Babské rady, jak se zbavit oparu na rtech

Žena s oparem na rtu New Africa / Shutterstock.com

Opar patří k jednomu z nejrozšířenějších virových onemocnění, které se navíc zákonitě objeví vždy v tu nejméně vhodnou dobu. Při prvních příznacích je důležité jednat rychle, aby se nešířil. Co ale dělat, když nemáte poblíž žádnou lékárnu? Máme pro vás 9 způsobů první pomoci z běžně dostupných surovin, které můžete na začínající opar vyzkoušet.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Opar začněte řešit co nejdříve, pomohou běžné potraviny

Opar vzniká v několika fázích. Zasáhnout je důležité hned při počátečních příznacích, ke kterým patří zrudnutí dané oblasti doprovázené pocity brnění, pálení, svědění a pnutí.

Než se dostanete do lékárny, sáhněte po pomocnících, které můžete najít doma. Opar, který nezačnete řešit hned od počátku, se začne během 2 až 6 dnů vysévat a objeví se nepříjemné puchýřky.

1. Česnek

Česnek má díky obsažené látce alicin silné přírodní antibakteriální, antivirové i antiseptické účinky. Nejlepší je přikládat na postižené místo nakrojený stroužek česneku po dobu asi 10 minut, několikrát denně (s každou aplikací si vezměte nový stroužek). Pokud zasáhnete včas, opar by měl i během několika hodin zmizet. Podobné účinky má také cibule. Zpočátku se nicméně připravte na silné štípání a pálení.

Česnek a cibule na dřevěném stole Africa Studio / Shutterstock.com

2. Bylinky

Protizánětlivé a vysušující účinky má například heřmánek, na opar ale bude příznivě působit i tymián, máta a šalvěj. Z bylinek připravte silný odvar a tím potírejte postiženou oblast.

Tip: Při léčbě oparu se doporučuje na zasažené místo přikládat také led. Abyste spojili oba pomocníky dohromady, bylinný odvar nalijte do ledové formy a dejte zamrazit. Vyrobíte si léčivé kostky ledu.

Forma na led přijde vhod i v létě při přípravě drinků

3. Plnotučné mléko

Vznikající opar potírejte plnotučným mlékem. Mléko mimo jiné obsahuje imunoglobuliny pomáhající chránit před viry a najdete v něm také lysin – látku, která patří mezi přírodní pomocníky při léčbě oparu a urychluje hojení. Jedná se o důležitou aminokyselinu, kterou si ale naše tělo neumí přirozeně vyrobit.

Lysin je obsažený také v sójových bobech a dalších luštěninách, mořských rybách, hovězím a vepřovém mase, avokádu, rajčatech, dýňových semínkách a vejcích. Pokud trpíte na opary často, zařazujte tyto potraviny pravidelně do svého jídelníčku.

Tea tree olej v hnědé skleněné nádobě AmyLv / Shutterstock.com

4. Tea tree olejíček

Extrakt z čajovníku australského patří k jedné z nejúčinnějších látek v boji s opary. Jedná se o přírodní, účinný dezinfekční prostředek. Tea tree je také obsažen ve většině náplastí a mastiček na opary, které seženete v lékárně. Pokud tedy máte olejíček doma, několikrát denně ho aplikujte na postižené místo. Urychlíte tím hojení a zmírníte výsev mokvajících puchýřků.

5. Aloe vera

Máte-li doma rostlinu aloe, můžete gel z dužiny použít i na opar, protože má mimo jiné antivirové účinky. Gelem potírejte bolavé místo asi třikrát denně a opar by měl pomalu mizet.

6. Droždí

Při léčbě oparů pomáhají také vitamíny skupiny B. Ideální je v tomto ohledu čerstvé droždí – smíchejte ho s troškou vody a vytvořte kašičku. Tu naneste několikrát za den na vznikající opar.

7. Jablečný ocet

Všestranný léčivý pomocník je také znám jako jedna z nejstarších domácích medicín proti oparu. Jeho použití je vhodné právě v počáteční fázi, protože při kontaktu s otevřenými mokvavými puchýřky silně štípe. Zarudlé místo několikrát denně potírejte vatovým tamponkem namočeným do jablečného octa.

Zbavte se oparu nadobro

8. Citron

Stejným způsobem fungují plátky citronu, kterými místo vznikajícího oparu několikrát za den potírejte. Podobně jako u jablečného octa je ovšem dobré používat tuto metodu pouze v počátcích, nikoliv v případě, že se již objevily mokvající puchýřky. Ty by totiž mohl citron více podráždit.

9. Zubní pasta

Zubní pasta má spolu s alkoholem a jedlou sodou (smíchanou s trochou vody do podoby kašičky) vysušující účinky. Její použití je vhodné v začátcích, kdy se opar začíná dělat. Jakmile se objeví puchýřky a otevřené ranky, nanášení zubní pasty nebo alkoholu se raději vyvarujte, abyste si hojení ještě více neprodloužili.