Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Tvarohový valašský frgál na dřevěném prkénku, z něhož je odkrojený jeden klínek fotografos / Shutterstock.com

Valašské frgály jsou u nás vyhlášené. Ikonické koláče s různými sladkými náplněmi jsou naším unikátním pekařským výrobkem a ve světě nemají obdobu. Na Valašsku se původně pekly při slavnostních příležitostech a dnes jsou jedním z gurmánských turistických cílů na Valašsku. Ale proč si je nezkusit upéct i doma? Pojďte do toho s námi!

Přečtěte si také

Kupi slaví milion uživatelů! Soutěžíme o super ceny

Frgál jedině z Valašska

Pecáky nebo lopaťáky, i tak můžeme nazývat tradiční valašský frgál, který se pyšní ochrannou známkou Evropské unie. Toto konkrétní označení tak smí pro své koláče používat pouze pekaři na vymezeném území východní Moravy.

Zajímavý je i samotný původ slova frgál. To se na Valašsku dříve používalo pro nepovedené koláče. Až později začaly být tímto slovem označované slavnostní koláče se sladkou náplní, posypané drobenkou.

Rebarborový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rebarborový koláč

Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.

Rebarborový koláč
Kynuté koláče družbance
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Kynuté koláče družbance

Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!

Kynuté koláče družbance

Kdy vznikl valašský frgál?

Podle některých zdrojů existovalo toto typické valašské sladké pečivo už v 18. století. Ovšem první písemně doložená zmínka pochází z roku 1826 z Galašovy kroniky. Recepty na frgály si rodiny předávaly z generace na generaci a byly tajné.

Frgály byly v minulosti především slavnostní koláče, které hospodyně pekly na svatby, křtiny nebo různé slavnosti.

A jak vypadá pravý valašský frgál? Má přesně stanovené míry. Je velký 30–32 cm, vysoký má být 2 cm a poměr náplně k těstu musí být 1:1.

Několik klínků valašských frgálů s různými náplněmi Kojin / Shutterstock.com

Valašský frgál – recept

Ingredience na 4 porce:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 40 g droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • citronová kůra

Na potření:

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Tvarohová náplň:

  • 1 kg tvarohu
  • 4 žloutky
  • 240 g mletého cukru
  • 140 g vanilkového cukru
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 150 g rozinek
  • 100 ml rumu
  • citronová kůra
  • muškátový květ
Nadýchaný perník s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Nadýchaný perník s čokoládou

Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.

Nadýchaný perník s čokoládou
Buchta orgasmus
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Buchta orgasmus

Podle názvu ve vás možná vzbudí rozpaky, ale jakmile ji ochutnáte, hned vás to přejde. Máme na mysli vynikající buchtu Orgasmus. Kdo vymyslel tento geniální název asi nezjistíme, můžeme jen nacházet nejrůznější asociace. Každopádně je to výborný a rychlý moučník ke kávě, po kterém se kromě vás utluče i návštěva. Pokud jste Orgasmus ještě nepekli, tak to pojďte honem napravit!

Buchta orgasmus

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte trochu cukru, mouky a rozdrobeného droždí. Zalijte trochou teplého mléka a nechte vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, zbytek cukru, vejce, máslo pokojové teploty, ohřáté mléko a citronovou kůru. Přilejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. Dejte kynout na teplé místo, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Všechny suroviny na náplň smíchejte dohromady a promíchejte. Pokud se vám zdá náplň hustá, nařeďte trochou smetany.
  4. Jak je těsto nakynuté, rozdělte ho na bochánky po 240 g. Bochánek položte na pečicí papír a rozválejte ho válečkem do kruhu o průměru asi 30 cm. Na koláč naneste tvarohovou náplň a nechte od kraje asi 1 cm volný – ten potřete rozšlehaným vejcem.
  5. Posypte koláč drobenkou a nechte ještě chvíli nakynout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, až budou okraje těsta upečené dozlatova. Jakmile je koláč upečený, potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem.
  6. Rozehřejte máslo, přidejte do něj vanilkový cukr a rum a touto směsí vychladlý frgál pokapejte.

Zdroj: Prima FRESH, Toulavá kamera, ČT24