Zatímco loni nás zaplavovaly zprávy o klesající ceně cukru, která dokonce letos dosáhla historického minima, vyhlídky na následující roky tak světlé nejsou. Zemědělci se totiž potýkají s mnohými problémy, jejichž řešení spatřují v omezení produkce cukrové řepy a v jejím dražším prodeji. To pro zákazníky v obchodech znamená jediné. Cena cukru výrazně poroste!
Jak jsme již zmínili v úvodu, letos si na cenu krystalového cukru opravdu nemůžeme stěžovat. Naposledy se jeho aktuální cena, tedy 12 korun za kilo (v akci nyní dokonce 9–10 Kč/kg), na pultech obchodů objevila v roce 1990.
Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, například před pěti lety, v roce 2014, jsme kilo cukru kupovali za 24 korun, tedy jednou tolik dráž než nyní. Loni jeho cena spadla na 18 Kč/kg a poté dále postupně klesala.
Pro úplnost ještě dodáme, že k tomuto poklesu ceny cukru došlo, protože v říjnu 2017 přestaly platit některé kvóty Evropské unie, které produkci cukru omezovaly. Na trhu se tak objevila dostatečná zásoba, současně vlivem trendů zdravého životního způsobu a omezené spotřeby cukru se také o něco snížila jeho poptávka.
Nyní se však situace otáčí. Co se tedy stalo?
Výnosy cukrové řepy v posledních pěti letech klesají a zásoby se tenčí (nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropské unie). Ubývající cukr tak přestává být čím doplňovat.
Za letošní slabou sklizeň u nás mohou přemnožení hraboši i počasí. Úrodě neprospěla dlouhodobá sucha ani časté srážky na konci léta. Jejich vlivem totiž značnou část cukrové řepy napadly houbové choroby. Tím klesla kvalita plodiny i její cukernatost.
Právě ztráta cukernatosti je jedním z hlavních důvodů, proč cukrovary začaly od pěstitelů vykupovat řepu za nižší cenu, která ani zdaleka nepokryje náklady na pěstování. Zemědělcům se tak přestává vyplácet cukrovou řepu produkovat a zvažují, že na svých polích budou do budoucna pěstovat jiné, více prosperující plodiny.
Tato počínající „cukrová krize“ se podle odborníků nejprve projeví zdražením cukru minimálně o 10–20 %. Ceny by měly začít stoupat od konce tohoto roku, nicméně již v prosinci se pravděpodobně setkáme s podražením o 2–4 koruny (oproti listopadové průměrné ceně 12 Kč/kg). Situaci neprospěje ani zvýšená poptávka během vánočního období.
Odborníci však dále odhadují, že se během následujících let cena cukru opět přehoupne přes hranici 20 korun za kilo.
Obdobný osud čeká i několik dalších základních potravin. Již nyní můžeme sledovat výraznější zdražení vepřového masa, za které může především epidemie prasečího moru v Číně i zvyšování cen jatečních prasat ze strany chovatelů. Zatímco na začátku letošního roku byla podle Českého statistického úřadu průměrná cena za kilo vepřové pečeně 119 Kč, v listopadu to bylo už 140 Kč.
Ceny by měly v budoucnu růst také u jablek, mléka a mléčných výrobků (například eidamu), mouky, a s tím souvisejícího chleba i dalšího pečiva.