Kupujete rýži ve varných sáčcích? Dvakrát si to rozmyslete, při vaření se uvolňuje BPA

Rýže ve varných sáčcích, v pozadí  rýže v šedé misce Marian Weyo / Shutterstock.com

Rýže ve varných sáčcích – kdo by ji neznal? Stačí sáček hodit do vroucí vody a za pár minut je hotovo. Pohodlné, že? Ale co když vám řekneme, že tahle jednoduchost může mít i svou stinnou stránku? Přemýšleli jste někdy nad tím, co se s plastem při vaření vlastně děje? Je to opravdu bezpečné, nebo si zaděláváme na problém? Pojďme se na to podívat blíž.

Přečtěte si také

Nejlepší recept na segedín podle Zdeňka Pohlreicha. Je vyhlášený, už ho nebudete dělat jinak

Horká voda a plast nejdou dohromady

Kdybyste měli chuť na čaj, nejspíš byste ho nezalili horkou vodou v plastovém kelímku. Tak jak je vlastně možné, že můžete rýži v plastových sáčcích vařit v horké vodě? Ve skutečnosti to zdravé není, varný sáček při kontaktu s horkou vodou uvolňuje zdraví škodlivou chemikálii. Proto se doporučuje rýži ve varných sáčcích jíst jen výjimečně a ideálně se jí vyhnout úplně.

Při vaření se uvolňuje bisfenol A

Při vaření rýže v plastových sáčcích se do horké vody uvolňuje škodlivá látka bisfenol A (BPA), která se pod vysokou teplotou dostává do jídla obsahujícího tuky a cukry. To bohužel odpovídá i rýži, která obsahuje spoustu sacharidů. V plastech jsou i ftaláty, které se stejně tak uvolňují do potravin (nejčastěji do těch, které se balí do PVC obalů, například maso). Chemická sloučenina bisfenol A je bohužel všude kolem nás a přicházíme s ní do kontaktu skoro na denní bázi.

Co může způsobit bisfenol A?

Bisfenol A (zkráceně BPA) se v potravinách vyskytuje velmi často. Obecně je ale jeho koncentrace nízká, protože je množství této chemikálie přísně regulováno. Přesto je i malé množství bisfenolu A je považováno za nebezpečné a je dobré si na něj dávat pozor. Existují zdravotní rizika, která by lidé rozhodně měli znát.

Vaření rýže ve varných sáčcích KatarzynaWozniak / Shutterstock.com

Bisfenol A připomíná ženský hormon estrogen a napodobuje hormony našeho těla, které zároveň narušuje. To vytváří riziko pro endokrinní systém, ohrožuje také vývoj plodu a dětí. BPA zvyšuje také riziko vzniku rakoviny v pozdějším věku života a zvyšuje odolnost proti chemoterapii. U lidí s vyšším koncentrací BPA v těle může být souvislost mezi vznikem obezity a cukrovky.

Kde všude můžete narazit na BPA

Na bisfenol A můžeme denně narazit v mnoha potravinách a nádobách na potraviny. Schovává se v plastových talířcích, lahvích i v potravinách, které jsou zabaleny v plastovém obalu (například hotové jídlo v supermarketu, sendviče apod.).

Kromě potravin se ale škodlivý bisfenol A nachází i v kosmetice, mezi kterou patří například opalovací krémy, laky na nehty či rtěnky, a také v termopapíru, se kterým přicházíme do kontaktu v podobě účtenek z obchodů. To je ostatně také důvod, proč byste si po kontaktu s účtenkou vždy měli umýt ruce mýdlem.

Zdroje: Kupi.cz, National Library of Medicine, UC Cincinnati