • Promíchejte, zakryjte a nechte odpočívat na kuchyňské lince. Tento proces opakujte 7 až 10 dnů. Možná uznáte za vhodné krmit i déle.

Potom bude už kvásek dostatečně silný a připraven dělat to nejlepší pečivo na světě.