Sangría: Osvěží a chutná! Připravte si ji podle originálního receptu ze Španělska

Dvě sklenice se sangríou, kolem kostky ledu, třtinový cukr, pomeranče, limetka Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

Pochází zřejmě ze Španělska, ale hojně se popíjí také v Portugalsku a většině zemí Latinské Ameriky. Pochutnat si na ní můžete ale v podstatě na celém světě, protože její obliba rozhodně nezná hranic. Řeč je o míchaném nápoji z červeného vína, nápoji jménem sangría. Koupit ji můžete také v obchodech, třeba v lahvích, nebo dokonce v krabicovém balení. Lepším řešením, kdy si rozhodně více pochutnáte a po napití se přenesete do slunného podnebí, je připravit si sangríu doma podle originálního receptu z baru ve španělském městě Lloret de Mar.

Přečtěte si také

Ideální jídlo na léto – to je studená španělská polévka gazpacho
Ideální jídlo na léto – to je studená španělská polévka gazpacho

Kamkoli ve Španělsku přijdete, buďte si jistí, že když si objednáte sangríu, nikde nedostanete úplně stejný drink, ale všude si pochutnáte. Aby v parných dnech osvěžila, podává se studená s pořádnou dávkou ledu a čerstvého, především citrusového ovoce.

Překvapit vás ale někde může její „síla“. Obsah alkoholu v sangríi se totiž může pohybovat od 4,5 do 12 %. A co z toho plyne? Jen to, že sangría má mnoho podob, a snad i proto je tak oblíbená. Podle CNN dokonce obsadila 11. místo v žebříčku nejoblíbenějších světových drinků.

Muž a žena si přiťukávají sangríou William Perugini / Shutterstock.com

Trochu z historie

Existují dva příběhy, které vypráví, jak vlastně sangría vznikla. Zda je některý z nich pravdivý, nebo je ještě jiná varianta, zřejmě nikdo nezjistí, ale ono to vlastně není tak úplně důležité.

První příběh nás zavede do období okolo roku 1800 na pyrenejský venkov, kdy se rolníci na polích potřebovali v horkých letních dnech během práce osvěžit a ochladit. A jak jinak než tím, co měli při ruce: víno, broskve, citrusy…

V druhém příběhu, který je údajně ještě o století starší, hrají hlavní roli britští námořníci a jejich kreativita při pašování alkoholu. Jejich cílem bylo alkohol převézt bez povšimnutí, a to tak, že ho vydávali za ovocnou šťávu. Nejčastěji rum míchali s medem, kořením a s lokálním ovocem nakrájeným na kousky.

2× recept na originální španělskou sangríu

Opravdu neexistuje ten jediný správný a pravý recept. Sangría se liší rodina od rodiny, bar od baru a region od regionu. Používají se vždy lokální ingredience a to, co je pro danou oblast typické. Jedinou jistotou tak je to, že v žádné sangríi nikdy nechybí víno, cukr a ovoce.

Například v Katalánsku můžete ochutnat i sangríu připravenou nikoli z červeného vína, ale ze španělského šumivého vína cava – Sangría de Cava. Pojďme tedy na první originální recept z jednoho baru v centru katalánského města Lloret de Mar.

Bílá sangría ve džbánku a ve sklenici na šampaňské Funkyfrogstock / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 1 lahev cava brut
  • ½ sklenice ginu
  • ½ sklenice brandy
  • pomerančový likér
  • 2 sklenice pomerančové a 2 sklenice citronové perlivé limonády
  • cukr (dle chuti)
  • čerstvé ovoce – citrony a pomeranče neoloupané
  • led
  • skleněný džbán (ideálně 2litrový) a dřevěnou lžíci/vařečku na míchání

Jak na to?

Do džbánku dejte nejprve led, cukr a ovoce nakrájené na malé kousky (citrusy zvolte ideálně v bio kvalitě, případně je před použitím pořádně umyjte) a důkladně promíchejte, aby ovoce pustilo šťávu.

Poté přidejte obě limonády, gin, likér i brandy a opět promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Nakonec pomalu přilijte cavu, tak aby víno příliš nepěnilo a na sangríi nevznikla vrstva pěny.

Červené víno pořídíte v akci

A zde ještě originální recept z Madridu na sangríu z červeného vína.

Budete potřebovat:

  • 1 lahev červeného španělského vína
  • 2 pomeranče
  • ½ citronu
  • 1 jablko
  • 2 broskve nebo nektarinky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 panák brandy nebo pomerančového likéru
  • 1 litr pomerančové limonády
  • led
  • skleněný džbán (ideálně 2litrový) a dřevěnou lžíci/vařečku na míchání
  • 1 svitek skořice, anýz (nemusí být)
Sangría z červeného vína, jahod a pomerančů ve džbánu, v pozadí dvě plné skleničky nblx / Shutterstock.com

Jak na to?

Do připraveného džbánu nalijte celou lahev vína, pomerančovou limonádu a brandy (případně pomerančový likér). Promíchejte a přidejte nakrájenou polovinu citronu, skořici, anýz a cukr. Opět pořádně promíchejte tak, aby se cukr úplně rozpustil.

Omyjte a nakrájejte ostatní ovoce na menší kousky a přidejte do džbánu. Pokud máte čas, dejte takto připravený džbán do lednice a nechte ideálně 1–2 dny odležet, aby se chutě propojily. Před podáváním nakrájejte pomeranče na plátky, část z nich přidejte do džbánu a zbytek rozdělte do jednotlivých sklenic s ledem. Teď můžete sangríu rozlít a vychutnat si ji.