Březová voda: Má blahodárné účinky na lidské zdraví, její sběr však může být nezákonný

Březová voda a bříza AnnaNikitina84 / Shutterstock.com

Bříza patří mezi nejznámější stromy. Její léčebné účinky a další výhody využívá lidstvo už odnepaměti. Díky své vůni a obsahu mnoha důležitých látek je hojně využívána do šampónů a mýdel. Možná také víte, že se její kůra v minulosti používala namísto papíru. Ne každý zná však březovou vodu, která se v Evropě a v Číně už stovky let používá pro očistu a podporu zdraví. Představíme si tento téměř zapomenutý dar přírody, který je všem k dispozici.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Co je to březová voda?

Pokud si myslíte, že jde o odvar z listů nebo kůry, jste vedle. Jedná se o mízu stromu, která je nabitá mnoha důležitými látkami. Bříza bělokorá přes zimu sbírá živiny, aby je mohla na jaře uvolnit do mízy.

Kdy vyrazit na březovou vodu?

Nejvhodnějším obdobím pro získávání březové vody je brzy zjara, když ještě stromy nevyraší své listy. Obvykle je to období od března do dubna, kdy převládají teplé dny a chladné noci.

Alergici, dejte si pozor!

Březová voda obsahuje důležité vitamíny, minerály a aminokyseliny, jako jsou glutamin, citrulin, kyselina glutamová, isoleucin, valin a asparagin. S konzumací vody je třeba spěchat, protože nemá dlouhou trvanlivost, vypijte ji tedy hned nebo z ní připravte sirup. Má příjemnou nasládlou chuť, takže se nemusíte obávat, že by vám nechutnala. Na její konzumaci by však měli dát pozor alergici, protože jde o silný alergen.

Míza z břízy morisfoto / Shutterstock.com

Jak při čerpání postupovat legálně?

Získávání březové vody má svou odvrácenou stranu, musíte kvůli tomu poškodit strom. Jedná se o velký organismus, který mízu potřebuje, a když mu chcete pustit žilou, je třeba odčerpat jen potřebné množství mízy. Při tomto zásahu můžete strom i nenávratně poškodit, nebo může i uhynout. Je třeba odčerpat jen nezbytné množství mízy, například sklenici, rozhodně na ni nechoďte s kbelíkem. Pokud byste odčerpali příliš mnoho mízy, strom by to mohlo ovlivnit v jeho růstu i odolnosti.

Požádejte majitele o povolení

Důležité je vědět, že bez povolení majitele lesa nesmíte žádný strom narušit, a pokud byste to udělali, nemuselo by se vám to vyplatit. Nezákonné získávání březové vody je porušením lesního zákona i zákona na ochranu přírody a krajiny. Jiná situace je, pokud bříza roste na vašem vlastním pozemku. Jestliže tam břízu nemáte a nechcete se dostat do křížku se zákonem, můžete si březovou vodu koupit. Na trhu je k dispozici jak samotná březová voda, tak i březové sirupy nebo různé doplňky, které ji obsahují.

Získávání březové vody Balakleypb / Shutterstock.com

Jaké jsou zdravotní přínosy pití březové vody?

Zlepšuje pleť – Březová voda je nabitá vitamínem C, který pomáhá rozjasnit pleť, protože odstraňuje toxiny. Pomáhá snižovat výskyt akné a může být také jeho prevencí.

Velký zdroj manganu – Mangan je detoxikační složka s antioxidačními účinky. Je přirozeným zdrojem vyrovnávacích hormonů a má pozitivní vliv na zdraví.

Posiluje játra – Míza v březových stromech je prostředkem pro detoxikaci jater. Odstraňuje toxiny, které játra zpracovávají, včetně alkoholu a nasycených tuků.

Podporuje činnost ledvin – Složené saponiny, které se zde nacházejí, vyplavují odpad přes močové cesty. Podporuje také funkci ledvin.

Redukuje celulitidu – Vyplavuje přebytečnou vodu, což pomáhá redukovat celulitidu. Má nízký obsah kalorií a málo cukru.

Snižuje cholesterol – Sloučenina nacházející se v březové vodě má vlastnosti snižující hladinu cholesterolu v krvi. Saponin váže žlučové kyseliny a cholesterol, což usnadňuje vstřebávání.

Chrání ústní dutinu – Březová voda je plná minerálů bez rafinovaných cukrů, což v konečném důsledku zabraňuje vzniku zubního kazu. Je v kontaktu s látkou xylitol, a proto celkově přispívá ke zdraví ústní dutiny.

Zabraňuje nadýmání – Pomáhá jak při zadržování vody, tak při nadýmání.

Léčí poranění – Podporuje růst dermálních a epidermálních buněk, což urychluje proces hojení tím, že se kožní buňky přesouvají do postižené oblasti.

Přináší úlevu při bolestech kloubů – Protizánětlivé vlastnosti březové vody, které snižují otoky, mohou pomoci při stavech, jako je artritida a osteoartritida.

Zdroje: Web MD, Healthline