Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zaperlete znalostmi o bublinkách. Jaký je rozdíl mezi šampaňským a sektem?

Zaperlete znalostmi o bublinkách. Jaký je rozdíl mezi šampaňským a sektem?

Nejsou bublinky jako bublinky. Když si koupíte v obchodě šampaňské za cenu kolem 100 korun, je téměř jisté, že to šampaňské není. To pravé je totiž velmi vzácné a musí splňovat hned několik pravidel.

Přečtěte si také

Víte, jak správně uspořádat lednici? Rozhoduje rozdílná teplota a výběr potravin
Víte, jak správně uspořádat lednici? Rozhoduje rozdílná teplota a výběr potravin

Aby mohla láhev šumivého vína nést hrdý název šampaňské, musí pocházet z francouzské vinařské oblasti Champagne-Ardenne. Víno pro šampaňské tedy roste pouze na severovýchodě Francie. Pokud někdo vyrobí šumivé víno sice stejným postupem, ale z hroznů pocházejících z jiné části světa, láhev se musí nazývat sekt. A v případě, že je víno nazvané jako perlivé, jde o běžný typ vína, které nijak nekvasilo pro vznik bublinek, pouze se do něj přidal mechanicky oxid uhličitý.

Vybrané odrůdy a kvašení

Pro výrobu šumivého vína se pečlivě vybírají odrůdy vinné révy. Mezi ty, vhodné pro šampaňské, patří Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Šampaňské i sekt se vyrábějí kvašením vína, hroznového moštu a hroznů. Při tomto procesu vzniká oxid uhličitý, tedy bublinky, které nás příjemně šimrají na jazyku, ale někdy i trochu zatemňují paměť.

Výroba růžového šampaňského vyžaduje více práce. Někdy se do bílého šampaňského přimíchá trochu červeného šumivého vína, jindy se kontroluje kontakt a míchání dvou druhů hroznů.

Aby mohla láhev šumivého vína nést název šampaňské, musí pocházet z francouzské vinařské oblasti Champagne-Ardenne

Nejdražší šampaňské stálo 6 milionů

Fakt, že pravé šampaňské je tak vzácné, samozřejmě zvyšuje jeho cenu. Jednu láhev tak pořídíte okolo 500 Kč, luxusnější značky se prodávají za tisíce. Nejdražší láhev šampaňského se prodala za 275 tisíc dolarů. Jde o víno Shipwrecked 1907 Heidsieck, které v roce 1907 vypadlo z lodi a 90 let leželo na dně oceánu.

Pravé šampaňské, které nejčastěji objevíte v supermarketu, je to s nápisem Moët & Chandon. Tuto značku založil už v roce 1743 Claude Moët a v současnosti v její nabídce najdete mnoho rozdílných druhů i cenových relací oblíbených vín s bublinkami.

Český zlatavý klenot

Nejoblíbenější sekt v Čechách je ten od značky Bohemia Sekt, který vzniká ve Starém Plzenci a má zde dlouhou tradici. První vína se chladila v tamních sklepech už v roce 1942. O pár let později do Čech přijel Louis Girardot, rodák z francouzského Champagne, který firmu obohatil o své znalosti a pozvedl ji na vyšší úroveň.

Moët & Chandon patří mezi nejoblíbenější značky šampaňského

Staňte se znalci

Šampaňského existuje několik druhů. Jeho rozdělení se řídí podle obsahu cukru a tato pravidla platí pro všechna šumivá vína. Na láhvích tedy můžete najít označení:

  • Brut nature: V takovém šampaňském je méně než 3 g cukru na 1 l. Jsou to i takové druhy, které nemají žádný dodaný cukr.
  • Extra brut: Ten obsahuje 0–6 g cukru na 1 l vína.
  • Brut: Aby mohlo být šampaňské označované jako Brut, nesmí obsahovat více než 15 g cukru na 1 l.
  • Extra Dry: Neboli extra suché šumivé víno obsahuje mezi 12 a 20 g na 1 l.
  • Dry: U této varianty se nesmí míra cukru vychýlit z hranice 17 až 35 g na 1 l.
  • Demi-sec: Obsahuje od 33 do 50 g cukru na 1 l.
  • Doux: Jde o velmi sladká vína s obsahem cukru 50 g a více na 1 l.

Šampaňské, do kterého byly použity hrozny z jednoho ročníku, se nazývá ročníkové víno. Má jemnější chuť a hrozny jsou do něj pečlivě vybírány. Takové víno je vhodné i pro archivaci. Pokud je naopak označené jako neročníkové, znamená to, že se do něj smísila vína z různých let.

Šampaňské je dnes symbolem důležitých událostí, například novoročních oslav nebo svátku sv. Valentýna

Vše začalo špatnou pamětí

Šampaňské je dnes symbolem luxusu a důležitých událostí. Pijeme jej, abychom oslavili Nový rok, důležitá jubilea nebo dodali chvilkám romantiku, jako například při nadcházejícím svátku sv. Valentýna. Tento ušlechtilý nápoj přitom podle legendy vznikl omylem, kdy Dom Pérignon experimentoval s korkovými špunty a na několik láhví zapomněl. Zůstaly tak ve sklepě a zkvasily. Když se k nim vrátil, špunt z láhví vyletěl, a nápad na nápoj, který se později zapsal do dějin, byl na světě.