Hnědá vejce z obchodů zmizí, předpovídá Německo. Poláci se naopak domnívají, že je to chyba

Vejce v ošatce i okolo ní ve slámě Nitr / Shutterstock.com

Podle německých zemědělců jsou časy hnědých vajec sečteny. Ti totiž tvrdí, že bychom do několika málo let neměli v žádném obchodě koupit hnědá vajíčka. Na jejich tvrzení však zareagovali polští zemědělci a spotřebitelé, kteří s tímto rozhodnutím nesouhlasí.

Přečtěte si také

Cenové trháky tohoto týdne: Těstoviny s 50% slevou nebo fantastické hromadné slevy na mouku a lahůdky

Hnědá vajíčka zmizí z obchodů?

Jak prozradil Henner Schoenecke, předseda Spolkového svazu německých producentů vajec, je více než pravděpodobné, že hnědá vajíčka mohou do budoucna zcela zmizet z obchodů. Podle německých zemědělců má být hlavním důvodem rozhodnutí chovatelů věnovat se chovu bílých slepic.

„Hnědých vajec je na trhu méně a brzy nebudou pravděpodobně vůbec. Důvodem má být to, že mnoho chovatelů přechází na bílé slepice. Ty mají totiž větší genetický potenciál než hnědé slepice. Žijí déle a déle snášejí vejce,“ prozradil důvody pro web Dw.com Henner Schoenecke.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Zapečená vejce s balkánským sýrem

Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.

Zapečená vejce s balkánským sýrem
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Poláci se proti tomu brání

Podle Spolkového svazu německých producentů vajec se nyní podíl hnědých vajec v supermarketech pohybuje jen kolem 30 %. Jenže Poláci mají na celou věc jiný pohled a tvrdí, že v Polsku je stále velká produkce hnědých vajíček a jejich vymizení tak nehrozí. „V Polsku používají chovatelé pro produkci konzumních vajec převážně slepice snášející hnědá nebo krémová vejce. Souvisí to s preferencemi spotřebitelů, kteří si častěji vybírají hnědá vejce než bílá,“ vysvětluje pro web Finanse.wp.pl polská Národní drůbežářská rada.

Vejce v ošatce i vedle ní, v pozadí slepice Nitr / Shutterstock

Hnědá vejce jsou oblíbenější

Ze statistik vyplývá, že naopak na polském trhu dominují vajíčka s hnědou skořápkou. V loňském roce činil jejich podíl 72,3 % a letos již 84,2 %. Produkce hnědých vajec je zhruba o 2–2,5 % dražší než produkce bílých vajec, což bývá měsíčně velmi znatelný rozdíl.

V přepočtu na čísla může bílá slepice snést 500 vajec za 100 týdnů života, zatímco hnědé slepice 380 vajec za 82 týdnů. Kromě toho bílé slepice potřebují denně pouze 120 gramů krmiva, zatímco hnědé slepice sežerou 135 gramů. Chovatelé drůbeže tak mohou výrazně ušetřit na nákladech na krmivo, pokud hnědá vajíčka nebudou už dále produkovat.

Které vejce je výživnější?

Podle odborníků nezáleží na tom, jakou barvu vajíčka lidé konzumují. Každé vajíčko v sobě totiž obsahuje shodné nutriční hodnoty. Je zcela jedno, jaké vajíčko člověk zkonzumuje. Vejce obsahuje všechny vitamíny kromě céčka. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a vitamíny E, K a A,“ prozradila redakci Kupi nutriční specialistka Julie Matasová.

Barva skořápky vajec je určována žlázami, které do vápenatých skořápek vkládají různé množství červeného krevního barviva, což je proces ovlivněný genetikou.

Zdroje: Finanse, DW, Watson