1/0
Vydejte se s námi na sladkou cestu do Vídně s tímto tvarohovým koláčem, který je ideální pro švestkovou sezónu. Tento jemný a šťavnatý koláč je skvělou volbou pro každého, kdo má rád tradiční sladkosti s vůní domova. Zvládne ho i úplný začátečník, a pokud si k němu přidáte třeba kopeček šlehačky, budete mít pocit, jako byste byli přímo v útulné vídeňské kavárně.
Na pracovní plochu nasypte mouku, kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr i špetku soli. Přidejte změklé máslo a vejce, rychle zpracujte na těsto, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
Omyjte švestky, odpeckujte a nakrájejte na menší kousky.
Ohřejte troubu na 200 °C.
Do mísy vložte máslo, přisypte oba cukry, citronovou kůru a vejce a vyšlehejte do nadýchané pěny. Vmíchejte tvaroh a jemný škrob, aby vznikla hladká náplň.
Vychlazené těsto vyválejte na plát asi 3 mm silný a vyložte jím dno a boky formy. Rovnoměrně rozprostřete náplň, navrch rozhoďte kousky švestek.
Pečte 20 minut při 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 10–15 minut, přikryté alobalem.
Po zchladnutí koláč vyjměte z formy a před podáváním jej poprašte cukrem.
Líbil se vám recept Vídeňský tvarohový koláč se švestkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.