Mnoho lidí sahá po zázvorovém čaji s medem při nachlazení. Jeho popíjení vás opravdu dokáže postavit na nohy, proto není na škodu mít zázvor doma neustále po ruce. Ačkoli se jedná o exotickou rostlinu, velmi snadno si ho můžete vypěstovat doma. Poradíme vám, jak na to.
Zázvor pochází z jižní Asie, kde tvoří základ čínské medicíny. Má totiž kromě příjemné pálivé chuti a vůně také skvělé léčivé účinky. Je využíván jako koření, lék a díky své výrazné chuti se často přidává do různých alkoholických i nealkoholických nápojů, různých dezertů a sladkostí.
Přestože v České republice nejsou pro pěstování zázvoru zrovna ideální podmínky, doma v květináči či venku ve skleníku jej vypěstujete hravě.
Zázvor můžete pěstovat úplně od semínka, případně přímo z oddenku, který seženete v každém supermarketu. Koupit se také dají sazenice zázvoru v různých zahradnictvích. Prodávají se ale jen velmi zřídka, a tak bude nejjednodušší variantou přidat zázvor do košíku během nakupování potravin.
Kupované oddenky zázvoru mají však jednu nevýhodu. Aby se zabránilo jejich klíčení po dobu, co leží v obchodě, jsou ošetřené speciálními chemickými látkami – inhibitory růstu. Předtím, než se pustíte do sázení, dejte oddenek na den do vody, čímž se chemie zbavíte a poté již můžete sázet.
Tip: Jelikož se zázvor hodně rozrůstá do šířky, je lepší zvolit širší a mělčí květináč. Ideálně s průměrem 20 centimetrů.
Tip: Pokud máte možnost, je dobré nechat květináč prvních 14 dnů na sluníčku. Teprve potom ho přesuňte na stinné místo.
Velký výběr hnojiv pro pěstování koření a zeleniny, která se budou hodit i pro zázvor, najdete v hobby marketech či zahradnictvích.
Zázvor roste pomalu, první výhonky tedy spatříte až po několika týdnech. Další trpělivost pak bude třeba vyvinout do doby, než budete chtít poprvé sklízet.
Hlavní oddenek zázvoru budete moci sklidit až po 10 měsících od zasazení. Mezitím ale můžete zhruba po 3 měsících odřezávat malé kousky oddenku (odhrňte hlínu, uřízněte a opět zahrňte). Na uvaření čaje vám tyto kousky budou určitě stačit.
Tip: Po sklizení hlavního oddenku můžete nechat v půdě pár menších oddenků, ze kterých naroste nová rostlina, a zázvor tak budete mít do nekonečna.