Kdy se sklízí dýně? Poradíme i to, jak ji správně uchovat a zpracovat

Dýně na poli EvgeniiAnd / Shutterstock.com

Konec srpna, září a říjen – to je období dýní. Přesný čas jejich sklizně vždy závisí především na odrůdě a pěstebních podmínkách, které na svých zahrádkách máte. Obecně ale začínají dýně dozrávat s blížícím se koncem léta. Jak poznat, že jsou plody zralé? Kam je uskladnit, aby vydržely zimu? A co všechno je možné z dýní připravit?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Kdy sklízet dýně a jak poznat, že jsou zralé?

Proč je tak důležité naučit se rozpoznat moment, kdy už je dýně připravená ke sklizni? Protože utržení v tu pravou chvíli dokáže prodloužit její životnost – dýně pak vydrží, když je správně uskladněná, klidně celou zimu.

Ale nebojte, není tak složité poznat, že už je plod zralý. Nejlepším ukazatelem je stopka. Dýně je zralá, když jí zaschne a zdřevnatí stonek alespoň do délky 5 cm. Pokud se vám však podaří utrhnout dýni se stopkou ještě zelenou, nechte ji dojít a zaschnout na slunci. Do nezralé dýně se totiž právě skrze nezaschlou stopku dostávají různé bakterie a plod se rychle zkazí.

Různé druhy dýní na policích Melica / Shutterstock.com

Krčíte-li nad stopkou rameny, protože si stále ještě nejste tak úplně jistí, podívejte se na barvu plodu. Zralé dýně mívají syté, plné a výrazné barvy napříč všemi různě barevnými odrůdami. Zralá dýně se zkrátka vybarví. Pro jistotu na ni ještě zkuste poklepat. Když uslyšíte dutý zvuk, není už o zralosti plodu pochyb.

Tip: Neměl by být problém nechat dýně na záhonech pro jistotu déle, nic se jim nestane. Jediné, na co je v takovém případě potřeba myslet, je, aby plody nepřemrzly. Přízemní mrazíky dokážou dýním výrazně zkrátit životnost.

Dýňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Dýňový kompot

Připravte si skvělý dýňový kompot z muškátové, máslové dýně nebo Hokkaidó. Zavařená dýně je oblíbenou přílohou třeba k pečenému kuřeti nebo jinému víkendovému obědu.

Dýňový kompot

Jak a kde dýně uskladnit, aby vydržely co nejdéle?

Na dýních je skvělé, že nejsou náročné na vypěstování. Pokud jim dopřejete poctivou dávku kompostu, mívají rostliny i velké množství plodů, které se pak dají relativně snadno skladovat až do jara. K jejich uskladnění nepotřebujete nutně sklep, ani jimi nemusíte zacpat lednici. Vydrží i v bytě, stačí splnit několik následujících bodů:

  • K uskladnění vybírejte plody, které nejsou potlučené, nahnilé ani jinak poškozené.
  • Neskladujte dýně ve vlhku, naopak. Ideální je suché místo s teplotami okolo 10 až 15 °C, ale skladovat je lze i v bytových prostorách s teplotami okolo 20 °C. Lepší je pro ně suchý, teplý byt než chladný, vlhký sklep. Při vyšších teplotách ale vlivem odpařování slupky dýní tvrdnou, a tak je později nutné je před zpracováním odstranit.
  • Menší plody mají kratší trvanlivost. Máte-li doma různé odrůdy, menší plody zpracujte dříve.
  • Zajistěte, aby se dýně vzájemně nedotýkaly. Mají totiž tendenci se v místech dotyku začít rychleji kazit.
  • Dopřejte jim vzdušnost, ideálně ze všech stran. Nejvhodnější jsou k tomu dřevěné rošty, mohou být ale i v papírové tašce někde na polici nebo přímo na kuchyňské lince.

Tip: Načatá dýně vydrží ještě dalších 3–5 dní v lednici. Aby neokorávala, zabalte ji před uložením do potravinové fólie.

Dýňové pyré, lžíce s kořením a v pozadí dýně nika-lit / Shutterstock.com

Jak dýni zpracovat?

Z dýně se skvěle vaří. Vykouzlíte z ní famózní polévku, omáčku k rýži, dýňové muffiny, koláč nebo třeba hranolky. Je to naprosto univerzální plod a receptů na to, jak si s ní poradit, existuje nepřeberné množství. Jednou z mnoha šikovných možností je připravit dýňové pyré, které lze zamrazit a použít kdykoli jako základ polévky či omáčky, případně jen tak jako pomazánku na chleba.

Recept na dýňové pyré

  1. Dýni oloupejte, omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka.
  2. Očištěnou hmotu nakrájejte na malé kostičky.
  3. Nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly kostičky ponořené. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou. Bývá to přibližně půl hodiny.
  4. Nechte vychladnout a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
  5. Podle chuti k němu můžete přidat například česnek, olivový olej, bylinky nebo různá semínka, sůl či koření.

Čerstvé vydrží v lednici až týden, ale bez problémů ho lze také zamrazit.

Zdroje: Nasezahrada.com, Gardena.com, Jimejinak.cz, Hobby.blesk.cz