Houby stále rostou ve velkém. Jak je zavařit, usušit nebo zamrazit na zimu?

Košík plný hub uprostřed trávy Pixabay

Jako skoro každé léto, i letos si houbaři užívají houbovou sezonu naplno a z lesa se často vrací s plnými košíky. Prázdniny jsou navíc sotva v půlce a o houby tak snad ještě nebude nouze. Milujete houbaření, ale jste houbovými pokrmy už přejedeni a nemáte je ani komu dávat? Udělejte si houbové zásoby na zimu!

Přečtěte si také

Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům
Jak koronavirus ovlivnil nákupy? Mnoho zákazníků začalo dávat přednost samoobslužným úsekům

Pokud si chcete na houbových pokrmech pochutnat i v zimě, musíte na to jít správě. I skladování hub má totiž svá pravidla. Myslete na to, že na uchování se hodí pouze houby mladé a zdravé.

Důležitým prvním krokem je samozřejmě jejich vytřídění a řádné očištění. Na to myslete už v lese, kde se vám bude jehličí a hlína odstraňovat lépe.

Jak správně sušit houby?

Sušení hub je tím nejběžnějším typem jejich zpracování na pozdější spotřebu. Dobře uskladněné sušené houby vám totiž vydrží i několik let.

Člověk držící talíř plný sušený hub nad deskou posetou dalšími houbami Canva

Nejprve očištěné houby podélně nakrájejte na plátky tlusté cca 4 milimetry. Takto nakrájené je můžete buďto vyskládat na papír, do sušičky, navléknout na provázek či napíchat na špejle jako špízy, které pak zapícháte ze stran do košíku.

Zapomeňte na sušení hub na novinách a letácích – tiskařská barva nechutná nikomu a hřiby ji umí pěkně nasát.

Důležité je, aby byly houby vždy v mírném průvanu, zvláště pokud je dáte sušit na slunce. Až budou úplně suché (musí se snadno lámat a křupou), sesypte je do dobře těsnící nádoby. Nesmí se k nim dostat vlhkost, protože by mohly chytit plíseň.

Tip: Bedla vysoká je skvělá na klasické řízky v trojobalu. Věděli jste však, že se dá i usušit a poté rozdrtit na moučku? Je to skvělé koření pod maso a při správném skladování vydrží celou zimu!

Co takhle klasické zavařování?

Zavařovat lze prakticky cokoli a ani s houbami nešlápnete vedle. Dají se pak dobře použít třeba do omáček či polévek.

Dítě držící košík plný čerstvých hub Canva

Postupujte úplně stejně jako při běžném zavařování. Důležité je, aby byly houby krátce povařeny. Tím zahubíte případné nežádoucí mikroorganismy. Zapomenout nesmíte ani na sklenice, které musí být naprosto čisté. Nejlépe uděláte, když je necháte několik minut vyvařit. Pozor si dejte také na dobré těsnění víček!

Zkuste houby zavařit ve sladkokyselém nálevu

Houby naložené na kyselo jsou opravdovou lahůdkou. Nakládají se ty malé a pevné, aby se nemusely vůbec krájet. Nejlépe se na to hodí třeba lišky či hřibovité houby.

K povařeným houbám přidejte do sklenice cibuli, koření (bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka) a kořenovou i košťálovou zeleninu dle chuti. Poté sklenici zalijte sladkokyselým nálevem – ten tvoří ocet, voda, sůl a cukr. Dobře ji uzavřete a sterilujte na 90 °C zhruba půl hodiny.

Základ každého dobrého nálevu

Kupte se slevou Ocet Tesco.

Porovnat slevy

I mražené houby chutnají skvěle

Sice nevydrží tak dlouho jako ty sušené či sterilované, ovšem jde o jeden z nejjednodušších způsobů zpracování. A také mají široké kulinářské využití.

Ruka držící zkaženou a červivou houbu Canva

Zmrazit se dají houby jak syrové, tak tepelně upravené. Obecně se doporučuje je krátce povařit. Zbaví se tak toxinů a zmenší svůj objem, takže vám v mrazáku nezaberou tolik místa. Ty nepovařené jsou navíc po rozmrazení více „patlavé“.

Pokud se přeci jen rozhodnete zmrazit syrové houby, dbejte na to, aby byly uchované v dokonale těsnícím obalu. Jejich unikající vůně by ovlivnila ostatní potraviny.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz