Jehněčí kolínko se špenátem podle Zdeňka Pohlreicha

Čas přípravy: 4 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 56 Kč
Redakce Kupi.cz
18. dubna
Ilustrační foto: hlphoto / Shutterstock.com

Mladé jehněčí maso je jemné, chuťově příjemné a nemají s ním problém ani děti. Jde o dietní maso, které má výborné nutriční hodnoty. Obsahuje více bílkovin než kuřecí maso a díky nižšímu obsahu tuku je lehce stravitelné. Protože jehněčí většina z nás pravidelně nedělá, vybrali jsme pro vás recept od jednoho z nejzkušenějších – kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Recept jehněčí kolínko se špenátem podle Zdeňka Pohlreicha vás vyjde na 14 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 56 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 56 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Oloupejte mrkev a 1 cibuli a vše nakrájejte. Od řapíkatého celeru oddělte zelené lístky a také ho nakrájejte. Lístky od celeru si odložte, budete je potřebovat později.

  • 2

    Kolínka osolte a opepřete a orestujte je na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran dozlatova. Jakmile je maso orestované, sundejte ho z pánve a slijte tuk.

  • 3

    Poté přilejte na pánev zbytek oleje a orestujte na něm 1 cibuli, mrkev, celer a 3 stroužky česneku. Zalijte červeným vínem a nechte ho chvíli vyvařit. Jakmile je vína poloviční množství, přidejte jehněčí kolínka a zalijte šťávou, kterou jste slili z pánve po orestování kolínek. Přidejte nasekanou majoránku a duste asi 3–4 hodiny, dokud není maso měkké.

  • 4

    Jakmile je maso hotové, vyndejte kolínka z pánve a zbavte šťávu tuku. Omáčku přeceďte přes cedník a zahustěte kostičkami másla. Podle potřeby dochuťte.

  • 5

    Když máte hotovo, připravte si špenát. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte je nahrubo. Rozmačkejte 2 stroužky česneku a společně s cibulí vložte do rozpálené pánve s olivovým olejem. Orestujte dozlatova. Přidejte jemně nasekané lístky řapíkatého celeru a podlijte trochou horké vody.

  • 6

    Poté přidejte listový špenát, osolte a opepřete. Vše restujte, dokud špenát nezměkne a nevyvaří se tekutina. Na závěr přilejte smetanu. A můžete servírovat.

Zajímavé tipy
  • Jako přílohu můžete zvolit vařené nebo opečené brambory, případně bramborové knedlíky.
  • Vyzkoušejte také jehněčí kýtu na rozmarýnu nebo řeckou jehněčí specialitu souvlaki.

Líbil se vám recept Jehněčí kolínko se špenátem podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.