Recepty na jednoduché dobroty z Nutelly, které musíte vyzkoušet

Sušenky s kousky čokolády a Nutellou Filipe Franca Fotografia / Shutterstock.com

Máte rádi Nutellu a jí podobné lískooříškové pomazánky? Všichni víme, jak dobře chutná tato pochoutka namazaná na chleba nebo palačinky. Ale co si trochu zaexperimentovat a připravit z ní i jiné dobroty?

Přečtěte si také

Bílé jahody? Vypěstujete je na zahradě i balkoně! Některé druhy mohou jíst i alergici

Kterou pomazánku vybrat?

Jak už název článku napovídá, do receptů se ideálně hodí Nutella. Pokud však nejste jejím fanouškem, ať už kvůli vysokému obsahu cukru nebo tuku, vsadit můžete i na zdravější varianty, např. od La Vida Vegan, Nuscobio nebo Čokoládovny Janek.

Uvidíte, že si sladké pečení s oříškovou pomazánkou zamilujete. Máme pro vás tři rychlé a snadné hrníčkové recepty, které musíte vyzkoušet.

Domácí nutella
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella

Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.

Domácí nutella
Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Jak připravit čokoládové cookies?

Honí vás mlsná? Připravte si výborné měkké nutellové cookies. Budou hotové do 30 minut a určitě s nimi potěšíte celou rodinu.

Které ingredience budete potřebovat?

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku změklého másla (pokojové teploty)
  • ⅓ hrnku třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrnku čokoládových lupínků
  • ½ hrnku Nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky

Jak postupovat?

  1. Nejprve dejte předehřát troubu na 175 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Ve větší misce ušlehejte pomocí ručního mixéru z másla a cukru hladkou pěnu. Poté přidejte vejce a opět prošlehejte.
  3. V jiné misce promíchejte mouku s jedlou sodou a přimíchejte ji k mokrým surovinám. Přidejte do směsi čokoládové lupínky a nakonec Nutellu. Těsto promíchejte jen trošku, aby byly sušenky hezky mramorované.
  4. Z těsta (množství cca jedné polévkové lžíce) vytvarujte kuličky a vyskládejte je na plech tak, aby měly mezi sebou cca 3 cm rozestup. Cookies pečte v troubě zhruba 10 minut, přičemž je během pečení jednou otočte.
  5. Po upečení můžete sušenky ještě posypat čokoládovými lupínky a špetkou mořské soli.
Nutellové kuličky s čokoládovými lupínky vyskládané na dřevěné podložce P Maxwell Photography / Shutterstock.com

Jak na nutellovo-banánový chléb?

Klasický banánový chléb se těší stále větší oblibě, najdete ho ve spoustě kaváren i pekáren. Co takhle si ho upéct doma a trochu jej vylepšit? Máme pro vás jednoduchý recept.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžičku jedlé sody (ne vrchovatou)
  • špetku soli
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • ¾ hrnku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 a ¼ hrnku šťouchaných, zralých banánů
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ⅓ hrnku mléka
  • ¾ hrnku Nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky
Forma s banánovým chlebem Irina Rostokina / Shutterstock.com

Jak postupovat?

  1. Dejte předehřát troubu na 180 °C. Formu na chleba (ideální velikost 23 x 13 cm) vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
  2. V misce dobře promíchejte mouku, jedlou sodu a špetku soli.
  3. V jiné misce smíchejte cukr a rozpuštěné máslo. Přimíchejte rozšlehaná vejce, šťouchané banány, mléko, vanilkový extrakt a směs pořádně smíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Přidejte ještě mouku a opět vše dobře promíchejte.
  4. Potřebné množství Nutelly dejte na cca 15–20 vteřin ohřát do mikrovlnné trouby, aby se dostatečně rozehřála. Poté ji smíchejte v misce s jedním hrnkem hotové směsi na banánový chleba. Tím vám vzniknou dvě různě barevná těsta.
  5. Do formy na chleba střídavě přidávejte po lžících světlé a tmavé těsto (chléb tak bude mít po upečení krásný mramorový vzhled) a dejte péct na cca 50–60 minut.
  6. Po hodině zapíchněte špejli a pokud se na ni nebude těsto lepit, vyndejte jej z trouby a nechte vychladnout. Teprve potom ho z formy opatrně vyklopte.
Ukrojený kousek banánového chleba Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na šnečky s Nutellou

Rychlovku pro každého ze dvou plátů listového těsta a Nutelly si určitě zamilujete. Šneky budete mít hotové za pár minut a jejich chuť vás určitě nezklame.

Které suroviny potřebujete?

  • 2 kusy rozváleného listového těsta
  • Nutellu nebo jinou lískooříškovou pomazánku
  • 1 vejce

Jak postupovat?

  1. Rozložte si listové těsto a rovnoměrně ho pomažte Nutellou. Její množství zvažte dle chuti.
  2. Poté těsto podélně srolujte do rolády a nakrájejte ji na cca 1,5 cm široké plátky.
  3. Šneky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova, tj. cca 15 minut.
  4. Můžete je podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout.

Zdroj: Kupi