Recepty z meruněk, které stojí za to vyzkoušet. Skvělá zmrzlina i meruňkové čatní k masu

Meruňková zmrzlina s mátou Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Sladké, šťavnaté a voňavé meruňky se těší velké oblibě. Díky své lehce kyselé chuti se báječně hodí do koláčů a do ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, marmeláda nebo čatní.

Přečtěte si také

Jak se zbavit komárů doma i na zahradě? Nenechte se vysávat!
Jak se zbavit komárů doma i na zahradě? Nenechte se vysávat!

Meruňkové chutney, neboli čatní, ke grilování a k sýru

Meruňky mají nejen fantastickou chuť, jsou také velice zdravé. Obsahují mnoho vitamínů, pomáhají udržovat dobrý stav zraku, hodí se na vysoký krevní tlak a obsahují také málo kalorií, takže je jejich konzumace vhodná i při hubnutí.

Chutney je taková pikantnější zavařenina. Je výborné především ke grilovanému masu a kozímu sýru. Sýry a ovoce tvoří totiž výbornou chuťovou kombinaci.

Kde koupíte meruňky v akci?

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Nejprve vypeckujeme a nakrájíme na kousky 1 kg meruněk. Oloupeme 3 větší cibule, nasekáme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme meruňky a pomalu je podusíme. Přidáme vrchovatou lžičku nastrouhaného zázvoru, jednu lžičku chilli, jeden stroužek česneku, hrst rozinek, 2 lžíce jablečného octa a 3 lžíce třtinového cukru.

Čatní za občasného míchání dusíme, dokud nezačne houstnout. Poté ho ještě teplé přendáme do sklenic.

Rozkrájené meruňky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Domácí meruňková zmrzlina

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Milují ji nejen děti, ale i dospělí. Doma si ji uděláte velice snadno. Nepřijde vás na moc peněz, a navíc bude mnohem zdravější než ta kupovaná.

200 ml smetany ke šlehání rozšleháme se dvěma žloutky a přidáme 100 g moučkového cukru. Za stálého míchání pomalu zahříváme v hrnci a přidáme půl kila měkkých oloupaných meruněk. Směs necháme táhnout asi půl hodiny, poté ji propasírujeme přes síto, dáme do kovové misky a šup s ní do mrazáku.

  • Tip: Do zmrzliny můžete přidat také vanilku nebo udělat verzi pro dospělé a přilít trochu meruňkovice.

Velice snadný hrnkový meruňkový koláč

Čekáte návštěvu, chcete ji pohostit něčím sladkým, ale nechce se vám pouštět do náročného a zdlouhavého pečení? Tento hrnkový koláč zvládnou udělat i děti, a navíc je do 20 minut hotový.

Nejprve dejte předehřát troubu na 170 stupňů. V misce udělejte ze 3 hrnků mouky, 1 kypřícího prášku, 1 hrnku krupicového cukru a kostky másla drobenku. Jeden hrnek drobenky odeberte a ke zbytku přidejte 2 vejce, 1 hrnek mléka a promíchejte.

Poté si vymažte a vysypte formu na koláč (ideálně o průměru 30 cm) a nalijte do ní půlku těsta. Na těsto vyskládejte rovnoměrně nakrájené meruňky a na ně vylijte zbytek těsta. Na vrch opět vyskládejte meruňky, posypte drobenkou a dejte do trouby na cca 35 minut.

Sušička ovoce Yuriy Golub / Shutterstock.com

Zpracujte meruňky a užijte si jejich chuť i v zimě

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, ale nechcete, aby se vám meruňky zkazily, můžete je jednoduše usušit v sušičce, zavařit, nebo udělat kompot. Vydrží vám dlouho, a tak se až později můžete pustit do vaření, nebo si je sníst prostě jen tak samotné.