Mandarinkový džem, který voní Vánocemi i exotikou: Ideální na palačinky, pečivo nebo k sýrům

Mandarinkový džem LN team / Shutterstock.com

Mandarinkový džem je tak trochu kouzlo ve sklenici. Sladký, jemně nakyslý a voňavý po vanilce – připomíná mi dětství, kdy jsme o Vánocích loupali mandarinky a ruce voněly ještě hodiny potom. Stačí kilo šťavnatého ovoce, trochu cukru a citron a během hodiny máte domácí džem, který dokáže proměnit obyčejný rohlík v malý svátek.

Přečtěte si také

Nenápadná hrozba pro přírodu i člověka: Zamyslete se nad nákupem „rychlých dekorací“

Mandarinky mají v sobě něco magického. Jejich vůně vás dokáže vrátit do dětství, kdy jsme rozbalovali vánoční balíčky, ale zároveň evokuje léto a slunce, protože jejich chuť je vždycky čerstvá a šťavnatá. A právě proto je mandarinkový džem takový malý zázrak – dokáže být nostalgický i hravě moderní zároveň. Když ho namažete na čerstvý rohlík, chutná jako sváteční ráno. Když ho přidáte do jogurtu, máte pocit, že jste právě přijeli na dovolenou k moři. A pokud ho zkombinujete se sýrem, věřte, že hosté se budou ptát, kde jste k takové lahůdce přišli.

Malý příběh o mandarinkách

Mandarinky pocházejí původně z Číny a jejich jméno je prý odvozené od čínských císařských hodnostářů – mandarínů, kterým bylo ovoce určeno jako dar. V Evropě se začaly objevovat až v 19. století a okamžitě si získaly oblibu, protože byly sladší než pomeranče a jejich slupka šla snadno oloupat.

Když se podíváte na jejich složení, zjistíte, že jsou nabité vitamínem C, draslíkem a vlákninou. Navíc jsou lehce stravitelné a méně kyselé než pomeranče, takže mandarinkový džem je jemnější a chuťově přístupnější i pro děti.

Mandarinky a džem LN team / Shutterstock.com

Mandarinkový džem s vanilkou – recept

Ingredience na 2–3 sklenice

  • 1 kg mandarinek (nejlépe bez pecek)
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 kus citronu (šťáva a kůra)
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
  • 100 ml vody
Dýňový džem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dýňový džem

Dýně patří k podzimu a to nejen ve formě polévky nebo kávy s dýňovým sirupem, jsou i skvělým základem také pro domácí džem. V tomto článku vám představíme, jak si doma připravit dýňový džem, který využijete nejen na lívance, ale skvěle si ho vychutnáte i na čerstvém pečivu s máslem. Příprava je rychlá a výsledkem je lahodná pochoutka na každý den.

Dýňový džem

Postup krok za krokem

  1. Mandarinky oloupejte, rozdělte na měsíčky a zbavte případných pecek. Dejte je do hrnce a přilijte vodu.
  2. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vymačkanou šťávu z citronu a cukr.
  3. Vmíchejte vnitřek z vanilkového lusku i s prázdnou tobolkou.
  4. Směs zahřívejte na středním plameni a nechte vařit asi 30 minut, dokud se mandarinky nezačnou rozpadat. Občas promíchejte.
  5. Vyjměte vanilkový lusk a směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  6. Vařte dalších 15–20 minut, dokud džem nezhoustne. Správnou hustotu poznáte tak, že kápnete trochu na talířek a džem pomalu tuhne.
  7. Ještě horký džem naplňte do čistých sklenic, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum.

Tipy a vychytávky

  • Pokud máte mandarinky s tenkou slupkou, můžete ji přidat k vaření, džem bude mít trochu nahořklý podtón připomínající anglickou marmeládu.
  • Osobně mám ráda i variantu s kapkou mandlového likéru Amaretto – chutě se krásně propojí a džem získá doslova luxusní šmrnc.
  • A pokud chcete, aby byl opravdu jemný, po rozmixování ho ještě propasírujte přes sítko. Je to piplačka, ale ta hedvábná textura stojí za to.

Pikantní varianta s chilli

Pokud vás baví experimentovat, zkuste při vaření přihodit půlku červené chilli papričky nebo přisypte špetku sušených chilli vloček. Sladkost mandarinek se dokonale spojí s jemnou pálivostí a vznikne džem, který se hodí spíš k sýrům, pečenému masu nebo grilovaným uzeninám než k pečivu. Já ho miluju hlavně s plísňovým sýrem nebo k pečené kachně – chutě se krásně doplňují a hosté mají pocit, že jedí něco, co by klidně mohli najít na menu v luxusní restauraci.

Chilli vločky YusufAslan / Shutterstock.com

Proč tenhle džem stojí za to

Mandarinkový džem je víc než jen pomazánka. Je to malý rituál, kdy se zastavíte, rozetřete ho na chleba a s prvním soustem vás obejme jeho svěží vůně a sladkost. Já ho mám spojený hlavně s chladným ránem, kdy venku mrzne, ale v kuchyni to voní citrusy a vanilkou.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi, Healthline