3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem a uzeným masem, servírovaná na bílém talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Omáčky patří mezi klasická jídla české kuchyně. Často je vařívaly hlavně naše babičky, které potřebovaly rychle nasytit všechny členy domácnosti. Omáčky pro ně byly vděčným jídlem a vařily je z toho, co měly zrovna po ruce. Třeba taková česneková nebo povidlová omáčka nesměla na babiččině plotně chybět. A nesmíme zapomenout ani na houbovou. Pojďte si je s námi uvařit!

Přečtěte si také

Krtkův dort úplně jinak, než jak ho znáte!

Omáčky milovaly už naše babičky

Mohlo by se zdát, že nejrůznější omáčky vznikly na českém venkově. Ale není tomu tak. K omáčkám už v 19. století patřilo maso, a to se vařilo hlavně ve městech – za omáčku tudíž vděčíme měšťanské kuchyni.

Jako první chod před omáčkou se většinou servíroval hovězí vývar. A uvařené hovězí maso z polévky hospodyně běžně podávaly k omáčkám. Právě maso je důvodem, proč máme tolik různých druhů omáček.

Uvařené hovězí má nevýraznou chuť a aby nechutnalo pořád stejně, začaly k němu hospodyně dělat výrazné omáčky – třeba česnekovou, koprovou, povidlovou, rajskou, nebo dokonce hřebíčkovou.

A jaké omáčky si uvaříme dnes my?

Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka
Křenová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křenová omáčka

Tahle vynikající, rychlá, křenová omáčka se hodí k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Čerstvý křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.

Křenová omáčka

Česneková omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 750 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 palice česneku
  • sůl
  • máslo na zjemnění

Postup:

  1. Z másla a mouky udělejte světlou jíšku a za stálého míchání ji zalejte studeným mlékem. Vařte asi 15 minut.
  2. Poté do omáčky přidejte utřený česnek a osolte ji– záleží jen na vaší chuti. Na závěr přidejte kousek másla na zjemnění.
  3. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborami. K  omáčce se skvěle hodí i vařené hovězí maso.
Několik palic česneku Ekaterina Bondaretc / Shutterstock.com

Houbová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 1 balení smetany na vaření
  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 250 g čerstvých hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • kmín

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte očištěné a osušené houby, nakrájené na plátky, a zprudka je osmahněte. Promíchejte a přidejte půl lžičky drceného kmínu.
  2. Restujte 10 minut. Poté přilejte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte jíškou z másla a mouky.
  3. Na závěr ochuťte omáčku pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Povidlová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g švestkových povidel
  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,5 litru vody
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 500 g vařeného uzeného masa
  • špetka soli

Postup:

  1. Z másla a mouky si udělejte světlou jíšku, zalijte ji vodou a vmíchejte do ní povidla. Povařte asi 15 minut, dochuťte solí a citronovou kůrou.
  2. Povidlovou omáčku podávejte s plátky vařeného uzeného masa a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Kupi, Zmlsané dějiny