Základní surovina severoafrické kuchyně je překvapivě nenáročná na přípravu. Spařená krupice z pšenice, prosa či ječmene ve tvaru kuliček se dá upravit na mnoho způsobů. Jak správně připravit kuskus, kde ho seženete a co z něj můžete uvařit?
Tuto zdravější alternativu těstovin si můžete dopřát na sladko i na slano. Víte, jak kuskus správně připravit nebo po kterém druhu v obchodech sáhnout? Přinášíme dávku kuskusové inspirace, která potěší nejednoho gurmána.
Přestože najdete velké množství receptů na přípravu kuskusu, základní návod se většinou shoduje. Na rozdíl od těstovin se kuskus nevaří, ale pouze spaří vodou. Trik je v množství použité vody – málo vody má za příčinu suchý a tvrdý kuskus, naopak mnoho vody způsobí rozmočený, slepený a rozměklý kuskus.
Trik: Na hrnek kuskusu použijte o něco málo víc než hrnek a půl horké vody nebo vývaru. Následně směs zakápněte kvalitním olejem a vidličkou zlehka promíchejte. Nakonec kuskus přikryjte a nechte bobtnat a měknout, aby byl výsledek chutný a kyprý. Obvykle mu stačí zhruba pět minut k dokonalosti – teprve poté jej můžete upravit dále.
Chcete-li připravit zdravý pokrm z kuskusu, sáhněte nejlépe po jeho celozrnné variantě. Ta je zdrojem vitamínů skupiny B, minerálů a oproti klasické volbě i trojnásobného množství vlákniny. Kuskus můžete připravit jako lehčí těstovinovou přílohu nebo jej nachystat jako samostatný pokrm – v doprovodu zeleniny nebo dokonce ovoce.
Je libo řecký kuskus se šťavnatými cherry rajčátky a fetou? Příprava je jednoduchá, výsledek příjemně překvapí. Budete potřebovat:
Do salátové mísy přidejte nakrájenou zeleninu s cizrnou a smíchejte ji s uvařeným měkkým kuskusem. Směs dochuťte a smíchejte s nadroleným sýrem feta. Salát můžete ozdobit čerstvým oreganem.
Máte chuť na něco sladkého? Možná vás překvapí lahodná kuskusová kaše s ovocem. Rychlá příprava z ní dělá adeptku na chutnou a jednoduchou snídani nebo lehkou večeři pro malé i velké. Potřebujete:
Dva hrnky rostlinného mléka dejte vařit se špetkou soli a medem. Jakmile mléko dostanete do varu, vsypte půl hrnku kuskusu, odstavte a nechte směs nabobtnat. Hotovou kaši pak servírujte v miskách a ozdobte ovocem s ořechy tak, jak to máte rádi. Přejeme vám dobrou chuť.