Grilovací sezóna odstartovala! Upečte si domácí bulky k hamburgerům

Upečené domácí bulky posypané lněným semínkem Anna Kolásková

Češi milují hamburgery, o tom není pochyb. Plátek vypečeného mletého masa v křupavé housce si můžete připravit i teď doma. Recept na domácí burger není složitý. Pokud si ale chcete vychutnat opravdu dokonalý kousek, upečte si domácí housky a pro jednou zapomeňte na ty kupované.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Domácí bulky chutnají i na snídani

Tyto domácí housky na hamburger chutnají jako něco mezi obyčejnými houskami a sladkými brioškami. Jsou jemné, nadýchané a vláčné, klidně si je tedy můžete dát i s máslem a marmeládou k snídani. A přebytek klidně zamrazte. Recept vystačí na 8 až 10 housek. Na středně velkou housku použijete 90 až 100 gramů těsta.

Co potřebujete na těsto?

  • 400 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 40 g rozpuštěného másla nebo domácího ghí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžičku soli

Co na kvásek?

  • 25 g droždí v kostce
  • 30 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • špetku hladké mouky
Zadělávání těsta v míse Anna Kolásková

Jak zadělat těsto a upéct bulky?

Recept není složitý, ale je potřeba si na něj vyhradit zhruba 90 až 120 minut. Kynuté těsto potřebuje svůj čas.

Jak připravíte kvásek?

Nejprve si zadělejte kvásek. Do hrníčku nalijte 30 ml vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a špetku mouky. Rozdrobte droždí, krátce promíchejte a nechte alespoň 10 minut pracovat na teplém, nikoliv horkém místě (trouba na 30 stupňů, kamna, topení).

Jak zaděláte těsto?

Do mísy, ve které budete zadělávat těsto, prosejte mouku. V ní udělejte důlek a do něj nalijte kvásek. Do mísy pak přidejte teplou vodu, mléko, máslo, vejce, cukr i sůl.

Zpracujte těsto, ručně nebo pomocí hnětacího háku. Těsto musí být hladké a nesmí se příliš lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci mouky. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.

Nakynuté housky posypané lněným semínkem a potřené bílkem na plechu Anna Kolásková

Jak na zpracování bulek?

Po 60 minutách přesuňte gumovou stěrkou těsto na pomoučený vál a rozdělte jej na 8 až 10 stejně velkých kousků. Z každého vykoulejte bulku a položte ji na plech s pečicím papírem. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 185 stupňů.

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem (bulky pak budou tmavé) nebo jen bílkem (budou světlé). Posypejte je mákem, sezamovým nebo lněným semínkem a dejte péct na 15 až 20 minut na 185 stupňů.

Nechte bulky zapařit

Po upečení zvlhčete bulky tzv. záparou. Horký plech zakryjte mokrou, dobře vyždímanou utěrkou a nechte 10 minut zapařit. Bulky budou dokonale měkké.

Hovězí burger s kozím sýrem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Hovězí burger s kozím sýrem

Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hovězí burger s kozím sýrem
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Jak připravit šťavnaté hamburgery?

Na klasické domácí bulky si pomelte hovězí maso, přidejte sůl a pepř a vytvarujte hamburgery. Grilujte je venku na ohni nebo doma na grilovací pánvi. A pokud si nestíháte připravit domácí burgery, sáhněte po jedné z alternativ, kterou jsou například už připravené mražené polotovary. Ceny obvykle přesahují 300 Kč za kilogram.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi