Automatické zavlažování: Je lepší zvolit kapkovou, nebo rozprašovací (tryskovou) závlahu?

Muž montuje zavlažovací systém Virrage Images / Shutterstock.com

Sucho trápí většinu území Česka už dlouho a zahrady u mnoha domů nezdobí krásně zelené trávníky, ale vyprahlé a suché porosty. Uvažujete teď o nákupu zahradní závlahy, ale nevíte, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Poradíme vám, jaké jsou výhody a nevýhody zavlažovacích systémů i který typ se hodí právě do vaší zahrady.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Kdy si vystačíte se zahradní hadicí?

Máte malou zahrádku? Právě zde se zalévání pomocí zahradní hadice vyplatí. Skvěle se totiž hodí na menší prostory nebo na lokální závlahu, kde by zavádění zavlažovacího systému nebylo efektivní.

V případě větších pozemků je naopak zavlažovací systém doporučovaným řešením, protože při zalévání hadicí často dochází k prosakování velkého množství vody do půdy, čímž se z rostlin vyplavují důležité živiny.

Jaké typy zavlažovacích systémů existují?

Odmyslíte-li si možnost klasického zalévání pomocí hadice, existují ještě dva typy závlahových systémůrozprašovací a kapkový. V ideálním případě by měl být váš zavlažovací systém kombinací obou, aby trávník i rostliny v záhoně dostaly přesně to, co potřebují.

Muž montuje zavlažovací systém Virrage Images / Shutterstock.com

Jak funguje rozprašovací neboli trysková závlaha?

Doporučovaná je především pro zavlažování travnatých ploch. Velkou výhodou tryskové závlahy je, že nekazí vzhled trávníků, protože je zabudovaná v zemi. Jakmile ji zapnete, vysunou se ze země trysky, které začnou rozstřikovat vodu rovnoměrně po celé ploše.

Tyto závlahy v sobě taktéž mívají funkci dešťového senzoru – pokud prší, senzor se aktivuje a zabrání automatickému spuštění, díky čemuž dochází k úspoře vody a také nedojde ke zbytečnému přelití plochy. Rozprašovací systém je možné nastavit na požadovaný čas a také délku zalévání. O váš trávník tak bude postarané i v době, kdy nebudete doma.

Kdy je lepší použít kapkový zavlažovací systém?

Tento systém se ve většině případů používá k závlaze okrasných záhonů nebo zeleninových zahrad. Celý systém tvoří speciální hadice, které se umísťují na zem ke kořenům rostlin. Systém se spouští pomocí předem nastavených intervalů, které můžete kdykoliv změnit. Výhodou je, že kapková závlaha zavlažuje rovnoměrně po celé délce hadice, takže se nemusíte bát, že by některá místa vynechala.

Příslušenství k hadici

Pokud zjistíte, že byste zavlažovací systém na své malé zahrádce nevyužili, vyzkoušejte si zalévání zjednodušit nástavci na zahradní hadici. Dostupné jsou různé rozprašovače i speciální rozstřikovače, které dokážou regulovat proud vody a simulovat déšť.

Zdroje: Supa.sk, Greens.sk, Bydleniprokazdeho.cz