Bramborová kaše bezesporu patří mezi nejpopulárnější přílohy. Někteří ji milují k řízku, jiní k rybě či ke karbanátkům a mnozí ji dokážou jíst i samotnou. Většina lidí zná bramborovou kaši jen na jeden způsob, ale možností přípravy je nespočet. Pokud doma máte dostatek brambor, můžete se inspirovat našimi tipy, a když vám bramborová kaše zbude, rozhodně ji nevyhazujte.
Bramborová kaše může mít mnoho způsobů přípravy a často se v různých rodinách liší. Základem jsou však brambory, máslo a mléko. Na porci pro dva lidi si připravte zhruba půl kila brambor, šálek mléka a dvě lžíce másla.
Na začátek je potřeba vědět, že domácí kaši nemůže instantní konkurovat, protože ta domácí je vyrobena jen ze surovin, které znáte, a dokonce i její chuť bude vždy lepší. Příprava ovšem zabere nějakou dobu, a pokud nemáte tolik času, instantní verze se nabízí jako ideální řešení.
Nejde o žádný moderní vynález, instantní bramborové kaše jsou tu s námi už přes 50 let. Vznikly v USA, když tam došlo ke snížení spotřeby brambor. V továrně se brambory oloupou, spaří, vychladí a znovu uvaří v páře. Uvařené brambory se smísí s dalšími surovinami a vytvoří se kaše. Následuje sušení a rozemletí na vločky, které si koupíte v obchodě.
Kupte se slevou Brambory konzumní pozdní.
Postup přípravy mají instantní bramborové kaše na obalu a musí tam být uvedeno i množství brambor, které bylo pro výrobu použito. Najdeme v ní přidané látky, které v domácí verzi rozhodně nejsou, jde o emulgátory, které mají zlepšit vstřebávání vody. Dále se v ní často objevují stabilizátory a siřičitany.
Na trhu jsou instantní kaše bez mléka i s mlékem. U verzí bez mléka ho musíte při přípravě přidat. Není to ovšem na škodu, protože verze se sušeným mlékem obsahují i dochucovadla a tuky, zejména palmový. Ačkoliv se návody liší, postup je obvykle podobný:
Bramborová kaše bez mléka jsou v podstatě šťouchané brambory. Pokud jste ovšem alergičtí na kravské mléko a chcete si kaši dopřát, můžete použít běžný recept, jen kravské mléko nahradíte rostlinným, třeba sójovým, ovesným nebo rýžovým. Mléko nemusí do procesu přípravy vstupovat vůbec, ale je zapotřebí přidat složku, která kaši zjemní. Namísto mléka můžete použít dvě lžíce olivového oleje a trochu vody. Kaši rozšlehejte dohladka a můžete ji servírovat.
Pokud jste běžné kaše už přejedení, zkuste přidat ingredience, které ji ozvláštní. Můžete do ní zamíchat čerstvou nebo osmaženou cibulku, pažitku nebo třeba nastrouhanou mrkev. Samotná kaše může být i hlavním jídlem, stačí ji smíchat s masem. Lahodnou kombinaci vytvoříte vmícháním mletého masa nebo nakrájeného kuřecího masa. Použít se dá také šunka nebo klobása. Možností je mnoho a vyplatí se trochu experimentovat.
Neodhadli jste množství a opět vám zbylo mnoho bramborové kaše? Do koše ji nevyhazujte, využijete ji na řadu chutných receptů.
Kupte se slevou Strouhanka kukuřičná bez lepku Extrudo.
Máte nějaké vlastní tipy, jak udělat perfektní bramborovou kaši nebo jak využít tu, která vám zbyla? Podělte se s námi o své nápady.