Perete se s jarní únavou? Pátrejte po jejích příznacích a nadobro s ní zatočte

Unavená ženy sedí s hrnkem kafe a sušenkami Prostock-studio / Shutterstock.com

I když se to nezdá, zimní období pro organismus představuje zátěž – zvyšuje potřebu vitaminů, minerálů a energie. Po náročné zimě přichází jaro a spolu s ním i jeden nevítaný host: jarní únava. Jak s ní rychle zatočit? Zkuste to s našimi tipy!

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Co je jarní únava?

Za jarní únavu mohou lidské biorytmy, strava i nedostatek slunce. Změny období a nároků těla jsou pro organismus vždy zátěží – a pokud se o něj dobře nestaráte, pak je pocítíte obzvláště intenzivně. Únava spojená s přechodem mezi zimou a jarem je zcela přirozená – vyčerpané tělo i mysl však můžete podpořit. Poradíme vám, jak na to.

Příznaky

  • kolísá hladina krevního cukru
  • nechuť k pohybu
  • špatná nálada
  • častá únava
  • bolest hlavy, kloubů, svalů
  • přecitlivělost
  • zmatenost

Jak se zbavit jarní únavy

1. Prevence

Tip číslo jedna? Zkuste vyrazit do boje s jarní únavou s předstihem. Prevence je totiž důležitá i v tomto případě. Čím tedy začít? Očistou organismu a doplněním živin. Může být snadné – odlehčete jídelníček, přidejte ovoce a zeleninu, dopřejte si saunu, hodně pijte. Zvládněte to na sklonku zimy a jarní únava nebude tak markantní. Jaké další kroky jsou nezbytné?

Žena odpočívá v sadu s rozkvetlými stromy Pheelings media / Shutterstock.com

2. Pohyb

Hurá na čerstvý vzduch! Tak jednoduché to je – venku totiž načerpáte nezbytné hormony štěstí, třeba serotonin, který vám pomůže poprat se nejen s únavou, ale i špatnou náladou. Využijte stále delšího denního světla a probouzejících se slunečních paprsků. Spojte pobyt venku s přirozeným pohybem a únava nebude mít šanci. A jak se hýbat? Pro začátek zkuste denní chůzi. Pravidelná procházka vám pročistí mysl.

3. Bylinky

Chcete se nakopnout? Pomohou vám bylinky. Příroda vás dokáže povzbudit nejen při pohybu venku na čerstvém vzduchu. Využít její dary můžete rovněž chutnými čaji. Které rostliny vás povzbudí? Sáhněte po ženšenu, zázvoru či echinacei. Skvělá je také guarana, večer vás ukolébá meduňka či levandule. Povzbuzující účinky má i aromaterapie – vyzkoušejte rozmarýn a oregano.

Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě

Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě jsou vynikající, mírně pikantní dobrota, která rozhodně stojí za vyzkoušení. V létě navíc kuřecí stehna můžete připravit na zahradním grilu a vykouzlit tak úžasně křupavou dobrotu. Servírujte nejlépe s pečenými bramborami a jarní cibulkou.

Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě

4. Odpočinek

I když vám radíme především to, jak se povzbudit, opomenout nesmíme ani odpočinek – protože tělo po zimním období potřebuje také regeneraci. Odpočinek by měl být aktivní i pasivní – proto si pravidelně dopřejte chvíli pro sebe. Odpočinek není jen spánek – relaxujte u knihy, oblíbené hry, ve zmíněné sauně nebo třeba právě v přírodě. Pomoci může i cvičení nebo meditace. Naučit se správně odpočívat je důležité nejen na jaře – odpočívejte a relaxujte po celý rok. Únava? Na tu brzy zapomenete...

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, americanbehavioralclinics.com