Jak mít na zahradě hustý a sytě zelený trávník? Volba travní směsi je důležitá

Setí trávníkových semen do půdy Dean Clarke / Shutterstock.com

Krásný, hustý a zelený trávník je pýchou každého zahrádkáře. Jak ale docílit toho, že bude tráva zdravá, bujná a vytrvá i do dalších let? Důležitý je výběr správných travních semen. Kvalitní směs travin obsahuje maximálně tři až čtyři druhy, z nichž každý má jiné vlastnosti. Jejich dokonalým poměrem docílíte hustého, zdravého a snadno udržovatelného trávníku v každé zahradě.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Krásný trávník není zadarmo

Ať už jde o úzký pruh trávy před domem nebo celou zahradu, trávník by měl být hustý, svěží, krásně zelený, a hlavně snadno udržovatelný. Každá travní směs se skládá z různých druhů trav, které v ní zastávají různé funkce.

Zvolíte-li nevhodnou směs, trávník bude plný plevele, objeví se lysiny nebo nebude mít správnou hustotu. Abyste dosáhli nejlepších výsledků a travnatá plocha u vašeho obydlí vám dělala víc radosti než starostí, musíte koupit travní semena v řádné kvalitě.

Pokládání pruhu tzv. travního koberce Olga Aniven / Shutterstock.com

Výsev nebo travní koberec?

Při zakládání trávníku na vaší zahradě máte zpravidla dvě možnosti – buď trávník vysejete sami, anebo koupíte předpěstovaný ve formě travních koberců. Položení travních koberců přináší okamžitý výsledek, je však časově náročnější a výrazně dražší. Půjdete-li klasičtější cestou výsevu, ušetříte, ale na výsledek si počkáte 4–5 týdnů, podle typu travní směsi. Ať už využijete kteroukoli metodu, o trávníku, který se chystáte položit, byste měli něco vědět.

Dopřejte své zahradě maximální péči

Trávu sázejte podle způsobu využití

Cesta k dokonalému trávníku nezačíná koupí travních semen, ale plánováním, k čemu bude trávník využíván. Máte na zahradě pergolu? Budete mít bazén? Máte psa? Kudy budete nejčastěji chodit a kde bude naopak okrasná část zahrady? Bude trávník na slunci, nebo spíše ve stínu? Odpovědi na všechny tyto otázky vám pomohou rozhodnout, která travní směs je pro vás ta pravá.

Tip: S výběrem správného osiva vám poradí i personál hobby marketůnahlédněte do letáků Hornbach, bauMax, OBI či UNI HOBBY a předem si vyberte zahradní vybavení a potřeby za výhodné ceny.

Pohled na zdravý, upravený, zářivě zelený trávník wee dezign / Shutterstock.com

Trpělivost přináší růže i hustý trávník

Jak už to tak bývá, k dobrým výsledkům vede dlouhá cesta a zkratky se nikdy nevyplatí. Jednou z vlastností lepších travních semen je proto jejich pomalý růst. Díky tomu rostou mnohem hustěji než levnější směsi a jsou odolnější proti sešlapání. Základní vlastností levných osiv, která láká především netrpělivé zahrádkáře, je jejich rychlý růst. Taková tráva však vyžaduje časté sekání a objevují se v ní lysiny, plevel a mech.

Méně je někdy více

Kvalitní travní směsi obsahují maximálně tři až čtyři druhy trav, které jsou smíchané v přesném poměru podle způsobu využití. Většinou jsou to jílek vytrvalý a lipnice luční, díky nimž je trávník hustý a odolný, a kostřava červená a psineček, které mu dodávají na kráse. Standardní travní směsi využívané v parcích a zahradách většinou obsahují 45–55 % jílku, 30–40 % kostřavy a 10–15 % lipnice. Pokud víte, že bude trávník většinou ve stínu, volte směsi s obsahem lipnice nízké a metlice trsnaté, které nevyžadují tolik světla.

Ruce v zahradních rukavicích držící granulované trávníkové hnojivo ronstik / Shutterstock.com

Čtěte informace na obalu

Abyste v obchodě nešlápli vedle a vybrali vždy to nejlepší osivo, důkladně čtěte složení travních směsí. Na obale bývá uvedeno, jaké traviny a v jakém procentuálním zastoupení ve směsi najdete. Nenechte se zmást ani rozličnými odrůdami, jejichž názvy však mohou na první pohled vypadat podobně. Levnější travní směsi totiž obsahují odrůdy travin, které jsou vhodné ke krmení hospodářských zvířat, okrasný trávník z nich nicméně vypěstujete jen těžko.

Nakupte si substrát za výhodnou cenu

Nezapomeňte trávník hnojit

Stejně jako okrasné rostliny, i krásný trávník vyžaduje přihnojení. Čerstvě zasetá semena můžete hnojit tzv. startovacím hnojivem, které jim dodá všechny potřebné živiny v počáteční fázi růstu. Ideální bude hnojivo s vysokým obsahem fosforu, který je pro zdravý vývoj rostliny naprosto nepostradatelný a jeho nedostatek v půdě může vést k jejímu odumírání. Některé travní směsi už hnojivo obsahují, takže není třeba trávník hnojit navíc.