Přestaňte vylévat vodu po uvaření brambor a rýže! Zničí mšice, vyčistí připálené hrnce a vyléčí i kocovinu

Oloupané brambory v hrnci s vodou a vedle škrabka a slupky Juri82 / Shutterstock.com

Brambory a rýže jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Málokdo však ví, že vodu, která vám zůstane po jejich uvaření, můžete dále využít. Máme pro vás několik tipů, jak efektivně naložit s vodou z brambor a rýže v domácnosti, na zahradě a také v péči o zdraví.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Připravte si zdravé smoothie

Voda z čerstvých brambor je zdravý základ, který můžete přidat do oblíbeného smoothie nápoje. Tento nápoj je vhodný především pro ty, kteří chtějí zhubnout a potřebují své tělo obohatit o vitamíny. Voda z brambor nejlépe chutná s citrónem. V menším množství ji však zvládnete vypít i jen tak.

Přírodní léčivo

V případě, že jste brambory vařili v čisté vodě bez soli, můžete vodu využít jako kloktadlo, které vám pomůže při zánětech dásní a jako prevence proti parodontóze. V případě, že jste do vody přidali sůl, může vám voda pomoci proti kocovině. Doporučujeme vodu pít po lžičkách. Někteří dokonce pijí vodu každý den, protože pomáhá odvodňovat organismus.

Slaná rýžová voda je zase skvělým pomocníkem v boji proti průjmu. Pro lepší konzumaci si vodu přelijte do sklenice a pijte ji brčkem nebo lžičkou po malých dávkách.

Doplňte zásoby za akční cenu

Kupte se slevou Brambory.

Porovnat slevy

Omlazující kůra

Vařená bramborová voda obsahuje množství minerálů, vitamínů a škrobů, které mají pozitivní účinky na lidskou pokožku. Nahraďte pleťovou vodu vodou z uvařených brambor a aplikujte si ji na tvář každý večer před spaním.

Rýžový vývar je skvělým pomocníkem, který taktéž využijete v péči o pleť. Rýžová voda pomáhá v boji s akné a proti vyrážkám nebo zánětům kůže. Při dlouhodobém používání také dokáže zmírnit nebo úplně zastavit tvorbu pigmentových skvrn.

Žena slévá vodu z rýže do misky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zaručená péče o vlasy

Neosolenou vodu z uvařených brambor nechte mírně vychladnout a následně ji použijte při umývání vlasů. Stačí když si na závěr koupele vlasy opláchnete bramborovou vodou, která jim dodá jedinečný lesk a jemnost. Výsledky se dostaví už po několika umytí.

Na vlasy má pozitivní účinky také rýžový vývar, který dokáže nahradit vlasové tonikum. Nejdříve si vlasy tradičně umyjte šamponem a následně je opláchněte vývarem, který nechte působit 3–5 minut. Vaše vlasy získají sílu a zaručený lesk.

Bramborový a rýžový vývar najde své využití i v kuchyni

Málokoho by napadlo, že vodu z uvařených brambor a rýže může využít i k vyčistění připálených hrnců nebo pánví. Slaná bramborová voda je také skvělým leštidlem na příbory i zašpiněná dvířka od trouby.

Mšice mají smůlu

Neslaný vývar z brambor můžete použít také na zničení mšicí, které nejčastěji ničí růže. Stačí, když vývar necháte vychladit a nalijete ho do rozprašovače. Kromě mšic vývar likviduje také škodlivý hmyz. Skvělý je také jako ekologické hnojivo na květiny.

Znáte i další tipy, jak využít vývar z brambor a rýže? Dejte nám vědět do komentářů.