Myjete drůbeží maso? Podle studie je to nebezpečná chyba

Žena myje kuřecí maso ve dřezu SeventyFour / Shutterstock.com

Mnoho lidí si osvojilo zvyk mýt potraviny před jejich konzumací i před vařením. V případě mnoha potravin je to důležité, například u ovoce a zeleniny můžete smýt nebezpečné bakterie, ale i pesticidy a hnojiva. Je stejně dobrým zvykem mýt i syrové maso? Řada z nás to považuje za samozřejmost, ale studie ukazuje, že je tento zvyk velmi nebezpečný.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Hrozí křížová kontaminace

Lidé při přípravě pokrmů myjí především drůbeží maso a panuje mezi nimi častý mýtus, že by se mělo vždy důkladně umýt, aby se z povrchu masa odstranily nebezpečné bakterie. Právě tento krok však nebezpečné bakterie pomáhá přenášet. Nejvíce ohroženým místem je dřez, ve kterém maso oplachujete. Snadno se odsud bakterie dostanou na další nádobí.

Rýžové nudle s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Rýžové nudle s kuřecím masem

Pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem jsou velmi jednoduché na přípravu a perfektně vás zasytí. Pokud patříte mezi milovníky asijské kuchyně, určitě je vyzkoušejte, jsme přesvědčeni o tom, že vám zachutnají.

Rýžové nudle s kuřecím masem
Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem

Ohrožené je veškeré vybavení kuchyně, se kterým přijde syrové maso do styku. Jedním z největších přenašečů bakterií jsou však ruce, kterými se masa dotýkáte. Nebezpečí mytí masa zkoumala autorka studie, Ellen Shumaker, ve spolupráci s univerzitou v Jižní Karolíně. Studie byla provedena za účelem testování účinnosti vzdělávací intervence při mytí spotřebitelské drůbeže.

Jak studie probíhala?

Účastníci studie byli pozorováni při vaření kuřecích stehen naočkovaných sledovatelnou nepatogenní bakterií Escherichia coli a přípravě salátu, aby se zjistilo, zda umyli kuře a jaký je rozsah křížové kontaminace salátu a oblastí kuchyně. Studie se zúčastnilo 300 lidí, 158 kontrolních a 142 informovaných účastníků. Ti poslední obdrželi informaci, která zahrnuje doporučení od ministerstva zemědělství USA, aby kuře před přípravou nemyli. 93 % informovaných účastníků kuře nemylo. Z kontrolní skupiny neumylo kuře pouze 39 % účastníků.

Žena myje pod tekoucí vodou drůbeží maso Vladyslav Lehir / Shutterstock.com

Jaký je výsledek studie?

U účastníků, kteří kuře umyli, bylo 26 % salátu kontaminováno u kontrolní skupiny a 30 % u informované. U účastníků, kteří kuře neumyli, bylo 31 % salátu kontaminováno u kontrolní a 15 % u poučené skupiny. Vysoké hladiny E. coli ve dřezu a na salátu naznačují, že mikroby přenesené do dřezu z kuřete, obalů nebo kontaminovaných rukou jsou větším důvodem k obavám než výskyt kontaminovaných tekutin z kuřete na pultu.

„Myslíme si, že salát byl kontaminován kvůli nesprávnému mytí rukou po manipulaci se syrovým kuřetem, anebo špatné dezinfekci dřezu a okolních povrchů před mytím salátu a jeho úpravou. Bez ohledu na to, zda lidé v rámci studie omývali kuře, či ne, byly kuchyňské dřezy kontaminovány bakteriemi ze syrového kuřete, zatímco okolní pulty byly kontaminovány relativně málo. To bylo pro nás trochu překvapivé, protože jsme obecně předpokládali, že riziko spojené s mytím kuřete spočívá v tom, že voda při mytí kuřete stříká a kontaminuje okolní povrchy. Místo toho jsme ale zjistili, že i když kuře nebylo omýváno, dřez byl stejně kontaminován,“ řekla Ellen Shumaker.

Co si ze studie odnést?

Studie ukazuje, že mytí kuřete vede ke kontaminaci dřezu. Nebezpečné bakterie jsou při tepelné úpravě zničeny a mytí kuřete nemá efekt, pouze zbytečně přenese bakterie do dřezu. Po manipulaci se syrovým drůbežím masem je důležité si vždy důkladně umýt ruce dezinfekčním mýdlem, v opačném případě se nebezpečné bakterie přenáší na další jídlo, se kterým přijdou naše ruce do styku.

Zdroje: National Library of Medicine, Science Direct, Bezpečnost potravin MZ