Makový koláč nebo maková zmrzlina? Tyhle dobroty neomrzí, vyzkoušejte obojí!

Maková zmrzlina skvěle chutná s horkým ovocem dmncwndrlch / Pixabay

Patříte mezi makožrouty? Pak je ten pravý čas připravit si něco na zub. Tentokrát pro vás máme recept na lahodný vrstvený tvarohový koláč a luxusní makovou zmrzlinu se šťavnatými švestkami. Na který z dezertů už máte chuť?

Přečtěte si také

Britská vláda má jasno – kvůli koronaviru vyhlásila válku tlouštíkům, kteří musí zhubnout
Britská vláda má jasno – kvůli koronaviru vyhlásila válku tlouštíkům, kteří musí zhubnout

Tvarohový makový koláč

Vrstvený tvarohový koláč, na který se vám budou sbíhat sliny už při jeho přípravě. Křehké a příjemné těsto, které doplníte dvěma druhy krému. Makové pokušení, které možná sníte... na posezení! Připravte si: 

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mletého máku
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • citronovou kůru

Promíchejte mouku, práškový cukr, máslo, vejce, prášek do pečiva a sůl. Připravte hmotu. Těsto na pomoučněné ploše vyválejte, plát přemístěte do vymazané formy a umačkejte na korpus. Takto připravené jej ve formě uložte do lednice a nechte odpočinout.

Mezitím si můžete vyšlehat krém. Spojte mascarpone, tvaroh a smetanu s cukrem, kokosovým olejem a strouhanou citronovou kůrou. Krém rozdělte na dvě části a do jedné z nich vmíchejte mák. Oba krémy pak vrstvěte na připravený korpus koláče.

Nakonec šup s dobrotou do trouby – pečte zhruba 60 minut na 160 °C. Dezert podávejte ještě teplý, chutný je však také vychlazený. Prostě si ho dopřejte tak, jak to máte rádi.

Luxusní maková zmrzlina

Představte si spojení chutí – lahodnou makovou zmrzlinu, která se rozplývá na jazyku, doplněnou horkými švestkami. Láká vás tato kombinace? Tak si ji rovnou připravte, co říkáte? Přinášíme jednoduchý recept, který snadno vykouzlíte i bez cukru, pokud se mu z jakéhokoli důvodu vyhýbáte. Budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • špetku soli
  • 150 g cukru (nebo sladidla)
  • 100 g mletého máku
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 5 žloutků
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 0,5 kg švestek
  • lžíci cukru/ sladidla

Do mléka přidejte cukr (sladidlo), mák, špetku soli a vše prohřejte. Částečně přeceďte, zbylý mák můžete použít v jiném receptu. K mléku přišlehejte smetanu a žloutky a opět na mírném plameni přihřejte, dokud směs jemně nezhoustne (pozor, nepřevařte). Dochuťte vanilkovým extraktem a přelijte do zmrzlinovače.

Pokud nemáte zmrzlinovač, bude potřeba zmrzlinu pravidelně vytahovat z mrazničky a promíchávat – zabráníte tak vzniku krystalků vody. Zatímco se připravuje a nachlazuje, přepulte a vypeckujte švestky. Převařte je s cukrem či sladidlem a ještě teplé je podávejte se zmrzlinou. 

Tip: Pokukujete po zmrzlinovači? Pro nenáročné milovníky zmrzliny je tu ruční zmrzlinovač Della Casa z Tescomy za 699 Kč. Nachlaďte, míchejte... a připomeňte si výborné letní osvěžení i během chladných dnů!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!