Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?

Čerstvý zázvor a zázvorový prášek v misce New Africa / Shutterstock.com

Zázvor je známým všelékem. Jenže zatímco někteří si na jeho specifické ostré chuti pochutnávají, jiní jej nemohou ani cítit a jeho konzumaci předem zavrhují. Pokud do této skupiny patříte i vy, máme pro vás pár tipů, jak zázvor chytře přidávat do jídel nebo ho zpracovávat tak, aby se jeho štiplavá chuť alespoň trochu zmírnila. A na závěr přidáme pro inspiraci také recept na domácí kandovaný zázvor.

Přečtěte si také

Zapomeňte na alkohol! Tyhle tipy na zahřátí opravdu fungují
Zapomeňte na alkohol! Tyhle tipy na zahřátí opravdu fungují

Zázvor a jeho účinky na zdraví

Zázvor je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, dále draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku i železa. Je účinný při nachlazení, zmírňování bolesti v krku a při posilování imunity. A to zdaleka není vše!

Má také antibakteriální, protivirové, analgetické i protizánětlivé účinky. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému a přispívá k dlouhověkosti a prevenci civilizačních chorob. Příznivě působí i na hormonální systém, ulevuje při menstruačních bolestech a je považován za přírodní afrodiziakum.

  • Tip: Zázvor se nyní na podzim často objevuje ve slevách. Jeho akční cena se většinou pohybuje kolem 140 Kč za kilo, ale dá se sehnat i levněji. Pokud si chcete ceny zázvoru v obchodech pohlídat, na Kupi.cz si můžete nastavit upozornění na nejvýhodnější nákupy.
Čaj v hrnku, zázvor, máta, citron peterzsuzsa / Shutterstock.com

Jak zázvor přidávat do jídel a s čím ho kombinovat?

Pokud patříte k těm, kteří výraznou chuť zázvoru nemusí, ale chcete ho zařadit do svého jídelníčku, můžete se inspirovat našimi tipy, jak ho přidávat do nejrůznějších jídel a nápojů a vhodně jej kombinovat s dalšími ingrediencemi.

Zázvorový čaj: Kousek oloupaného zázvoru (cca 1 cm) nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou a přidejte citron a med a klidně také skořici nebo hřebíček. Nechte chvíli louhovat a poté přeceďte.

Pečený čaj: Zázvor lze přidat i do směsi ovoce a koření na přípravu domácího pečeného čaje. Výborný je například v kombinaci s jablky, hruškami nebo citrusy.

Med se zázvorem: Plátky zázvoru (cca 350 g na 1 kg medu) můžete naložit přímo do kvalitního medu a skladovat v lednici. Sladkost medu o něco potlačí ostrost zázvoru a získáte tak skvělé a zdravé dochucovadlo do čaje, marinád, dezertů i cukroví.

Oslaďte si život levněji

Smoothie: Špetku strouhaného zázvoru můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Pokud zvolíte chuťově výrazné, sladké ovoce, zázvor v něm ucítíte jen lehce a příjemně.

Dýňová polévka či pyré: Do klasického dýňového krému či pyré přidejte jablka (rozmixujte je společně s dýní) i špetku čerstvého nastrouhaného zázvoru. Výslednou chuť lze zjemnit přilitím smetany.

Vánoční cukroví: Kromě klasických zázvorek se zázvor skvěle hodí do nejrůznějších sušenek, ve kterých se bude skvěle doplňovat s medem, čokoládou, skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou.

Marináda na maso: Zázvor je základem asijské kuchyně – ideálně se hodí pro nakládání hovězího i kuřecího masa a čerstvý jej můžete přidat i do kořenicí směsi na pečené kuře (např. spolu s česnekem).

Kandovaný zázvor v dřevěné misce, čerstvý zázvor Olena Rudo / Shutterstock.com

Recept na domácí kandovaný zázvor

  1. Připravte si zázvor a cukr v poměru 1 : 1 (podle chuti dejte cukru klidně méně nebo i více). Zázvor oloupejte a nakrájejte rovnoměrně na kolečka silná cca 3 mm, případně na menší kostičky.
  2. Kousky zázvoru dejte do hrnce a zalijte vodou (můžete ji lehce osolit). Nechte vařit pod pokličkou asi 35 minut a občas promíchejte.
  3. Jakmile ho budete mít uvařený (tzn. měkký), v hrnci by vám mělo zůstat tolik vody, aby byly plátky tak akorát ponořené. Přidejte všechen cukr a za občasného míchání vařte (doporučujeme od hrnce neodcházet), dokud se většina tekutiny nevyvaří a kousky zázvoru neobalí hustý sirup.
  4. Zázvor poté vyjměte a rozprostřete na talíř nebo cukrářskou mřížku na chladnutí. Až bude suchý a hotový, můžete ho ještě obalit v moučkovém cukru.

Jak jste na tom vy? Vychutnáváte si tohoto štiplavého parťáka každé chladné období, nebo si jeho chuť zamilujete až po vyzkoušení tipů z našeho článku? Dejte nám vědět dolů do komentářů!