Jak se připravuje nejlepší bramborová kaše a co udělat s tou, která vám zbyla?

Bramborová kaše v misce ozdobená petrželkou, vedle vařečka, syrové brambory, petržel Canva

Bramborová kaše bezesporu patří mezi nejpopulárnější přílohy. Někteří ji milují k řízku, jiní k rybě či ke karbanátkům a mnozí ji dokážou jíst i samotnou. Většina lidí zná bramborovou kaši jen na jeden způsob, ale možností přípravy je nespočet. Pokud doma máte dostatek brambor, můžete se inspirovat našimi tipy, a když vám bramborová kaše zbude, rozhodně ji nevyhazujte.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Jak se bramborová kaše připravuje?

Bramborová kaše může mít mnoho způsobů přípravy a často se v různých rodinách liší. Základem jsou však brambory, máslo a mléko. Na porci pro dva lidi si připravte zhruba půl kila brambor, šálek mléka a dvě lžíce másla.

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na čtvrtky. Umístěte je do hrnce s vodou, přidejte trochu soli a nechte je vařit zhruba 15 minut, dokud nebudou dostatečně měkké.
  2. V malém hrnci zahřejte na mírném ohni máslo a mléko. Počkejte, dokud se máslo nerozpustí, následně sporák vypněte.
  3. Uvařené brambory slijte a pomocí šťouchadla je rozmačkejte. Použít můžete také elektrický šlehač.
  4. Přidejte mléčnou směs s máslem do brambor a míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne krémová konzistence.
  5. Kaše je hotová, můžete ji dochutit dle libosti a podávat.
Šťouchadlo rozmačkává uvařené brambory v míse Canva

Jaká je instantní kaše a je lepší než domácí?

Na začátek je potřeba vědět, že domácí kaši nemůže instantní konkurovat, protože ta domácí je vyrobena jen ze surovin, které znáte, a dokonce i její chuť bude vždy lepší. Příprava ovšem zabere nějakou dobu, a pokud nemáte tolik času, instantní verze se nabízí jako ideální řešení.

Nejde o žádný moderní vynález, instantní bramborové kaše jsou tu s námi už přes 50 let. Vznikly v USA, když tam došlo ke snížení spotřeby brambor. V továrně se brambory oloupou, spaří, vychladí a znovu uvaří v páře. Uvařené brambory se smísí s dalšími surovinami a vytvoří se kaše. Následuje sušení a rozemletí na vločky, které si koupíte v obchodě.

Připravte si výbornou domácí kaši z brambor v akci

Postup přípravy mají instantní bramborové kaše na obalu a musí tam být uvedeno i množství brambor, které bylo pro výrobu použito. Najdeme v ní přidané látky, které v domácí verzi rozhodně nejsou, jde o emulgátory, které mají zlepšit vstřebávání vody. Dále se v ní často objevují stabilizátory a siřičitany.

Na trhu jsou instantní kaše bez mléka i s mlékem. U verzí bez mléka ho musíte při přípravě přidat. Není to ovšem na škodu, protože verze se sušeným mlékem obsahují i dochucovadla a tuky, zejména palmový. Ačkoliv se návody liší, postup je obvykle podobný:

  1. Instantní kaši dáte do hrnce a zalijete vroucí vodou.
  2. Přidáte máslo a zamícháte. (U kaší bez mléka přidáte navíc mléko.)
  3. Dochutíte dle potřeby a necháte několik minut odstát.
Bramborová kaše v míse, instantní směs na kaši ve skleničce Canva

Dá se udělat bez mléka?

Bramborová kaše bez mléka jsou v podstatě šťouchané brambory. Pokud jste ovšem alergičtí na kravské mléko a chcete si kaši dopřát, můžete použít běžný recept, jen kravské mléko nahradíte rostlinným, třeba sójovým, ovesným nebo rýžovým. Mléko nemusí do procesu přípravy vstupovat vůbec, ale je zapotřebí přidat složku, která kaši zjemní. Namísto mléka můžete použít dvě lžíce olivového oleje a trochu vody. Kaši rozšlehejte dohladka a můžete ji servírovat.

Kombinace, které dodají dokonalou chuť

Pokud jste běžné kaše už přejedení, zkuste přidat ingredience, které ji ozvláštní. Můžete do ní zamíchat čerstvou nebo osmaženou cibulku, pažitku nebo třeba nastrouhanou mrkev. Samotná kaše může být i hlavním jídlem, stačí ji smíchat s masem. Lahodnou kombinaci vytvoříte vmícháním mletého masa nebo nakrájeného kuřecího masa. Použít se dá také šunka nebo klobása. Možností je mnoho a vyplatí se trochu experimentovat.

Krokety z bramborové kaše ve tvaru válečků, dip Canva

Co udělat ze zbylé bramborové kaše?

Neodhadli jste množství a opět vám zbylo mnoho bramborové kaše? Do koše ji nevyhazujte, využijete ji na řadu chutných receptů.

  • Bramborové placičky – Počkejte, až vám kaše vychladne. Následně do ní přidejte 1–2 vejce a hrubou mouku v takovém množství, aby z kaše vzniklo husté těsto. Z tohoto těsta vytvarujte kolečka, která jen osmahněte na pánvi. Do těsta můžete přidat tvaroh, kousky masa nebo další ingredience, které dodají tu správnou chuť.
  • Bramborové lívance – Kaši smíchejte s hrubou moukou, 1–2 vejci a hrnkem mléka. Přidat můžete i nivu, pórek a další ingredience pro dochucení. Vše míchejte, dokud vám nevznikne řídké těsto. Následně si z něj na pánvi připravte lahodné lívance.
Krokety z bramborové kaše obalte ve strouhance, kterou koupíte se slevou
  • Zapečené maso – V kaši můžete zapéct rybu, slaninu nebo třeba kuličky z mletého masa. Stačí do kaše přidat dvě vejce, hrubou mouku a obalit maso ve vzniklém těstíčku. Následně ho nechte zapéct v troubě na 200 °C.
  • Krokety z kaše – Do kaše přidejte 1–2 vejce a hrubou mouku. Ze vzniklého těsta uválejte kuličky nebo válečky a obalte je ve strouhance. Krokety jsou na světě, následně je stačí usmažit na pánvi nebo ve friťáku.

Máte nějaké vlastní tipy, jak udělat perfektní bramborovou kaši nebo jak využít tu, která vám zbyla? Podělte se s námi o své nápady.