Pekanové ořechy patří v Česku jednoznačně mezi ty dražší druhy. Zatímco za 100 gramů mandlí, lískových oříšků či vlašských ořechů zaplatíte v obchodě kolem 20–25 Kč, za stejné množství pekanových ořechů dáte až dvojnásobek. Proč jsou tak drahé? Odkud se k nám dovážejí? Vyplatí se je jíst i přes jejich dražší cenu? A proč si je tak oblíbili fitness nadšenci?
Pekanové ořechy jsou plodem stromu s příznačným názvem ořechovec pekanový (Carya illinoinensis). Nejvíce pekanů se každoročně vypěstuje v severní Americe, konkrétně ve státech Georgia a Texas. Obecně platí, že poptávka po pekanových ořeších dalece převyšuje aktuální nabídku. Pekany jsou totiž poměrně náročné na pěstování. Jeden vzrostlý strom za rok spotřebuje až 128 tisíc litrů vody.
Právě podmínky pro pěstování mají velký vliv na cenu tohoto druhu ořechů. Za 1 kilogram zaplatíte až 28–30 USD, tedy zhruba 700 Kč. Pekanové ořechy se dovážejí i do České republiky a dnes je už koupíte téměř v každém supermarketu.
Kvůli vyšší ceně se pekanové ořechy nejčastěji prodávají jen ve 100gramových baleních. Seženete je například v prodejnách Lidl pod značkou Pekanové ořechy Alesto, dále v síti prodejen Albert pod označením Pekanové ořechy Albert nebo v Tescu jako Pekanové ořechy Tesco. Kvalitní pekany prodává také drogerie dm, a to dokonce v bio kvalitě pod názvem Pekanové ořechy dm Bio.
Pekanové ořechy chutnají podobně jako vlašské ořechy, ale jsou jemnější a perfektně se hodí do koláčů, ranní snídaňové misky nebo jen tak na zobání. Oblíbili si je sportovci a fitness nadšenci, mají totiž skvělé nutriční hodnoty.
Ve 28 gramech pekanových ořechů, což zhruba odpovídá jedné dávce, najdete:
Podobné nutriční hodnoty ale mají také jiné druhy ořechů, například mandle, vlašské ořechy či kešu. Největší výhodou pekanů je tedy jejich delikátní chuť, pro kterou se vyplatí si za ně trošku připlatit.