I když je stav nouze a vycházet by se mělo pouze za prací, za nákupem nebo za pomocí rodině, existuje jedna výjimka. Vláda zatím nezakázala vycházení za účelem krátké procházky nebo sportu. Samozřejmě v roušce, výhradně sami nebo s rodinou a bez shlukování s dalšími lidmi. Pokud se i v těchto dnech chodíte vyvětrat ven, máme pro vás 3 tipy na bylinky, které si venku můžete nasbírat. Jsou zdravé a pomohou vám vylepšit imunitu.
Na mnoha místech České republiky se už nějakou chvíli objevuje medvědí česnek. Jak název napovídá, tato rostlina chutná a voní po česneku. Výborně funguje na imunitu, je považována za přírodní antibiotikum a pomáhá při nachlazení.
Česnek medvědí (Allium ursinum) vyhledává stinná, vlhká místa. Nejčastěji ho najdete v lužních lesích, případně dubohabřinách. Pozor ale na sbírání medvědího česneku v chráněných oblastech, je to trestné. Mějte také na paměti, že je vhodné trhat jen takové množství, aby pokrylo vaši spotřebu, a z každého trsu nasbírat jen několik listů, aby nedošlo k nevratnému poškození rostliny.
Medvědí česnek můžete konzumovat bez tepelné úpravy. Nakrájejte si ho na chleba s máslem, přidejte do pomazánky, rozmixujte do polévky, přidejte ke špenátu nebo z něj udělejte klasické pesto. Uchovávat ho můžete v mrazáku, naložený v oleji či v soli.
Medvědí česnek opláchněte a nakrájejte nahrubo, smíchejte v misce s tvarohem a dochuťte solí a pepřem. Pomazánka podávaná na čerstvém chlebu bude mít zaručený úspěch.
Tip: Na jaře seženete medvědí česnek také v mnoha obchodech.
Druhá a nepříliš známá bylina, která na jaře roste všude v přírodě, je popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea). Tato drobná, volně rostoucí bylina s fialovými kvítky se vyznačuje svými protizánětlivými a dezinfekčními účinky. Skvělý vliv má také na játra. Na popenec se dnes pozapomnělo, ale naše prababičky ho velmi rády používaly v kuchyni i v domácí lékárničce.
Popenec najdete, podobně jako kopřivu, na mnoha místech v přírodě a možná i ve své zahradě. Sbírá se od konce března do července.
Z popence můžete připravit zdravý čaj, přidat ho do polévek, omáček, špenátu, a dokonce i do smoothie. A hodit se bude i do čerstvého salátu.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je univerzální bylina, kterou v přírodě najdete od jara do září a kvete od června do října. Vyplatí se ji sbírat na jaře, kdy jsou její listy mladé a obsahují nejvíc vitamínu C. Kopřiva je známá svými čisticími účinky na celý organismus.
Kopřivu najdete prakticky všude v přírodě. Roste v lesích, na krajích cest i jako plevel na zahradě. Nesbírejte ji ale v chráněných oblastech nebo v blízkosti silnic a prašných cest.
Mladé listy kopřivy mají spoustu využití. Zalijte je horkou vodou a popíjejte jako čaj nebo pomelte najemno a uvařte z nich špenát. Případně je nakrájejte do polévky, vařením se jejich štiplavost vytratí.
Pokud nemáte čas nebo chuť si byliny sbírat sami, seženete je i v obchodě. Suší se a prodávají buď ve formě čajů (kopřiva, popenec) nebo jako koření (medvědí česnek). Z bylinek se také připravují tinktury. Můžete je tak mít stále u sebe, aniž byste se po nich museli shánět v přírodě.