V létě stoupá počet otrav jídlem. Jak v horku uchovávat potraviny, aby vám nebylo zle?

Žena sedí na kraji postele, je jí špatně a na břiše má položenou ruku New Africa / Shutterstock.com

V důsledku letních teplot, které podporují množení mikroorganismů, stoupá počet otrav jídlem. Na vině jsou často špatně umyté suroviny či nedostatečná tepelná úprava některých syrových potravin. Těmto nepříjemnostem je přitom možné předejít dobrým skladováním a důslednou kontrolou potravin před konzumací. Přinášíme vám hned několik tipů, jak jídlo uchovávat tak, aby bylo chutné a bezpečné ke konzumaci.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

1. Pozor na vysokou teplotu!

Kvalitu a čerstvost potravin nejvíce ohrožuje příliš vysoká teplota. Ta totiž podmiňuje enzymatické reakce a množení mikroorganismů, které mají nepříznivý vliv na lidský organismus. Zároveň negativně ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality potravin.

Jídlo vystavené tropickým letním teplotám je tak ohroženo více než v zimě. Dostatečná tepelná úprava potravin je však paradoxně klíčem k zahubení nebezpečných bakterií.

Člověk v zástěře omývá salát ve dřezu Nenad Aksic / Shutterstock.com

2. Tepelnou úpravou proti salmonele

Jedním z nejznámějších typů otravy jídlem je salmonelóza, která se u člověka projevuje žaludečními a střevními problémy. Bakterie salmonela se nachází ve střevním traktu zvířat a ke kontaminaci potravin může dojít přímo od nemocného zvířete nebo při nevhodném zpracování potravin. Množení této bakterie může zabránit tepelná úprava surovin alespoň při 75 stupních Celsia.

Největší nebezpečí salmonelózy spočívá v dehydrataci organismu. Máte-li podezření na otravu salmonelou, kontaktujte svého lékaře.

3. Pozor na křížovou kontaminaci

Ať už jíte doma, nebo v restauraci, základem přípravy každého pokrmu by měla být čistota všech povrchů, spotřebičů a kuchyňského náčiní, s nimiž přijdou potraviny do styku. Pokud pracujete se syrovým masem, mořskými plody nebo vejci, dbejte na to, aby byly odděleny od ostatních surovin. Při krájení používejte zvláštní prkénko a také jiný nůž. Před každým vařením si důkladně umyjte ruce, a to nejlépe dezinfekčním mýdlem.

Žena si ve spíži rovná průhledné nádoby s těstovinami a luštěninami VH-studio / Shutterstock.com

4. Správné skladování v lednici

Chcete-li zabránit kažení jídla, věnujte dostatečnou pozornost skladování. Místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větrané, suché a chladné. Do lednice, v níž by měla být teplota okolo 5 °C, patří všechny čerstvé a syrové potraviny, jako jsou vejce a mléčné výrobky, maso, zbytky vařených pokrmů či ovoce a zelenina. V kuchyňské lince uchovávejte kávu, čaj, mouku, cukr, koření či čerstvé pečivo. Těmto potravinám stačí sucho a mírný chlad.

Tip: Zbytky vařených pokrmů nedávejte do lednice ihned po uvaření, nejprve je nechte důkladně vychladnout.

6. Skladování potravin v dózách

Abyste zabránili hromadění potravin a jejich následnému kažení, dodržujte v lednici i spižírně pořádek. Těstoviny, rýži a luštěniny můžete uchovávat v průhledných, nepropustných dózách, které označíte štítky. Budete tak mít přehled o svých zásobách a zabráníte nakupování zbytečných potravin, které by se mohly zkazit.

Rozkrojený krvavý steak vengerof / Shutterstock.com

7. Eliminujte riziko dostatečným uvařením

Ani udržování naprosté čistoty není zárukou, že nedojde ke kontaminaci potravin škodlivými bakteriemi. Jistým způsobem, jak eliminovat riziko kontaminace potravin, je však jejich důkladné vaření, protože největšími nositeli bakterií jsou potraviny za syrového stavu. Nebezpečný tak může být krvavý steak, tatarský biftek, stejně jako vejce na měkko. Pokud si nejste jistí kvalitou dané potraviny, raději se těmto nedovařeným úpravám vyhněte.

8. Jaký je rozdíl mezi spotřebujte do a datem minimální trvanlivosti?

Možná vám to bude připadat jako úplně jasná rada, ale nikdy nepodceňujte trvanlivost daných potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce používá dva údaje spotřeby.

Spotřebujte do

Nápis „spotřebujte do“ označuje potraviny podléhající rychlé zkáze, jako jsou jogurty, drůbež nebo ryby.

Datum minimální trvanlivosti

„Minimální trvanlivost“ naproti tomu udává termín, do něhož je doporučeno potravinu zkonzumovat. Potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti je však mnohdy možné nadále jíst. V obchodech musí být odděleny od ostatního zboží a patřičně označeny.

Otevřená svačinová krabička, ve které je rýže se zeleninou a pečivo, vedle jsou jablka, sušenky a termoska Lithiumphoto / Shutterstock.com

9. Jak jídlo zabalit na cestu?

Léto je obdobím výletů a cestování, které se neobejdou bez dobré svačiny. Jídlo a pití, které vezete s sebou, byste měli udržet v chladu nejen kvůli zachování skvělé chuti, ale právě kvůli zdravotním hlediskům. Krabičku s jídlem můžete zabalit do ručníku a obložit sáčky s ledem či chladicími vložkami. Sofistikovanější variantou je použití termosky na potraviny, která v létě udrží stabilní teplotu jídla po několik hodin.

Zdroj: fresh.iprima.cz, jaktak.cz, patalie.cz, zemito.cz, vimcojim.cz