Jak efektivně odstranit plevel ze spár dlažby?

Krásu venkovní dlažby často kazí plevel, který roste ve spárách KCHL / Canva

Dlažba je velmi oblíbeným zahradním doplňkem. Vypadá krásně, je odolná, dlouho vydrží a nevyžaduje téměř žádnou náročnou údržbu. Vzhled vaší vydlážděné terasy, příjezdové cesty nebo chodníčků na zahradě však může kazit mech a plevel ve spárách. Přinášíme tipy, jak ho snadno a rychle odstranit.

Přečtěte si také

Příručka pro začátečníky v online aukcích: Jak se zúčastnit, na co si dát pozor a jak získat nejlepší nabídky

Začíná to už správným položením dlažby

Prvním krokem, jak zabránit růstu nevzhledného plevelu ve vaší dlažbě, je její správná instalace. Kvalitní práce vám může v budoucnu ušetřit spoustu času i peněz na údržbě, opravdu se tedy vyplatí do ní investovat.

Instalace dlažby je sice fyzicky i časově náročnější práce, avšak ti šikovnější ji určitě se správným postupem zvládnou sami. Pokud se tedy do instalace pustíte, myslete na to, že by pod dlažbou vždy měla být položená geotextilie, která výrazně omezí růst plevele, zlepší odvodnění a stabilitu půdy. Spoje mezi dlaždicemi pak musí být vyplněné polymerním neboli spárovacím pískem.

Ale ani s tou nejkvalitnější instalací dlažby se za nějakou dobu plevelu ve spárách bohužel nevyhnete. Co tedy dělat, abychom si udrželi stále krásně vypadající chodníky a terasu?

Prvním krokem, jak zabránit růstu plevelu mezi dlaždicemi, je její kvalitní instalace Smitt / Canva

Zbavte se plevele manuálně

Při odstraňování plevele ručně sice musíte vynaložit více úsilí, zato je tento způsob opravdu efektivní a výsledku se dočkáte hned. Tato metoda je navíc vhodná v případě, že se po dlažbě pohybují malé děti či domácí mazlíčci a nechcete je ohrožovat žádnou chemií.

Práci si můžete ulehčit několika způsoby:

Dlažbu pokropte vodou – z mokré půdy se vám bude plevel odstraňovat snáze. Navíc se vám spíše podaří vytáhnout nežádoucí rostliny i s kořeny, nové se tedy hned tak neobjeví.

Použijte speciální nástroje – pokud vám plevel nejde vytáhnout, protože jsou spáry příliš úzké, sáhněte po škrabce na spáry. Práce s ní je pohodlná a účinná.

Pořiďte si vysokotlaký čistič – ten vám sice nevytrhne hluboko zakořeněný plevel, zato rychle zatočí s mechem ve spárách a na dlažbě. Při této práci se nijak zvlášť nenadřete, jen bude potřeba po vyčištění spáry znovu zapískovat.

Tip: Vysokotlaký čistič je také skvělým pomocníkem při odstraňování běžných nečistot kolem domu, na zahradě, různých plastových doplňcích či motorových vozidlech a určitě se vyplatí jej mít doma. Na Alza.cz pořídíte model značky Kärcher K 3 Full Control Car za 3 790 Kč, vysokotlaký čistič Bosch AQT 130 koupíte v elektro Datart za 3 790 Kč a v e-shopu Lidl seženete vysokotlaký čistič Parkside za 1 899 Kč.

Hubení plevele pomocí chemie

Jednou z možností, jak se plevele ve spárách mezi dlaždicemi zbavit, je použití různých chemických prostředků. Chemie však není vždy ideálním řešením, vsakuje se do půdy a při častém používání může škodit i rostlinám okolo dlažby.

Pokud přesto tuto metodu zvolíte, aplikujte postřiky v době, kdy je plevel dostatečně vzrostlý, ale rozhodně nečekejte s likvidací až na dobu, kdy kvete a vysemeňuje se. V takovém případě by se z jeho odstraňování stal nekonečný boj.

Zahrádkáři doporučují použít Kaput Premium – Likvidátor Zeleného Porostu, dále je vhodný přípravek ROUNDUP Extra Rychlý bez glyfosátu či neselektivní listový herbicid Gladiator.

Jak na plevel přírodní cestou?

Existuje několik způsobů, jak se plevele a mechu zbavit i přírodní cestou bez použití chemie.

Polévání horkou vodou – tento k přírodě šetrný postup patří mezi ty nejjednodušší. Polijte nežádoucí rostliny vařící vodou například z rychlovarné konvice. Plevel zvadne a vy ho následně jednoduše odstraníte. Pozor, tuto metodu neaplikujte v chladných měsících. Pokud je dlažba studená, mohla by vznikem rozdílných teplot prasknout.

Použijte jedlou sodu – účinný přípravek v boji proti plevelu je jedlá soda. Můžete ji nasypat na spáry nebo několik lžiček soli smíchat s vodou.

Přípravek z vody a octa – podobně jako jedlá soda funguje také ocet. Smíchejte ho s vodou v poměru 3 : 1 a aplikujte na rostliny.

Tip: Na plevel po celé zahradě se vám bude hodit vypichovák, k dostání v hobby marketech za cenu od 50 Kč, případně Fiskars Xact vytrhávač plevele za cca 900 Kč.