Tři skvělé recepty na domácí griotku z třešní a višní, které jsou léty prověřené

Griotka ve skleničkách i v lahvi Pixel-Shot / Shutterstock.com

Léto bez griotky? Jako jahody bez šlehačky. Když už máte plné košíky třešní a višní, ale marmelády i koláče už vás nudí, přichází na scénu domácí griotka – sladký ovocný likér, co v zimě zahřeje nejen ruce, ale i srdce. A nejlepší na tom? Nepotřebujete palírnu ani babičku ze Slovácka. Jen trošku trpělivosti, pár surovin a hodně lásky k ovoci (a alkoholu).

Přečtěte si také

Místo „drastických“ jehel pilulky. Nový lék na hubnutí od Novo Nordisku přináší stejné účinky jako injekce

Recepty na griotku patří mezi ty, které se dědí z generace na generaci, zapisují se na kousky zažloutlého papíru a šeptají mezi dveřmi při sběru třešní. Každá rodina má tu „svou“ verzi. A víte co? Můžete mít i vy tu svoji. Vyzkoušejte tři oblíbené varianty – klasickou třešňovou, výraznou višňovou s rumem nebo noblesní koňakovou verzi. Griotka není jen pití – je to tekutá vzpomínka na léto, která dozrává stejně jako víno: Pomalu a s charakterem.

Proč třešně a višně stojí za hřích?

Třešně jsou sladké, šťavnaté a bohaté na vitamín C a draslík, který pomáhá s krevním tlakem. Višně jsou zase kyselkavé, plné antokyanů – silných antioxidantů, co podporují srdce i pleť. A obě se skvěle kamarádí s alkoholem. Naložené v koření, cukru a kapce něčeho ostřejšího se promění v elixír, který voní jako letní večery u babičky na verandě.

Domácí griotka z třešní – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 30 minut + 2 měsíce zrání

Ingredience:

  • 2 kg třešní
  • 1 litr vodky
  • 1 kg cukru
  • 5 hřebíčků
  • 1 svitek skořice
  • kůra z 1 citronu

Postup:

  1. Třešně omyjte, vypeckujte a dejte do velké sklenice.
  2. Přidejte citronovou kůru, hřebíčky a skořici.
  3. Nasypte cukr – rovnoměrně, nešetřete.
  4. Zalijte vodkou tak, aby bylo vše ponořené.
  5. Uzavřete a nechte na tmavém a chladném místě zrát aspoň 2 měsíce. Občas otočte nebo protřepejte.
  6. Poté přeceďte přes plátno a přelijte do lahví. Uchovávejte v chladu.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér
Třešňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový kompot

Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.

Třešňový kompot

Domácí višňovka s rumem – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 45 minut + 2 měsíce zrání

Ingredience

  • 2 kg višní
  • 1 litr bílého nebo tmavého rumu
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 litr vody
  • 1 svitek skořice

Postup:

  1. Višně dejte do sklenice.
  2. V kastrůlku svařte cukr s vodou, dokud nevznikne sirup.
  3. Nechte mírně vychladnout a přelijte přes ovoce.
  4. Přidejte skořici a zalijte rumem.
  5. Sklenici dobře uzavřete, schovejte na tmavé místo a nechte dva měsíce zrát.
  6. Poté přeceďte a slijte do sterilních lahví. Výsledkem je višňový hit se špetkou Karibiku.
Višně na stromě Fotokostic / Shutterstock.com

Višňovka s koňakem – recept

  • Počet porcí: 2,5 litru
  • Délka přípravy: 1 hodina + 6 týdnů zrání

Ingredience:

  • 2 kg višní
  • 1 dl malinového sirupu
  • 6 dl koňaku
  • 6 hřebíčků
  • 500 g cukru
  • 5 dl vody

Postup:

  1. Višně vypeckujte přímo nad sklenicí – šťáva se počítá!
  2. Přidejte koření a zalijte malinovým sirupem a koňakem.
  3. Uzavřete a nechte na teplém místě stát 4 týdny.
  4. Mezitím si připravte rozvar: Cukr jemně zkaramelizujte, zalijte vodou, rozpusťte, nechte vychladnout.
  5. Přidejte ke směsi a nechte další dva dny stát.
  6. Nakonec vše přeceďte a slijte do lahví. Ideální k podávání po dobré večeři – nebo jako originální dárek.

Tipy a triky

  • Chcete originálnější chuť? Zkuste přidat vanilkový lusk, kousek badyánu nebo třeba pár zrn kardamomu.
  • Ovoce po scezení nevyhazujte – přidejte ho do bábovky, zmrzliny nebo si ho dejte „jen tak“ do misky s lžičkou.
  • Pokud to s cukrem nechcete přehánět, klidně uberte – likér bude jemnější a víc ovocný.
  • Do krásné lahve s vlastní etiketou? Vznikne dárek, který si nikdo nezapomene vystavit na poličku (a brzy vypít).

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZPI