Perníčky

Časová náročnost: 2 hod 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Upečené perníčky na dřevěném prkénku Ilustrační foto: Alexandra Khodarenok / Shutterstock.com

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Všechny suché přísady smíchejte v misce.
  • 2
    Poté přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, vložte vše do mísy a zpracujte přístrojem.
  • 3
    Hotové těsto poznáte tak, že je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína.
  • 4
    Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte alespoň 1 hodinu odležet v lednici (nejlépe však přes noc).
  • 5
    Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložte pečicím papírem.
  • 6
    V malé misce rozmíchejte vidličkou žloutek s jednou lžící vody.
  • 7
    Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájejte tvary a naskládejte je na plech.
  • 8
    Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.
  • 9
    Perníčky nechte vychladnout a je hotovo.
Tip

Perníčky můžete ozdobit polevou z bílků a moučkového cukru.

Líbil se vám recept Perníčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.