Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Houby stále rostou ve velkém. Jak je zavařit, usušit nebo zamrazit na zimu?

Houby stále rostou ve velkém. Jak je zavařit, usušit nebo zamrazit na zimu?

Houbová sezóna se sice pomalu blíží ke konci, ale přesto se lidé z lesa stále vrací s plnými košíky. Letos se houbám opravu dařilo a rozhodně o ně nebyla nouze. Milujete houbaření, ale jste houbovými pokrmy už přejedeni a nemáte je ani komu dávat? Udělejte si houbové zásoby na zimu!

Přečtěte si také

Kávové kapsle jsou pohodlným, ale drahým potěšením. Víme, jak ušetřit
Kávové kapsle jsou pohodlným, ale drahým potěšením. Víme, jak ušetřit

Pokud si chcete na houbových pokrmech pochutnat i v zimě, musíte na to jít správě. I skladování hub má totiž svá pravidla. Myslete na to, že na uchování se hodí pouze houby mladé a zdravé.

Důležitým prvním krokem je samozřejmě jejich vytřídění a řádné očištění. Na to myslete už v lese, kde se vám budou jehličí a hlína odstraňovat lépe.

Jak správně sušit houby?

Sušení hub je tím nejběžnějším typem jejich zpracování na pozdější spotřebu. Dobře uskladněné sušené houby vám totiž vydrží i několik let.

Jak sušit houby?

Nejprve očištěné houby podélně nakrájejte na plátky tlusté cca 4 milimetry. Takto nakrájené houby můžete buďto vyskládat na papír, do sušičky, navléknout na provázek či napíchat na špejle jako špízy, které pak zapícháte ze stran do košíku.

Zapomeňte na sušení hub na novinách a letácích. Tiskařská barva nechutná nikomu a hřiby ji umí pěkně nasát. 

Důležité je, aby byly houby vždy v mírném průvanu, zvláště pokud je dáte sušit na slunce. Až budou houby úplně suché (musí se snadno lámat a křupou), sesypte je do dobře těsnící nádoby. Nesmí se k nim dostat vlhkost, protože by mohly chytit plíseň.

Tip: Bedla vysoká je skvělá na klasické řízky v trojobalu. Věděli jste však, že se dá i usušit a poté ji rozdrtit na moučku? Je to skvělé koření pod maso a při správném skladování vydrží celou zimu! 

Co takhle klasické zavařování?

Zavařovat lze prakticky cokoli. Ani s houbami nešlápnete vedle. Dají se pak dobře použít třeba do omáček či polévek. 

houby sbíráme jen zdravé a čerstvé

Postupujte úplně stejně jako při běžném zavařování. Důležité je, aby byly houby krátce povařeny. Tím zahubíte případné nežádoucí mikroorganismy. Zapomenout nesmíte ani na sklenice, které musí být naprosto čisté. Nejlépe uděláte, když je necháte několik minut vyvařit. Pozor si dejte také na dobré těsnění víček! 

Zkuste houby zavařit ve sladkokyselém nálevu

Houby naložené na kyselo jsou opravdovou lahůdkou. Nakládají se houby malé a pevné, aby se nemusely vůbec krájet. Nejlépe se na to hodí třeba lišky či hřibovité houby.

K povařeným houbám přidejte do sklenice cibuli, koření (bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka) a kořenovou i košťálovou zeleninu dle chuti. Poté sklenici zalijte sladkokyselým nálevem – ten tvoří ocet, voda, sůl a cukr. Dobře uzavřete sklenice a sterilujte na 90 stupňů zhruba půl hodiny. 

I mražené houby chutnají skvěle

Sice nevydrží tak dlouho, jako houby sušené či sterilované, zato je to jeden z nejjednodušších způsobů zpracování. A také mají široké kulinářské využití.

Červivé houby neuchováváme, ty do kuchyně nepatří!

Zmrazit se dají houby jak syrové, tak tepelně upravené. Obecně se doporučuje je krátce povařit. Zbaví se tak toxinů a zmenší svůj objem, takže vám v mrazáku nezaberou tolik místa. Nevařené houby jsou navíc po rozmrazení více "patlavé".

Pokud se přeci jen rozhodnete zmrazit syrové houby, dbejte na to, aby byly uchované v dokonale těsnícím obalu. Unikající vůně hub ovlivní ostatní potraviny.