Pamatujete si na oblíbená jídla ze školy? Na chuť UHO dnešní děti ve školních jídelnách už nenarazí

Dětem je vydáván ve školní jídelně oběd Monkey Business Images / Shutterstock.com

Už je to nějaká doba, co jsme opustili školní lavice, kde jsme strávili několik let svého života. S nimi se pojí i vzpomínky na školní jídelnu, kam někteří z nás nechtěli vůbec chodit. Ti, co ji však navštěvovali, vzpomínají na oblíbená školní jídla dodnes. Co jste měli nejraději vy?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Kouzlo školní jídelny

Čím více času uplyne od doby, co jsme opustili školní lavice, tím více si uvědomujeme, jak moc nám naše školní dny chybí. Večer jsme si připravovali batoh, oblečení na židli a k tomu jsme si museli poctivě nachystat svačinu, kterou nám s láskou zabalila naše maminka. Když jsme přišli ze školy domů, začali jsme pracovat na domácích úkolech, nebo šli s kamarády ven. Ale právě tyto chvíle, včetně obědů, se nám vryly do paměti. Jaký pokrm jste měli nejraději vy?

1) Hrachová kaše

Pro některé neoblíbené jídlo, pro druhé láska na první sousto, která se na jídelníčku objevovala téměř každý týden. Na první pohled nezajímavý a nevzhledný pokrm, který někoho téměř vůbec nelákal. Když se ale dnes podíváme na některé diskuze na sociálních sítích, lidé na tu pravou školní hrachovou kaši vzpomínají s láskou dodnes, až se jim sbíhají sliny.

Tři kluci čekají na oběd ve školní jídelně WBMUL / Shutterstock.com

2) Rýžový nákyp

Mnoho z nás si rýžový nákyp vybaví jako typické jídlo ze školních jídelen. Jedná se o pěknou kalorickou bombu plnou sacharidů. Pro některé absolutní delikatesa, zatímco pro jiné jen nevábná směs rýže a kompotovaného ovoce, posypaná moučkovým cukrem a přelitá rozpuštěným máslem. Nicméně, rýžový nákyp může být skvělou volbou nejen na oběd, ale i jako vynikající snídaně.

3) Rybí filé

Snad každý z nás měl ve škole rybí filé. Ačkoliv někteří toto jídlo i dnes řadí mezi ty méně kvalitní pokrmy, jiní na něho nedají dopustit. Ale pozor, školní rybí filé jen tak nikdo napodobit nedokáže. Ryby jsou pro dětskou stravu nezbytné a kuchařky se s tím v minulosti vypořádaly s výjimečnou zručností. Občas se snažily udělat i něco kreativního, čímž zaujaly každého strávníka v dlouhé řadě čekajících dětí u výdejního okénka.

4) Buchtičky se šodó

Když se na jídelníčku objevily buchtičky se šodó, všichni začali najednou chodit na oběd. Školní jídelny praskaly ve švech a fronty byly dlouhé až na chodbu. Tyto sladké buchtičky každého z nás potěšily při ošklivém pondělním dnu, kdy se nikomu z nás nechtělo do školy. Jedná se o naprosto kouzelné jídlo, které se však mnohdy dalo přidat pouze jednou. Paní kuchařky začaly zlatavý krém chránit vlastním tělem a odmítaly dětem přidávat. Dodnes jsou buchtičky se šodó velkým hitem, a to nejen ve školních jídelnách.

5) UHO: Univerzální hnědá omáčka

Tato klasika ze školní jídelny je natolik známá, že ji není třeba představovat. Omáčka byla oblíbená zejména pro svou jednoduchou a rychlou přípravu a nízké náklady, což bylo ideální pro hromadné stravování ve školách. Většinou se připravovala z máslové a cibulové směsi a masoxu. UHO však mezi dětmi nebyla vůbec oblíbená, a tak se rodičům stávalo, že jejich ratolesti nechtěly chodit do školní jídelny na oběd, protože se bály, že budou muset tuto omáčku jíst. V dnešní době se s ní lze setkat méně často, jelikož se preference ve školních jídelnách posunuly směrem k pestřejší a zdravější stravě. Nicméně pro mnohé je univerzální hnědá omáčka nostalgickou připomínkou školních let.

Špagety s párkem na dřevěném stole Kritchai7752 / Shutterstock.com

6) Špagety

Když dítě přijde domů s plným žaludkem, je sen každého rodiče splněný. Svůj úkol špagety vždy splnily, a proto dodnes patří mezi nejvíce oblíbená školní jídla. Největší úspěch měla milánská omáčka, která byla naprosto bravurní. Když navíc paní kuchařka přidá trochu sýru a někdy i kečup, děti jsou jako utržené ze řetězu. Špagety mnohdy létají vzduchem a jsou i tam, kde by je nikdo nehledal.

7) Borůvkové nebo jahodové knedlíky

Jistě si všichni vzpomeneme na chvíle, kdy nám paní kuchařky připravily dobré knedlíky s ovocnou náplní uvnitř. Nahoru si většina dětí dává hodně cukru a másla. Paní kuchařka se mnohokrát zdráhala, ale protože jsme všichni uměli hezky poprosit, dostali jsme to, co jsme chtěli. A pokud k tomu byl i tvaroh, jídlo bylo naprosto dokonalé. Dodnes proto ovocné knedlíky patří mezi nejoblíbenější jídla ze školy.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

8) Rajská omáčka

Klasická červená omáčka, která se podávala s těstovinami nebo knedlíky, vyvolává mezi lidmi dodnes rozporuplné reakce. Jedni ji milují a druzí o ní nechtějí ani slyšet. Děti však tuto omáčku vyžadují a na jejich školním menu rozhodně nechybí. Navíc tuto omáčku paní kuchařky vždy doladily tak, aby byla jemná a sladká, což se malým strávníkům vždy zamlouvalo. Bez ohledu na to, zda patříte mezi její fanoušky, nebo odpůrce, jedno je jisté. Rajská omáčka je tak výrazná, že na ni jen tak nezapomenete.

Zdroje: Prima Fresh, Bydlíme kvalitně, Apetit