Mandarinkový džem je tak trochu kouzlo ve sklenici. Sladký, jemně nakyslý a voňavý po vanilce – připomíná mi dětství, kdy jsme o Vánocích loupali mandarinky a ruce voněly ještě hodiny potom. Stačí kilo šťavnatého ovoce, trochu cukru a citron a během hodiny máte domácí džem, který dokáže proměnit obyčejný rohlík v malý svátek.
Mandarinky mají v sobě něco magického. Jejich vůně vás dokáže vrátit do dětství, kdy jsme rozbalovali vánoční balíčky, ale zároveň evokuje léto a slunce, protože jejich chuť je vždycky čerstvá a šťavnatá. A právě proto je mandarinkový džem takový malý zázrak – dokáže být nostalgický i hravě moderní zároveň. Když ho namažete na čerstvý rohlík, chutná jako sváteční ráno. Když ho přidáte do jogurtu, máte pocit, že jste právě přijeli na dovolenou k moři. A pokud ho zkombinujete se sýrem, věřte, že hosté se budou ptát, kde jste k takové lahůdce přišli.
Mandarinky pocházejí původně z Číny a jejich jméno je prý odvozené od čínských císařských hodnostářů – mandarínů, kterým bylo ovoce určeno jako dar. V Evropě se začaly objevovat až v 19. století a okamžitě si získaly oblibu, protože byly sladší než pomeranče a jejich slupka šla snadno oloupat.
Když se podíváte na jejich složení, zjistíte, že jsou nabité vitamínem C, draslíkem a vlákninou. Navíc jsou lehce stravitelné a méně kyselé než pomeranče, takže mandarinkový džem je jemnější a chuťově přístupnější i pro děti.
Dýně patří k podzimu a to nejen ve formě polévky nebo kávy s dýňovým sirupem, jsou i skvělým základem také pro domácí džem. V tomto článku vám představíme, jak si doma připravit dýňový džem, který využijete nejen na lívance, ale skvěle si ho vychutnáte i na čerstvém pečivu s máslem. Příprava je rychlá a výsledkem je lahodná pochoutka na každý den.
Pokud vás baví experimentovat, zkuste při vaření přihodit půlku červené chilli papričky nebo přisypte špetku sušených chilli vloček. Sladkost mandarinek se dokonale spojí s jemnou pálivostí a vznikne džem, který se hodí spíš k sýrům, pečenému masu nebo grilovaným uzeninám než k pečivu. Já ho miluju hlavně s plísňovým sýrem nebo k pečené kachně – chutě se krásně doplňují a hosté mají pocit, že jedí něco, co by klidně mohli najít na menu v luxusní restauraci.
Mandarinkový džem je víc než jen pomazánka. Je to malý rituál, kdy se zastavíte, rozetřete ho na chleba a s prvním soustem vás obejme jeho svěží vůně a sladkost. Já ho mám spojený hlavně s chladným ránem, kdy venku mrzne, ale v kuchyni to voní citrusy a vanilkou.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi, Healthline