Kde se berou octomilky a jak se jich zbavit? Pořiďte si masožravku nebo si vyrobte vlastní past

Octomilky hodující na plátku limety SUPAPORNKH / Shutterstock.com

Trápí vás v kuchyni přítomnost octomilek? S našimi tipy se tohoto obtěžujícího drobného hmyzu rychle zbavíte. Jak zlikvidovat malé mušky, které zná téměř každý? Vyzkoušejte hřebíček, vyrobte si past na mušky nebo pořiďte rostlinku masožravku.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Nejen udržování pořádku je klíčem ke zbavení se octomilek – dotěrných mušek, které milují možná i vaši domácnost. Ovocná nebo vinná muška, jak se octomilce říká, dokáže mnohdy potrápit nejen v kuchyni.

Milují bílé i červené víno, ovocné a sladké šťávy nebo nahnilé ovoce. Snadno přiletí a rychle se množí, takže jich na vás brzy může čekat celá armáda. My ale naštěstí víme, jak na ně. Vyzkoušejte některou z našich rad a vaše kuchyň bude opět bez těchto vetřelců!

Jak na octomilky?

1. Zbavte se shnilého jídla

Jestliže se příští sezónu chcete malým muškám vyhnout, myslete především na prevenci. Tou není nic jiného než pravidelný úklid a rychlá likvidace zkaženého jídla, shnilého ovoce či zeleniny. A samozřejmostí je i časté a nezbytné vynášení odpadkového koše.

Kromě nepořádku (nejen v kuchyních) lákají tyto mušky také květináče s přelitým substrátem – i na to si tedy dejte pozor. Pokud jste však invazi předejít nestihli, je načase vyzbrojit se a vyrazit do útoku.

Nakrájené citrusy se zapíchnutými kousky hřebíčku IngridHS / Shutterstock.com

2. Kupte si past na octomilky v obchodě

Pokud nemáte času nazbyt, návštěva obchodu je tím nejsnazším řešením. Jednoduše zde stačí koupit některý z prodávaných lapačů octomilek. Speciální náplně muškám voní, přilákají je a uvězní nebo usmrtí. Navíc se dá vybírat mezi lapači chemickými a ekologickými, tedy nezávadnými přípravky. Je to raz dva – stačí rozbalit a použít.

Tip: Vsaďte na past na octomilky z drogerií. Lapač octomilek působí až osm týdnů a funguje bez chemických insekticidů. Octová vůně náplně přivábí mušky, které se přilepí na lepkavé pásky. Cena bývá kolem stovky a v balení je obvykle více kusů lepkavých pastí. Tak se pro něj stavte – a rovnou nahlédněte do letáků drogerií, co dalšího by se vám mohlo hodit.

3. Vyrobte si domácí past na octomilky

Nechce se vám vyrazit na nákup? Past proti octomilkám si snadno vyrobíte také sami doma. Stačí, když máte při ruce:

  • malou zavařovací sklenici
  • gumičky nebo provázek
  • jablko
  • víno
  • alobal, pečicí papír nebo potravinářskou fólii
  • párátko nebo špejle

Jak na to? Do sklenice umístěte dva plátky jablka a zalijte je 1 dcl vína. Sklenici následně překryjte fólií nebo alobalem a utěsněte gumičkou či provázkem. Na závěr stačí do „víčka“ udělat několik dírek. Octomilky se budou chtít k voňavému obsahu dostat, cestu zpět už ale nenajdou a uvíznou v pasti.

4. Pořiďte si masožravku

Jsou moderní, exotické a zajímavé – masožravé rostliny, které nejenom ozdobí vaši kuchyň či jídelnu. Vedle vzhledu si totiž vaše nová zelená kráska také pochutná třeba právě na octomilkách či jiném hmyzu. Máte kuráž pěstovat si ji i u sebe doma?

Tip: Pro atraktivní masožravku můžete zavítat třeba do Uni Hobby nebo Baumaxu. Masožravé rostlinky si poradí s hmyzem, a navíc jsou i skvělým adeptem na neotřelý dárek.

Zatočte s dotěrným hmyzem

5. Provoňte domácnost kořením

Nechcete, aby se mušky vrátily? Zkuste domácnost provonět kořením. Silné aroma hřebíčku zaručí, že se octomilky jen tak nevrátí. Kromě toho tato surovina odpuzuje i další hmyz, například nepopulární potravinové moly. A se zbylými muškami si poradí také běžná mucholapka, kterou můžete umístit tam, kde je potřeba.