Netřesk: Nenáročná skalnička s léčivými účinky jako aloe vera

Ruce drží trs netřesku s hlínou Nataliia Melnychuk / Shutterstock.com

Hledáte do své zahrady nenáročnou a odolnou rostlinu, která navíc má i léčivé vlastnosti? Pak by vás mohl zaujmout netřesk střešní, lidově zvaný také kamenná růže. Tato sukulentní trvalka pochází z horských oblastí jižní Evropy, ale dnes už je rozšířená po celé Evropě i Severní Americe. Poradíme vám, jak netřesk pěstovat a využít.

Přečtěte si také

Zpožděné lety: Víte, na co máte nárok?

Proč si pořídit netřesk na zahradu či balkon

Netřesk střešní je velmi odolná a nenáročná rostlina. Dobře snáší sucho, mráz i přímé slunce. Nevyžaduje téměř žádnou péči. Vytváří husté kobercové porosty z dužnatých listových růžic, které krásně kvetou růžovými květy. Je vhodný jako pokryv skalek, zídek, střech.

Šťáva z listů má podobné léčivé a zklidňující účinky na pokožku jako aloe vera. Může pomoci hojit drobná poranění, popáleniny, bodnutí hmyzem, opary. Dá se pěstovat celoročně venku nebo v květináči na balkoně či parapetu. Navíc se dobře množí zakořeňováním dceřiných růžic.

Netřesk střešní vyrůstající mezi kameny Joe Kuis / Shutterstock.com

Pěstování netřesku střešního – vše, co potřebujete vědět

Stanoviště: Netřesk prospívá na slunečném a suchém stanovišti. Ideální je propustná, kamenitá či písčitá půda. Nesnáší přemokření.

Výsadba: Netřesk můžete vysadit kdykoliv během roku přímo do volné půdy nebo do nádoby s drenáží na dně. Jednotlivé růžice se sází asi 10–20 cm od sebe.

Zálivka: Zalévejte jen při dlouhodobém suchu, netřesk má rád spíše sucho. Přes zimu nezalévejte vůbec.

Hnojení: Není potřeba hnojit, netřesk si vystačí s minimem živin. Případně jednou za rok přihnojte slabým roztokem hnojiva pro kaktusy.

Přezimování: Netřesk je plně mrazuvzdorný, může zůstat venku i přes zimu. Starší listy mohou zhnědnout, na jaře je pak odstraňte.

Rozmnožování: Netřesk se sám hojně rozmnožuje dceruškami – mladými růžicemi, které vyrostou na výběžcích od mateřské rostliny. Ty na jaře oddělte a zasaďte.

Netřesk s růžovými květy COULANGES / Shutterstock.com

Využití netřesku v léčitelství

Netřesk střešní má podle některých zdrojů protizánětlivé, antibakteriální, hojivé a zklidňující účinky podobně jako příbuzná aloe vera. Z listů se získává čirá šťáva, která se aplikuje zevně na:

  • drobná poranění, odřeniny, popáleniny, bodnutí hmyzem – urychluje hojení a tiší bolest;
  • opary, afty – zklidňuje a potlačuje zánět;
  • akné, ekzémy, svědivé vyrážky – zklidňuje pokožku a zmírňuje podráždění;
  • kuří oka, bradavice – změkčuje a postupně odstraňuje.

Šťávu získáte rozmačkáním dužnatých listů. Můžete ji použít čerstvou nebo ji nechat lehce zaschnout a pak seškrábnout. Na potíže ji nanášejte několikrát denně.

Výjimečně se připravuje i čaj z netřesku střešního na vnitřní záněty, ale jen krátkodobě a v malých dávkách. Nadměrné požití by mohlo způsobit zvracení. Těhotné a kojící ženy a malé děti by se měly vnitřnímu užívání vyhnout.

Tipy na pěstování netřesku

Netřesk můžete pěstovat i jako pokojovou rostlinu celoročně. Dopřejte mu slunné místo a zálivku jen občas. Během léta netřesk příliš nehnojte ani nepřelévejte, aby neztratil odolnost.

Hodí se i do truhlíků, závěsných košíků či skalničkových misek ve společnosti dalších sukulentů, jako jsou například rozchodníky. Oživí kamenné zídky, dlažbu, střešní krytinu, umí porůst i větší kameny.

Pokud netřesk nasadí na květní stvol, po odkvětu růžice odumře. Včas ji nahraďte novou rostlinkou.

Žena si aplikuje gel v zelené krabičce na nohy, sedí na posteli v županu Sergey Zaykov / Shutterstock.com

Pokud hledáte spolehlivou, odolnou a užitečnou rostlinu, netřesk střešní rozhodně stojí za vyzkoušení. Jeho pěstování zvládne opravdu každý a přitom se dočkáte pěkné zelené ozdoby i přírodní lékárničky v jednom. Tak proč to nezkusit?

Zdroj: Bylinkyprovsechny, NCBI, Kupi