Brambory nejsou jen příloha! Léčí záněty, nachlazení i pálení žáhy. Stačí vědět, jak je použít

Bramboru ve tvaru srdce drží žena v dlaních juefraphoto / Shutterstock.com

Brambory jsou levnou a oblíbenou potravinou, kterou má běžně každý doma a v kuchyni se dá upravovat na nekonečné množství způsobů. Věděli jste ale, že mají také nespočet příznivých účinků na naše tělo i zdraví a že obsahují plno vitamínů a minerálů?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Levná a prospěšnými látkami nabitá plodina

To, co dělá z brambor léčivou superpotravinu, je kombinace mnoha důležitých minerálů, stopových prvků, vitamínů a dalších látek. Brambory jsou cenným zdrojem draslíku, hořčíku i železa. Dále obsahují hodně vápníku a vlákniny, která je důležitá pro správně fungující trávení. V bramborách nalezneme také antioxidanty a karoteny, kterých mají nejvíce oranžové a červené odrůdy, např. batáty.

Z výživového hlediska nelze opomenout ani polysacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie a mikroživin. Díky zmíněné optimální kombinaci živin jsou brambory snadno stravitelné a nemusíte se jich bát ani v rámci hubnutí. Na rozdíl od ostatních běžných příloh (rýže, těstoviny apod.) mají navíc podstatně méně kalorií.

Žena držící proutěný koš se syrovými nasbíranými bramborami na poli Pixel-Shot / Shutterstock.com

Brambory mají vysoký obsah vitamínu C i těch skupiny B

Významný je jejich obsah vitamínů skupiny B – především kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy, a vitamínu C. Toho mají nejvíce nové brambory, které ho po uvaření obsahují kolem 20 mg/100 g (obyčejné brambory mají stejné množství pouze v syrovém stavu, po uvaření se snižuje zhruba na polovinu). Vždy také platí zásada, že nejvíce vitamínu C se ukrývá těsně pod slupkou a vždy je lepší vařit a jíst brambory i s ní.

  • Tip: Sezóna raných brambor u nás začíná právě nyní, začátkem června, kdy se na pultech obchodů objevují nové brambory z tuzemské produkce.

Jaké mají brambory léčivé účinky?

  • Obsahují cennou látku alantoin, která má hojivé a regenerační účinky. Brambory proto urychlují hojení sliznic i pokožky (mimo jiné představují první pomoc při drobných popáleninách).
  • Díky vyššímu obsahu vlákniny jsou skvělé pro zažívání, lepší trávení i vyprazdňování.
  • Pomáhají regulovat hodnoty tuku a cukru v krvi.
  • Ulevují od pálení žáhy. Šťáva z brambor má vysoký podíl látek, které potahují podrážděnou sliznici a chrání ji proti agresivním žaludečním kyselinám.
  • Šťáva z brambor pomáhá při zánětech ústní dutiny, aftech a při krvácení dásní a má hojivý účinek.
  • Jsou účinné pro zmírnění projevů celulitidy – stačí pravidelně potírat postižená místa rozkrojenou hlízou.
  • Teplé bramborové obklady ulevují od bolestí hlavy, křečí a ztuhlých svalů.

Brambory léčí, ale jen ty správně uvařené

Pokud do svého jídelníčku chcete zařadit brambory pro jejich zdraví prospěšné účinky a všechny vitamíny, jezte lehká bramborová jídla, nebo brambory připravujte samostatně jako přílohu k rybám, bílému masu a zelenině. Nejlepší způsob přípravy je vaření nebo pečení ve slupce, s použitím minimálního (ideálně žádného) množství oleje.

Zářící maska na obličej z bramborové šťávy ve skleněné misce na hnědém povrchu spolu s trochou citronové šťávy, bramborové šťávy a med mirzamlk / Shutterstock.com

Jak doma léčivou sílu brambor využívat? Připravte si obklady i šťávu

Pokud se rozhodnete brambory užívat pro jejich léčivé účinky, kromě klasické kuchyňské úpravy se z nich dají vyrábět hojivé obklady, inhalační nálevy nebo všestranně prospěšná šťáva. Brambory si totiž přirozeně zachovávají nejvíce vitamínů a cenných látek v syrovém stavu. Dobře ovšem poslouží i ty vařené.

Teplé bramborové obklady

Díky vysokému obsahu škrobů si uvařené brambory dlouho zachovávají svou teplotu a skvěle se hodí pro výrobu obkladů. Teplé vlhko stimuluje prokrvování a do míst, na která obklad přiložíte, se dostane více obranných a protizánětlivých látek. Obklad z horkých brambor uleví ucpanému nosu a dutinám, sníží napětí krku a šíje, pomůže na svalové křeče a jeho použití je vhodné i jako hrudní zábal pro lepší prokrvení dýchacích cest při nachlazení nebo zápalu průdušek.

  • Použití: 1 až 2 středně velké brambory uvařte doměkka, ještě teplé je zabalte do bavlněné látky, rozmačkejte a nechte přiložené na postiženém místě (čelo, tváře, šíje, krk, svaly) po dobu 15 minut, při hrudním zábalu klidně i 45 minut. Obklad můžete na těle ještě překrýt ručníkem.

Šťáva z brambor

Zabírá na pálení žáhy i jako kloktadlo při nejrůznějších problémech a zánětech ústní dutiny. Její konzumace navíc posiluje imunitu, prospívá zažívání, pomáhá při dýchacích obtížích a má pozitivní účinek i na vysoký krevní tlak nebo cukrovku.

  • Použití: Brambory (ideálně se slupkou) dejte do odšťavňovače, případně šťávu vymačkejte ze syrových nastrouhaných hlíz. Při preventivním užívání stačí denně vypít pár polévkových lžic, při akutním pálení žáhy sáhněte rovnou po 1 dcl.

Inhalace

Trápí-li vás rýma, ucpaný nos, kašel nebo se vám špatně dýchá, po uvaření brambor jejich slupky rozhodně nevyhazujte! Pár minut je povařte ve vodě a inhalujte nosem či pusou po dobu 8–15 minut, jednou až dvakrát denně.