Trápí vás oteklé nohy? Zjistěte, jaké jsou příčiny a možnosti léčby

Žena si drží kotník cunaplus / Shutterstock.com

Otoky nohou patří mezi jedny z nejčastějších zdravotních problémů. Často má postižená osoba pocit těžkých nohou, které omezují v pohybu a bolí. Tento zdravotní problém může mít mnoho příčin, ale stejně tak existuje celá řada způsobů, jak ho léčit. Některé lidi trápí oteklé nohy jen krátce, pro jiné jde o dlouhodobý problém. Podíváme se, jak otoky vznikají a jakými způsoby se jich lze adekvátně zbavit.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Jak se zbavit oteklé nohy

Otoky nohou se mohou objevit v jakékoli části nohou včetně chodidel, kotníků, lýtek a stehen. Mohou být důsledkem nahromadění tekutin nebo zánětu v poraněných nebo nemocných tkáních nebo kloubech. V mnoha případech není důvod k obavám a příčinu lze snadno identifikovat, zejména pokud jde o přetížené nohy, úraz nebo dlouhé sezení.

Otok může ale také znamenat závažné onemocnění nebo krevní sraženinu. Pokud nohy otečou bez zjevného důvodu a jsou například doprovázeny problémy s dýcháním, bolestí na hrudi nebo srdečním onemocněním, vždy vyhledejte lékařskou pomoc. Níže si představíme nejčastější příčiny tohoto stavu a jak je léčit.

Pečujte o svoje nohy

Edém

Edém je lékařským termínem označujícím otok, ke kterému dochází, když se tekutina zachytí ve tkáni našeho těla. Obvykle postihuje nohy a chodidla, ale může se objevit i v jiných částech těla. Projevuje se zejména lesklou a nataženou kůží, kterou doprovází nepohodlí a snížená pohyblivost. Když do otoku zatlačíte prstem, obvykle zde zůstane dolíček.

Léčba

Edém může zmizet sám o sobě nebo může existovat základní příčina, která vyžaduje lékařské ošetření. Pomoci může nošení kompresních punčoch, omezení příjmu soli a ležení se zvednutím nohou nad úroveň hrudníku. Pokud nedojde ke zlepšení stavu, je třeba problém konzultovat s lékařem.

Člověk si drží chodidlo siam.pukkato / Shutterstock.com

Poranění

Poranění nohy je velmi častou příčinou. Otok snadno vznikne zejména při podvrtnutém kotníku, u kterého dojde k přetažení vazů a následnému vzniku otoku.

Léčba

Při léčbě poranění nohy nebo kotníku je vhodné nohu zvednout a při pohybu dávat pozor, aby postižená noha nenesla vaši váhu. Otok může snížit použití ledového obkladu nebo kompresního obvazu. Rovněž jsou vhodné volně prodejné léky proti bolesti. Pokud otok a bolest nezmizí, je potřeba navštívit lékaře, aby mohl zjistit, jestli nedošlo k závažnějšímu poranění.

Těhotenství

Při těhotenství je otékání nohou a kotníků běžné. Tento otok je způsoben zadržováním tekutin a zvýšeným tlakem na žíly.

Léčba

K léčbě oteklých nohou během těhotenství mohou ženy zvednout nohy, nosit pohodlnou a podpůrnou obuv a vyhýbat se dlouhodobému stání. Důležité je také zůstat v pohodě, vyvarovat se soli a zvýšit příjem tekutin. Pomoci může také nošení kompresních punčoch.

Muž masíruje nohy těhotné ženě. BigPixel Photo / Shutterstock.com

Preeklampsie

Pokud se otok během těhotenství objeví náhle a je závažný, může to být známka preeklampsie. Jedná se o stav, který může nastat během těhotenství nebo bezprostředně po porodu. Příznaky zahrnují bílkoviny v moči, rychlé nadměrné zadržování tekutin a vysoký krevní tlak. Jedná se o závažný stav, který se obvykle vyskytuje v druhé polovině těhotenství a může přejít v eklampsii, která je ještě nebezpečnější a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Hlavními příznaky jsou silný otok, bolesti hlavy, závrať, nevolnost, změny vidění či méně časté močení.

Léčba

Pokud se u těhotné ženy objeví některý z těchto příznaků, měla by si okamžitě promluvit se svým lékařem nebo porodní asistentkou.

Správná obuv v akci je základ

Životní styl

K otokům může dojít i vlivem životního stylu. Týká se to zejména lidí, kteří žijí sedavým způsobem života nebo mají nadváhu. Vliv má také špatně padnoucí obuv, která způsobuje otlaky a brání ve správné cirkulaci krve.

Léčba

Nejlepším řešením je pravidelný pohyb, cvičení a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Otoky zmírní také dostatečný pitný režim, nošení kompresních punčoch nebo ponožek, namáčení nohou ve studené vodě, pravidelně zvedání nohou nad srdce, omezený příjem soli, masírování chodidel a konzumování stravy bohaté na draslík.

Žena cvičí na podložce v přírodě STUDIO GRAND WEB / Shutterstock.com

Vedlejší účinek léků

Vliv mohou mít také některé léky, a to zejména tehdy, pokud způsobují zadržování vody. Jedná se zejména o steroidy, kortikosteroidy, hormony, blokátory kalciových kanálů, které pomáhají kontrolovat krevní tlak, antidepresiva, nesteroidní protizánětlivé léky a léky, které pomáhají zvládat cukrovku.

Léčba

Každý, kdo si myslí, že jeho léky způsobují otoky nohou, by si měl promluvit s lékařem, který může být schopen změnit dávkování nebo předepsat jiný typ léků.

Alkohol

Dokonce i alkohol může způsobit zadržování přebytečné vody v těle. Pokud otok trvá déle než 2 dny, je vhodná návštěva lékaře. Opakované otoky nohou po požití alkoholu mohou být také příznakem problémů se srdcem, játry nebo ledvinami.

Léčba

Pomáhá zvednutí chodidel nad srdce, pití velkého množství vody, snížení příjmu soli a namáčení nohou ve studené vodě.

Horké počasí

Během horkého počasí mohou nohy otékat, protože se žíly rozšiřují, aby ochlazovaly tělo. Tento proces může způsobit únik tekutiny do okolní tkáně. Tekutina se také může shromažďovat v kotnících a chodidlech.

Léčba

Pití velkého množství vody a nošení dobře padnoucích pohodlných bot, které umožňují určitou ventilaci, mohou pomoci zabránit otokům v teplém počasí.

Tři ženy v klobouku na pláži mají zvednuté nohy Frolova_Elena / Shutterstock.com

Infekce

Viníkem může být také infekce a zejména lidé s diabetem mají zvýšené riziko infekce postihující jejich nohy, takže by měli zůstat ostražití a sledovat jakékoliv změny v této části těla, jako jsou puchýře a vředy.

Léčba:

Lékař obvykle předepíše antibiotika k léčbě infekcí.

Žilní nedostatečnost

Žilní nedostatečnost nastává, když krev nemůže správně proudit. To je způsobeno poškozenými chlopněmi, které způsobují únik krve z cév a zadržování tekutin v dolních končetinách, zejména kolem nohou a kotníků. Projevem jsou bolavé nohy, kožní vředy, infekce, vznik nových křečových žil a různé kožní změny, jako je odlupování kůže.

Léčba

Osoba, která pociťuje jakékoli známky žilní nedostatečnosti, by měla co nejdříve navštívit lékaře. K léčbě žilní nedostatečnosti může lékař doporučit změny životního stylu, kompresní punčochy a léky na prevenci krevních sraženin. V některých případech může navrhnout operaci, aby se pokusil opravit poškozené chlopně.

Vyhraďte si čas na hýčkání svých nohou

Krevní sraženina

Krevní sraženiny vznikají, když krev není schopna proudit do různých částí těla, což způsobuje slepování krevních destiček. Pokud se v žilách nohou vyvinou krevní sraženiny, mohou zabránit pohybu krve zpět do srdce. To může způsobit otoky kotníků a nohou. Hluboká žilní trombóza nastává, když se krevní sraženiny tvoří hluboko v nohách. Jde o vážný stav, který může způsobit zablokování hlavních žil v nohou. V některých případech se mohou sraženiny uvolnit a přesunout se do srdce nebo plic. Hlavními příznaky jsou otok v jedné noze, bolest nebo nepohodlí v noze, nízká horečka a změny barvy na noze.

Léčba

Pokud si člověk všimne jakýchkoli známek hluboké žilní trombózy, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může předepsat léky na ředění krve k léčbě krevních sraženin. Lidé mohou zabránit vzniku krevních sraženin nošením punčochových kalhot, kompresních punčoch nebo oblečení, které je kolem kotníků volné. Mezi další metody prevence patří fyzická aktivita a snížení příjmu soli. Je také vhodné se vyhnout dlouhodobému stání nebo sezení, zvláště se zkříženýma nohama.

Žena s kompresními punčochami Albina Gavrilovic / Shutterstock.com

Lymfedém

Lymfatický systém pomáhá tělu zbavit se nežádoucích látek, jako jsou bakterie a toxiny. Lymfedém vzniká, když se lymfatická tekutina shromažďuje ve tkáních v důsledku problémů s lymfatickými cévami. Pokud jsou lymfatické cévy poškozeny nebo chybí, může se lymfatická tekutina hromadit a vést k infekci, pomalému hojení ran, a dokonce k deformaci. Vyšší riziko mají lidé, kteří podstoupí radiační terapii nebo odstranění lymfatických uzlin. Každý, kdo prodělal léčbu rakoviny a pociťuje otoky, by měl okamžitě kontaktovat svého lékaře. Mezi typické příznaky patří opakující se infekce, zhoršený pohyb, bolest, pocit tíhy a ztluštění kůže.

Léčba

Možnosti léčby lymfedému zahrnují cvičení a cílené masáže, které mohou pomoci odvést přebytečnou tekutinu. Užitečné může být také nošení obvazů nebo kompresního prádla.

Onemocnění srdce

Otoky nohou mohou být příznakem srdečního onemocnění nebo srdečního selhání. Pokud je srdce poškozeno, nemůže efektivně pumpovat krev do těla. Pravostranné srdeční selhání může způsobit, že tělo zadržuje sůl a vodu, což má za následek otoky nohou. Kromě otoků nohou, kotníků a chodidel patří mezi příznaky srdečního selhání dušnost, rychlý srdeční tep, slabost, únava, kašel nebo sípání, krví zabarvený hlen, otok břicha, rychlý nárůst hmotnosti v důsledku zadržování tekutin, ztráta chuti k jídlu, nevolnost, potíže se soustředěním nebo zmatenost.

Léčba

Pokud osoba zaznamená některý z výše uvedených příznaků, měla by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Možnosti léčby srdečního selhání zahrnují léky, lékařské přístroje na podporu srdce a chirurgický zákrok.

Doktorka drží nohy srisakorn wonglakorn / Shutterstock.com

Onemocnění ledvin

Lidé se špatně fungujícími ledvinami nemusí být schopni vyplavit tekutinu, která se může hromadit v těle. Onemocnění ledvin se nemusí projevovat žádnými příznaky, dokud není závažné a ledviny nezačnou selhávat. Příznaky a příznaky selhání ledvin zahrnují méně časté močení, dušnost, ospalost, bolest nebo tlak na hrudi, záchvaty, nevolnost, zmatek nebo i kóma.

Léčba

Možnosti léčby zahrnují léky, dietu s nízkým obsahem bílkovin a doplňky vitamínu D a vápníku. V nejkrajnějším případě se selhání ledvin řeší dialýzou nebo transplantací ledviny.

Stavte se do lékárny pro vitamínové doplňky

Onemocnění jater

Onemocnění jater může inhibovat produkci albuminu. Albumin je protein, který pomáhá zastavit únik krve z krevních cév. Jeho nedostatek znamená, že krev může unikat, což způsobuje hromadění tekutiny v nohou a chodidlech, což může mít za následek otoky. Příznaky jsou žloutenka, tmavá moč, snadno se tvořící modřiny, ztráta chuti k jídlu, svědění kůže, nedostatek energie, nevolnost nebo zvracení, citlivé a oteklé břicho. Objevuje se také bledá, krvavá nebo dehtově zbarvená stolice.

Léčba

K léčbě onemocnění jater může lékař předepsat léky. Mohou také navrhnout změny životního stylu, jako je snížení hmotnosti nebo snížení příjmu alkoholu. V závažnějších případech onemocnění jater může být nutná operace.

  • Otoky nohou mohou signalizovat skutečně velké množství zdravotních problémů, a pokud samy nezmizí, nad návštěvou lékaře neváhejte.

Zdroj: Healthline.com, nhs.uk, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com