Jak pěstovat zázvor? Právě teď je nejlepší doba si ho zasadit doma do květináče

Nakrájený zázvor na dřevěném podnose pilipphoto / Shutterstock.com

Ačkoli se dá zázvor použít na vaření, do různých nápojů a dezertů, většina lidí po něm sahá právě tehdy, když se o ně pokouší nějaký bacil. Dokáže totiž zahnat počínající nachlazení a postavit rychle na nohy. Proto určitě není od věci si vytvořit doma nekonečnou zásobu zázvoru. Hodit se bude nejen v chřipkovém období. Navíc to není vůbec složité, uvidíte sami!

Přečtěte si také

Domácí pečený čaj: Dobrota a jedinečný vánoční dárek v jednom. Přinášíme 3 recepty, které stojí za vyzkoušení

Původ zázvoru

Zázvor pochází z jižní Asie, kde tvoří základ čínské medicíny. Kromě příjemně pálivé chuti a vůně má totiž také skvělé léčivé účinky. Je využíván jako koření, lék a díky své výrazné chuti se často přidává do různých alkoholických i nealkoholických nápojů, dezertů a sladkostí.

Přestože v České republice nejsou pro pěstování zázvoru zrovna ideální podmínky, doma v květináči či venku ve skleníku jej vypěstujete hravě.

Jak pěstovat zázvor

Zázvor lze pěstovat úplně od semínka, případně přímo z oddenku, který seženete v každém supermarketu. Koupit se také dají sazenice zázvoru v různých zahradnictvích. Prodávají se ale jen velmi zřídka, a tak bude nejjednodušší variantou přidat zázvor do košíku právě během nakupování potravin.

Kupované oddenky zázvoru mají však jednu nevýhodu. Aby se zabránilo jejich klíčení po dobu, co leží v obchodě, jsou ošetřené speciálními chemickými látkami – inhibitory růstu. Předtím, než se pustíte do sázení, tedy dejte oddenek na den do vody, čímž se chemie zbavíte. A poté již můžete sázet.

Ruka držící zázvor právě vytažený ze země Pixel Enforcer / Shutterstock.com

Postup:

  1. Zázvor po namáčení nechte jeden až dva dny na světle, dokud na něm nevzejdou pupeny. Poté oddenek uřízněte cca 5 centimetrů pod pupenem. Pokud je větší, lze ho nařezat na více kusů.
  2. Do květináče dejte zeminu bohatou na živiny, dobře propustnou a bez kamínků, které by mohly poškodit oddenky.
  3. Uříznutý zázvor s pupenem zasaďte pupenem nahoru do květináče a přikryjte ho cca 3 cm zeminy.
  4. Květináč umístěte na teplé místo s relativně stálou teplotou. Výkyvy teplot zázvoru příliš neprospívají.
  5. Zázvor potřebuje dostatek vláhy a vlhkosti, zalévejte ho proto každý den do spodní misky. Jednou za 14 dnů je také potřeba rostlinu přihnojovat. Použít můžete třeba tekutá minerální hnojiva.

Tip:

  • Pokud máte možnost, je dobré nechat květináč prvních 14 dnů na sluníčku. Teprve potom ho přesuňte na stinné místo.
  • Jelikož se zázvor hodně rozrůstá do šířky, je lepší zvolit širší a mělčí květináč, ideálně s průměrem 20 centimetrů.
Zázvor a prášek z něj pilipphoto / Shutterstock.com

Kdy můžete zázvor sklízet?

Zázvor roste pomalu, první výhonky tedy spatříte až po několika týdnech. Další trpělivost pak bude třeba vyvinout do doby, než budete chtít poprvé sklízet. Hlavní oddenek zázvoru budete moci sklidit až po 10 měsících od zasazení.

Mezitím ale můžete zhruba po 3 měsících odřezávat malé kousky oddenku (odhrňte hlínu, uřízněte a opět zahrňte) – na uvaření čaje vám budou určitě stačit. Po sklizení hlavního oddenku můžete nechat v půdě pár menších oddenků, ze kterých naroste nová rostlina, a zázvor tak budete mít donekonečna.

Zdroje: Healthline, Kupi