Španělský ptáček: Česká klasika, kterou si dopřával už Rudolf II.

Rozkrojený španělský ptáček, podávaný s rýží hsunny / Shutterstock.com

Španělský ptáček patří mezi oblíbená česká jídla. Nepochází tedy ze Španělska, jak by mohl naznačovat název tohoto pokrmu. Španělského ptáčka vařili kuchaři již v 16. století. Recept na toto jídlo se v průběhu dějin měnil a k jeho přípravě se používaly i různé druhy masa. My pro vás máme tradiční recept na španělského ptáčka z hovězího masa. Pojďte si ho s námi uvařit!

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Jak vzniklo označení španělský ptáček?

Určitá spojitost se Španělskem tu přece jenom je. Historik Martin Franc, odborník na dějiny stravování, uvádí, že podle legendy získalo toto jídlo své pojmenování podle španělských kuchařů, kteří vařili na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Rudolf II. totiž vyrůstal ve Španělsku a do Čech s sebou přivezl i své kuchaře.

Ti mu připravovali lahodné plátky telecího masa plněné nádivkou. Závitky byly na obou koncích spíchnuté špejlí a při vaření se uprostřed vyboulily. Tento tvar připomínal trup ptáka, špejle zase ptačí pařátky – díky této podobě prý vzniklo pojmenování španělský ptáček.

Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Svíčková na smetaně
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

Jak se připravoval španělský ptáček podle starých českých kuchařek?

Recepty na španělského ptáčka byly v minulosti různé. Česká kuchařka Františky Hansgirgové z roku 1869 uvádí, že se závitek připravoval z hovězího masa, potíral se sardelkou a byl plněný jen slaninou. Jiné verze uvádějí jako náplň sardele a žemle.

Podle ještě staršího receptu z roku 1843, který pochází z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, se španělský ptáček připravoval z najemno nasekané telecí plece. Nádivku tvořila taktéž nasekaná telecí plec, smíchaná s vejci a žemlí.

Stará, ručně psaná kuchařka, na které je položená vařečka Reinhold Leitner / Shutterstock.com

Recept na španělského ptáčka

Ingredience:

  • 4 plátky hovězí kýty
  • 1 vařené vejce
  • 2 ks nakládané okurky
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce hořčice
  • 40 g špeku
  • 80 g salámu gothaj
  • sůl a pepř podle chuti

Ingredience na omáčku:

  • 50 g sádla
  • 3 ks střední cibule
  • 40 g špeku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 100 ml láku z okurek
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • jíška na zahuštění omáčky
Plátek hovězího masa, potřený hořčicí, na plátku položené vejce, slanina, okurka a gothaj siloto / Shutterstock.com

Postup:

  • Hovězí plátky naklepejte přes mikrotenový sáček. Naklepané plátky osolte a opepřete.
  • Špek a gothaj nakrájejte na špalíčky. Vejce, okurky a cibuli nakrájejte na čtvrtky.
  • Každý plátek potřete hořčicí a naskládejte na něj na špalíčky nakrájený špek a gothaj (od každého cca 5–10 g), čtvrtku vejce a dvě čtvrtky okurky. Na závěr přidejte čtvrtku cibule.
  • Plátek řádně smotejte, převažte provázkem nebo spíchněte špejlí.
Španělské ptáčky v kastrolu FranciscoDania / Shutterstock.com
  • V kastrolu rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm dozlatova orestujte ptáčky. Orestované ptáčky vyndejte na talíř.
  • Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Orestujte dozlatova.
  • Poté zalijte vývarem, přidejte lák z okurek a hořčici. Promíchejte, vraťte do kastrolu orestované ptáčky a přiveďte k varu.
  • Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte oheň na minimum a duste do měkka asi hodinu a půl.
  • Jakmile jsou ptáčky měkké, vyndejte je z omáčky a odstraňte z nich provázek.
  • Omáčku podle potřeby dochuťte solí a pepřem, přeceďte ji přes síto a podle potřeby zahustěte jíškou. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Recept je uvedený na čtyři porce.

Máte raději španělského ptáčka z hovězího, nebo vepřového masa? Připravujete občas i rozstřelené ptáčky?

Zdroje: cz-test.cz, Zmlsané dějiny, Kupi.cz. kuchařka Marie Dobromily Rettigové, stream.cz