Jak zpracovat rajčata, abyste si na nich pochutnali i v zimě? Můžete je mrazit, sušit i zavařovat

Zralá rajčata na stonku eugenegurkov / Shutterstock.com

Čerstvá rajčata jsou čerstvá rajčata. Část lahodné červené sklizně je ale možné zpracovat tak, abyste si na ní mohli pochutnat i v zimě. Jak rajčata co nejlépe dlouhodobě uchovávat? Inspirujte se, máme pro vás hned několik tipů.

Přečtěte si také

Gin z mravenců, whisky z přemnožených krabů: Palírny sází na netradiční suroviny
Gin z mravenců, whisky z přemnožených krabů: Palírny sází na netradiční suroviny

Dají se rajčata zmrazit?

Ano, rajčata můžete překvapivě zpracovat i mrazením, přestože se nejedná o nejběžnější způsob uchovávání této zeleniny. Jak je tedy zamrazit, abyste je mohli využít?

Především je zbavte slupky – spařte je vroucí vodou a následně prudce zchlaďte. Tímto způsobem oloupaná a nakrájená rajčátka můžete v dóze nebo mrazicím pytlíku jednoduše zmrazit a využít je pak tehdy, když nebudou po ruce ta čerstvá.

Čerstvá rajčata v akci už na vás čekají

Sladká sušená pochoutka

Sušená rajčata jsou výborná v teplé i studené kuchyni, připravit si je přitom můžete i doma. Jak na to? Pokud nemáte sušičku, poslouží vám trouba. Rajčata pokrájejte na tenké čtvrtiny, ty menší můžete podélně rozpůlit. Pokud se chystáte na sušení v troubě, je potřeba rajčata rozložit do porcelánové nebo skleněné pečicí mísy.

Troubu předehřejte na 80 stupňů a rajčata sušte s lehce pootevřenými dvířky minimálně tři hodiny. Poté je otočte a pokračujte, dokud nebudou hotová. Podobně postupujte i v případě sušičky. Při 60 stupních rajčata sušte řezem vzhůru, po čtyřech až pěti hodinách je však nezapomeňte otočit.

Tip: Nakládaná rajčátka nejen pro gurmány. Usušili jste si dávku rajčat? Pak je ještě můžete zalít olivovým olejem, přidat stroužek česneku a hrst bylinek.

Sklenice se sušenými rajčaty, čerstvá rajčata, česnek Rashid Valitov / Shutterstock.com

Můžete je i zavařit

Patříte mezi příznivce tradičního zavařování? Zavařená rajčata obsahují ještě větší množství tzv. lykopenu – antioxidantu, který je mimo jiné pomocníkem pro zdravé opálení. Takto zpracovaná rajčata jsou ideální na tvorbu omáček, polévek či suga. Jak na ně? Opět stačí, když plody zbavíte slupky a natlačíte je do sklenic. Přidejte špetku soli a sterilujte je 15 až 20 minut při teplotě 80 stupňů.

Tip: Vhodné zavařovací sklenice najdete již od 89 Kč / 10 ks v Kitosu. Vyberte si ze zavařovaček různých velikostí, akce platí do čtvrtka 28. 7.

Jak na domácí sugo

K zavařovaným rajčatům přidejte ještě cibuli, mrkev, česnek, olivový olej, sůl a trošku cukru. Nezapomeňte na bobkový list, nové koření a bazalku – a příprava domácího suga může začít. Tato domácí rajčatová omáčka je vhodná nejen na pizzu, ale i těstoviny nebo sendviče.

Nejprve nechte zesklovatět cibuli s mrkví, přidejte česnek a oloupaná rajčata. Omáčku osolte a oslaďte dle chuti a povařte. Na závěr do ní přidejte bylinky a rozmixujte ji dohladka. Směs pak pečte 20 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Horkou omáčkou naplňte zavařovací sklenice a následně je otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí je už víčky směrem nahoru naskládejte do pekáče s vodou a utěrkou a sterilujte je půl hodiny při 100 stupních. A vaše zásoba na zimu je připravená. Jak dlouho asi vydrží, než si na ní pochutnáte?