Chcete dokonale čistý gril? Levně a ekologicky to zvládnete s bramborou, jedlou sodou nebo kávou!

Muž čistí gril Arina P Habich / Shutterstock.com

Čistý a nablýskaný gril je základem úspěchu každého grilování. Jídlo díky němu bude chutnat lépe a vy nebudete riskovat zdravotní problémy. V obchodech se dají pořídit speciální prostředky, gril se ovšem dá vyčistit i běžnými surovinami, které má každý doma. Levněji, ekologičtěji a stejně účinně.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Proč je důležité gril pravidelně čistit?

Zbytky připáleného jídla

Nejlepší je čistit gril po každém grilování. Na příští opékání bude připravený a průběžné čištění nebude tak náročné jako u „stoleté“ špíny. Navíc špinavý gril nejen, že nevypadá hezky, ale především je plný zbytků starého a připáleného jídla, které může uškodit nejen chuti toho nového, ale i našemu zdraví.

Rakovinotvorný kouř

Přiškvařený tuk se totiž vlivem horka začne rozpouštět a odkapávat na uhlíky. Tím hrozí riziko vzniku karcinogenního kouře, který se dostává do grilovaného masa a může být zdraví nebezpečný.

Připálení

U mastného roštu také hrozí, že bude více hořlavý a plameny budou šlehat výše, než byste chtěli, což často vede k připálení připravovaných pokrmů.

Plameny v grilu senk / Shutterstock.com

Jak vyčistit gril?

Příprava

Když sundáte poslední kousky jídla z mřížky, je nejdůležitější nechat gril ještě chvíli zapnutý při vysoké teplotě (případně pod ním nechat hořet dřevo nebo brikety). Díky tomu se případné zbytky jídla vysuší, rozpadnou a přebytečné tuky se rozpustí a odkapou.

Oškrábejte mřížku kovovým kartáče nebo alobalem

Jakmile gril vychladne, nejprve odstraňte ty největší nečistoty kovovým kartáčem přímo určeným na grily. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, vystačíte si i s kouskem kuchyňského alobalu zmačkaného do kuličky. Mřížku oškrábejte, čímž opadají největší kusy. Nyní je gril připravený k důkladnému vyčištění.

Čím vyčistit gril?

Čištění grilu pomocí brambory

Vyjměte grilovací mřížku a z obou stran ji něčím podložte, aby stabilně stála a zároveň pod ní byl dostatek místa pro odtok špíny. Pracujte venku, nad dobře omyvatelnou plochou nebo pod mřížku dejte plech, igelit či noviny.

Kartáčem očištěný gril potřete pomocí mašlovačky olejem a posypte jemnou solí. Rozkrojte bramboru a přejíždějte jí ze všech stran po mřížce. Na závěr spláchněte vše vodou, dosušte kuchyňskou utěrkou a hurá na grilování!

  • Tip: Stejným způsobem můžete zkusit gril vyčistit také rozpůlenou větší cibulí nebo pomerančem.
Jedlá soda a rozkrojené brambory EKramar / Shutterstock.com

Čištění grilu sodou a mýdlem

Z jedlé sody a obyčejného mýdla si vyrobte kašičku, kterou pomocí houbičky nebo kartáčku nanášejte na mřížku grilu a postupně ji ze všech stran čistěte. Na poslední zbytky nečistot a mastnoty si můžete vzít kuchyňský ocet. Trochu ho nalijte na hadřík nebo utěrku a mřížku několikrát přejeďte. Bude dokonale odmaštěná, zbavená bakterií a zbytků jídla a krásně nablýskaná.

Čištění kávovou sedlinou

Kávu po dobrém jídle oceníte nejen vy, ale i váš gril. Využijete jak tekutinu samotnou, tak kávovou sedlinu. Nejprve přelejte špinavou mřížku kávou a nechte chvíli působit. Poté naneste lógr na hadřík nebo jemnou houbičku a gril pořádně vydrhněte, dokud nebude zbaven všech nečistot a připálených zbytků. Na závěr opláchněte teplou vodou.

Zdroj: Ireceptar.cz, prozeny.cz, zahradkarskaporadna.cz