Houbová sezóna se sice pomalu blíží ke konci, ale přesto se lidé z lesa stále vrací s plnými košíky. Letos se houbám opravu dařilo a rozhodně o ně nebyla nouze. Milujete houbaření, ale jste houbovými pokrmy už přejedeni a nemáte je ani komu dávat? Udělejte si houbové zásoby na zimu!
Pokud si chcete na houbových pokrmech pochutnat i v zimě, musíte na to jít správě. I skladování hub má totiž svá pravidla. Myslete na to, že na uchování se hodí pouze houby mladé a zdravé.
Důležitým prvním krokem je samozřejmě jejich vytřídění a řádné očištění. Na to myslete už v lese, kde se vám budou jehličí a hlína odstraňovat lépe.
Sušení hub je tím nejběžnějším typem jejich zpracování na pozdější spotřebu. Dobře uskladněné sušené houby vám totiž vydrží i několik let.
Nejprve očištěné houby podélně nakrájejte na plátky tlusté cca 4 milimetry. Takto nakrájené houby můžete buďto vyskládat na papír, do sušičky, navléknout na provázek či napíchat na špejle jako špízy, které pak zapícháte ze stran do košíku.
Zapomeňte na sušení hub na novinách a letácích. Tiskařská barva nechutná nikomu a hřiby ji umí pěkně nasát.
Důležité je, aby byly houby vždy v mírném průvanu, zvláště pokud je dáte sušit na slunce. Až budou houby úplně suché (musí se snadno lámat a křupou), sesypte je do dobře těsnící nádoby. Nesmí se k nim dostat vlhkost, protože by mohly chytit plíseň.
Tip: Bedla vysoká je skvělá na klasické řízky v trojobalu. Věděli jste však, že se dá i usušit a poté ji rozdrtit na moučku? Je to skvělé koření pod maso a při správném skladování vydrží celou zimu!
Zavařovat lze prakticky cokoli. Ani s houbami nešlápnete vedle. Dají se pak dobře použít třeba do omáček či polévek.
Postupujte úplně stejně jako při běžném zavařování. Důležité je, aby byly houby krátce povařeny. Tím zahubíte případné nežádoucí mikroorganismy. Zapomenout nesmíte ani na sklenice, které musí být naprosto čisté. Nejlépe uděláte, když je necháte několik minut vyvařit. Pozor si dejte také na dobré těsnění víček!
Houby naložené na kyselo jsou opravdovou lahůdkou. Nakládají se houby malé a pevné, aby se nemusely vůbec krájet. Nejlépe se na to hodí třeba lišky či hřibovité houby.
K povařeným houbám přidejte do sklenice cibuli, koření (bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka) a kořenovou i košťálovou zeleninu dle chuti. Poté sklenici zalijte sladkokyselým nálevem – ten tvoří ocet, voda, sůl a cukr. Dobře uzavřete sklenice a sterilujte na 90 stupňů zhruba půl hodiny.
Sice nevydrží tak dlouho, jako houby sušené či sterilované, zato je to jeden z nejjednodušších způsobů zpracování. A také mají široké kulinářské využití.
Zmrazit se dají houby jak syrové, tak tepelně upravené. Obecně se doporučuje je krátce povařit. Zbaví se tak toxinů a zmenší svůj objem, takže vám v mrazáku nezaberou tolik místa. Nevařené houby jsou navíc po rozmrazení více "patlavé".
Pokud se přeci jen rozhodnete zmrazit syrové houby, dbejte na to, aby byly uchované v dokonale těsnícím obalu. Unikající vůně hub ovlivní ostatní potraviny.