Nemusíte trpět: Efektivní metody, jak se zbavit bolestivých popraskaných koutků rtů

Žena se dívá do zrcadla na popraskaný ret New Africa / Shutterstock.com

Popraskané koutky rtů, známé také jako angular cheilitis, mohou být velmi bolestivé a nepříjemné. Tento stav může být způsoben mnoha faktory, včetně sucha, nedostatku vitamínů, infekce nebo špatné hygieny. Naštěstí existuje několik způsobů, jak jim předcházet a léčit popraskané koutky rtů.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Jak předcházet popraskaným koutkům

Dbejte na hydrataci

Problém popraskaných koutků rtů může být nejen nepříjemný, ale i bolestivý. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, jak tomuto nepříjemnému stavu předcházet.

Jednou z nejzákladnějších, avšak často přehlížených metod je dodržování dostatečné hydratace celého těla, včetně pokožky a samozřejmě rtů. Všeobecně platí, že je doporučeno vypít alespoň osm sklenic vody denně.

Toto množství vody pomáhá tělu udržet optimální rovnováhu tekutin, což se odráží i na vlhkosti pokožky, a předchází tak vysoušení rtů, které může vést k jejich popraskání.

Levandulová limonáda
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je perfektní osvěžující nápoj, ukrývající v sobě jemně aromatickou vůni levandulí, která k létu prostě patří. Dopřejte si s námi tuto přírodní alternativu trendy nápoje, který si díky kombinaci limetky, medu a květinového aroma zajisté zamilujete.

Levandulová limonáda

Rty neolizujte, ale natřete balzámem

Dalším důležitým krokem k zachování zdravých rtů je vyvarovat se neustálému olizování rtů. I když se může zdát, že tímto způsobem rty zvlhčujeme a přinášíme jim dočasnou úlevu, ve skutečnosti tím odstraňujeme ochranné přirozené oleje, které rty hydratují. Tento častý zvyk tedy paradoxně vede k jejich dalšímu vysoušení a následnému popraskání.

Nepostradatelným pomocníkem v boji proti popraskaným koutkům je kvalitní balzám na rty. Při jeho výběru je dobré zaměřit se na produkty, které obsahují ochranné složky, jako je včelí vosk, bambucké máslo nebo vitamín E. Tyto ingredience pomáhají udržet rty hydratované po delší dobu a chrání je před nepříznivými vnějšími vlivy.

Extrémní klimatické podmínky, jako je mrazivé počasí nebo silný vítr, mohou mít na zdraví rtů zničující účinky. V takových situacích je vhodné použít šátek nebo ochrannou masku, která rty zakryje a brání jejich vysušení.

Žena se drží za popraskaný ret Wonderplay / Shutterstock.com

Dbejte na správnou výživu

Nakonec je důležité nezapomenout na výživový aspekt. Nedostatek určitých vitamínů, zejména těch z komplexu B a železa, může být příčinou popraskaných rtů. Proto je klíčové zahrnout do svého jídelníčku potraviny bohaté na tyto vitamíny, aby se celkové zdraví rtů udrželo na optimální úrovni.

Léčba popraskaných koutků

Vyzkoušejte hojivé krémy

Popraskané koutky úst, často považované za banální problém, mohou být ve skutečnosti signálem něčeho mnohem vážnějšího. Tento zdánlivě malý zdravotní problém může způsobit bolest, nepohodlí, a dokonce i nepříjemný pocit za vlastní vzhled. Naštěstí existuje několik způsobů, jak tomuto nepříjemnému stavu čelit a léčit ho.

Jednou z prvních možností léčby, která se nabízí, je použití krémů s antibakteriálními nebo antifungálními vlastnostmi. Infekce, která stojí za popraskanými koutky, může být buď bakteriálního, nebo plísňového původu. V těchto případech je důležité zjistit přesnou příčinu, aby léčba byla co nejúčinnější.

Použití těchto specifických krémů může rychle napomoci k uzdravení, avšak je důležité pečlivě sledovat reakci kůže na tyto přípravky a v případě potřeby konzultovat s dermatologem.

Žena používá balzám na rty Prostock-studio / Shutterstock.com

Použijte kokosový olej a doplňte vitamíny

Pro ty, kdo dávají přednost přírodním metodám nebo hledají doplňkovou léčbu, může být velmi účinná aplikace kokosového oleje nebo medu přímo na postižené oblasti.

Tyto přírodní produkty jsou známé svými výjimečnými antibakteriálními a hydratačními vlastnostmi, což může být při léčbě popraskaných koutků velmi prospěšné. Jejich pravidelné užívání může postupně obnovit pokožku, zajistit jí potřebnou vlhkost a podpořit rychlejší hojení.

Nedostatek určitých vitamínů a minerálů, zejména B komplexu a železa, je dalším častým viníkem popraskaných koutků. V takovém případě může být velmi užitečné začít užívat doplňky stravy, které tyto nedostatky odstraní. Správné dávkování a výběr kvalitních vitamínových doplňků může výrazně přispět k celkovému zlepšení stavu pokožky a pomoci předejít dalším problémům.

Pozor na dráždivé potraviny a pasty na zuby

Jedním z často přehlížených aspektů při léčbě popraskaných koutků je identifikace a odstranění potenciálních alergenů. Některé potraviny, kosmetické výrobky, nebo dokonce zubní pasty mohou obsahovat látky, které vyvolávají alergickou reakci a vedou k popraskání koutků. Vyhýbáním se těmto dráždivým látkám můžete předejít dalšímu poškození kůže a podpořit její hojení.

Pokud však ani jedna z těchto metod nepřinese očekávané výsledky nebo pokud máte obavy ze závažnějších zdravotních problémů, je nejlepším řešením vyhledat lékařskou pomoc. Konzultace s lékařem nebo dermatologem může odhalit příčinu, která byla přehlédnuta, a navrhnout cílenou a účinnou léčbu.

Zdroje: Healthline, Cleveland Clinic, WebMD