Jak provonět domácnost během chvilky? Nechte se inspirovat

Útulný domácí interiér, hořící svíčky, vonné tyčinky morrowlight / Shutterstock

Vůně nám zlepšuje náladu, neutralizuje zápach a na naše smysly působí zkrátka pozitivně. Kdo by nechtěl přijít domů a nechtěl cítit pocit svěžesti a oblíbené linoucí se vůně. Téma, které ocení spíše ženy, ale nejsou to právě ony, kdo dělá domov domovem? Jakým způsobem tedy umocnit atmosféru interiéru?

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Vonná svíčka

Nejoblíbenější a nejčastější variantou, jak provonět byt nebo dům, je zcela jistě vonná svíčka. Ale není svíčka jako svíčka. Parafín, který je většinou součástí levných svíček, vzniká při procesu rafinace ropy. To samo o sobě nezní moc svěže a voňavě, nemyslíte? Proto vždy čtěte složení a raději si připlaťte za svíčky vyrobené z přírodních vosků (palmový, včelí, sojový) nebo hledejte ty se 100% parafínem, které jsou s příměsí esenciálních olejů. Kvalitní svíčku poznáte podle příjemné nevtíravé vůně, která vám bude dělat radost desítky hodin.

Najděte si v akci vůni svého srdce

Elektrické osvěžovače vzduchu

V každém supermarketu nebo drogerii narazíte na klasické osvěžovače do zásuvek. Stačí koupit základní strojek a podle nálady poté dokupovat voňavé náplně. Intenzitu vůně si můžete libovolně nastavit, aroma vám tak může vydržet i několik týdnů.

Dalším typem elektrických osvěžovačů je difuzér, který naplníte vodou a pár kapkami esenciálního oleje. Jeho výhodou je, že interiér provoníte přírodními a zdravotně nezávadnými vůněmi a díky odpařování vody lehce zvlhčí místnost, což je především v zimních měsících velkou výhodou.

Aroma lampa s esenciálními oleji a hořící svíčky na dřevěném stole Rabusta / Shutterstock

Aromalampa

Skleněná, keramická nebo porcelánová… Aromalampy slouží k provonění interiéru pomocí vonných olejíčků nebo vosku a čajové svíčky. Nejdražší investice tedy bude právě do aromalampy, která vám ale prostor zútulní díky různým ornamentům nebo barevným sklíčkům, kterými svit svíčky proniká. Může být tak krásným designovým kouskem v obývacím pokoji. Éterických olejíčků, které se přidávají do vody, nebo vonných vosků je celá řada a určitě si vybere každý podle libosti či nálady.

Vonné tyčinky

Dalším způsobem, jak interiér domova provonět, jsou klasické difuzéry naplněné vonným esenciálním olejem, ve kterém jsou namočené dřevěné tyčinky, které olej nasávají a přenášejí vůni do prostoru. Zde také platí, že difuzéry můžete koupit v mnoha barevných i velikostních provedeních, s luxusní orientální vůní nebo přírodní čistou svěžestí. Difuzér můžete postavit do každé místnosti a vůni zintenzivnit pouhým otočením vonných tyčinek.

  • Tip: Chcete si provonět byt rychle a levně? Ohřejte vodu v hrnci, přidejte do ní skořici, pomerančovou nebo citrónovou kůru.