Babské rady na hubení plevele: Funguje ocet, pozor na sůl

Muž vytrhává plevel Simon Kadula / Shutterstock.com

Jaro je tady a s ním se v zahradách kromě rašící trávy a prvních jarních květin objevuje i plevel. A ten je třeba zlikvidovat hned s prvními lístečky. Většina z nás dává přednost postřiku. Pro ten ale není nutné hned běžet do drogerie. Často si totiž vystačíme s domácími surovinami.

Přečtěte si také

Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod. Hrozí zavírání provozoven?

Jak se zbavit plevele octem?

Je pravdou, že některé plevelné rostliny se dají velmi dobře využít i v kuchyni, například kopřiva, pampeliška nebo bršlice. Jenže pokud se nám vloudí na záhonky se zeleninou či květinami, anebo se rozhodnou vyrůst mezi dlažbou, měli bychom s nimi velmi rychle zatočit. Jinak totiž hrozí, že zlikvidují nejenom užitkové rostliny, ale umí narušit i různé povrchy. Podívejte se, čím zničit plevel podle našich babiček.

Muž stříká na trávu z postřiku Virrage Images / Shutterstock.com

Likvidace plevele horkou vodou

Horká voda patří k nejjednoduššímu a nejekologičtějšímu řešení hubení plevele. Připravte si rychlovarnou konvici, ohřejte vodu a můžete lít. Nálevka vám navíc pomůže proud vody přesně zacílit na plevel a nikoli na rostliny kolem. Počítejte s tím, že horká voda nezničí hluboké kořeny, takže po čase se plevel znovu objeví a je třeba postup zopakovat. Dobře funguje i parní čistič. Při vhodném nastavení tlaku vypláchne spáry tak, že budou po ošetření čisté.

Hubení plevele octem

Ocet se osvědčil jako vhodný pomocník v domácnosti a zvládne to i na zahradě. Domácí postřik na plevel vyrobíte z jednoho dílu lihového octa a tří dílů vody. Směs nalijete do rozprašovače a postříkáte jím všechny rostliny, které chcete zlikvidovat. Roztok je sice účinný, ale počítejte s tím, že na odolné plevele jej budete muset použít vícekrát.

Pozor na sůl a saponáty

V případě, že váš plevel je natolik velký a úporný, že na něj nefunguje čistý ocet, lze k němu přidat sůl a saponát. Tady je ale třeba mít na paměti, že sůl může prosáknout do půdy a zlikvidovat i rostliny, které jsou užitkové. Ostatně do půdy nepatří ani saponát. Ten vzhledem ke svým vlastnostem udržuje ostatní složky na listech a pomáhá tak lepšímu průsaku přímo do rostliny. Postřik připravíte tak, že do rozprašovače nasypete 20 g soli, které zalijete 200 ml octa a přidáte 2 kapky saponátu. Můžete použít přípravek na mytí nádobí, případně tekuté mýdlo a poslouží i šampon. Vše řádně rozmícháte, počkáte, až se sůl rozpustí a následně aplikujete na listy a stonky plevele.

Likvidace plevele sodou

Stejně jako ocet i jedlá soda se najde v každé spíži. Také při jejím použití musíte být opatrní, protože zlikviduje nejenom plevel, ale i další rostliny nacházející se v jeho blízkosti. Aplikace sody je jednoduchá. Stačí ji nasypat na plevel, který jejím působením uschne. Obvykle se používá na příjezdových cestách, do spár dlažby, mezi kameny apod.

Žena na zahradě nieriss / Shutterstock.com

Na plevel s kukuřičným škrobem

Ano, i další potravina ze spíže zatočí s plevelem. Stačí, když plevel posypete kukuřičným škrobem a necháte působit. Jestli kukuřičný škrob nepoužíváte, nevadí. Poměrně dobře funguje i voda z uvařených brambor, kterou je třeba nechat vychladnout.

Kdy aplikovat postřik na plevel?

Ať už se rozhodnete zničit plevel solí, kukuřičným škrobem, octem zředěným vodou nebo jeho směsí se saponátem a solí, vždy byste toto ošetření měli provádět za hezkého počasí, kdy nehrozí déšť. V takovém případě stačí postřik zaschnout a nehrozí, že by ho voda spláchla do půdy, a narušila se tak její kvalita.

Zdroje: Kupi.cz, Mendelova univerzita