Vídeňský tvarohový koláč se švestkami

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 160 Kč
Redakce Kupi.cz
27. srpna
Vídeňský tvarohový koláč se švestkami v kulaté oranžové formě na šedé desce. Ilustrační foto: Oksana Shevchenko / Shutterstock.com

Vydejte se s námi na sladkou cestu do Vídně s tímto tvarohovým koláčem, který je ideální pro švestkovou sezónu. Tento jemný a šťavnatý koláč je skvělou volbou pro každého, kdo má rád tradiční sladkosti s vůní domova. Zvládne ho i úplný začátečník, a pokud si k němu přidáte třeba kopeček šlehačky, budete mít pocit, jako byste byli přímo v útulné vídeňské kavárně.

Recept vídeňský tvarohový koláč se švestkami vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 160 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 160 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Na pracovní plochu nasypte mouku, kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr i špetku soli. Přidejte změklé máslo a vejce, rychle zpracujte na těsto, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.

  • 2

    Omyjte švestky, odpeckujte a nakrájejte na menší kousky.

  • 3

    Ohřejte troubu na 200 °C.

  • 4

    Do mísy vložte máslo, přisypte oba cukry, citronovou kůru a vejce a vyšlehejte do nadýchané pěny. Vmíchejte tvaroh a jemný škrob, aby vznikla hladká náplň.

  • 5

    Vychlazené těsto vyválejte na plát asi 3 mm silný a vyložte jím dno a boky formy. Rovnoměrně rozprostřete náplň, navrch rozhoďte kousky švestek.

  • 6

    Pečte 20 minut při 200 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě 10–15 minut, přikryté alobalem.

  • 7

    Po zchladnutí koláč vyjměte z formy a před podáváním jej poprašte cukrem.

Zajímavé tipy
  • Obohaťte chuť švestek lehkým podušením s trochou skořice a kapkou rumu před přidáním na tvarohovou náplň. Koláč tak získá výraznější vůni a chuť.
  • Nechejte tvaroh před šleháním chvíli v pokojové teplotě pro jemnější výsledek náplně.
  • Není-li po ruce škrob, použijte vanilkový pudink, který dodá jemný vanilkový akcent.
  • Při pečení vložte na spodní rošt trouby plech s trochou vody, aby koláč zůstal vláčný i druhý den.
  • Vyzkoušejte také nektarinkový koláč podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Vídeňský tvarohový koláč se švestkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.