Za letošní vánoční cukroví si připlatíme. Kilo nás vyjde až na 600 korun

Za letošní vánoční cukroví si připlatíme. Kilo nás vyjde až na 600 korun

Vánoce jsou za dveřmi a letos budou nejen šťastné a veselé, ale také pěkně drahé. Češi, kteří si cukroví nechávají péct, si za něj pořádně připlatí. Bohužel se zdražení dotkne i hospodyněk, které si cukroví na vánoční stůl pečou samy doma.

Přečtěte si také

Jak zužitkovat staré pečivo: Kulinářské fígle, které musíte znát!
Jak zužitkovat staré pečivo: Kulinářské fígle, které musíte znát!

Na vině je nejen zvýšená cena za energie, ale také nedostatek medu nebo ořechů. I přesto mají někteří výrobci objednávek už tolik, že na Vánoce žádné další přijímat nebudou. Pečení vánočního cukroví nebylo nikdy levnou záležitostí, letos však s cenou pořádně zahýbe nedostatek medu a ořechů, jejichž ceny se vyšplhaly na rekordní hranici. Cena vánočního cukroví se tak již dnes pohybuje běžně kolem 400 až 600 korun za kilogram. 

Babička s ořešákem k nezaplacení

V obchodech se od konce října můžete setkat v sekci ovoce a zelenina s ořechy ve skořápce na váhu. Zaměřili jsme se na ty vlašské, které potřebujeme právě k pečení cukroví. Albert aktuálně nabízí kilo vyloupaných „vlašáků“ za 240 Kč. Prošli jsme i inzeráty na bazarových portálech – průměrná cena za kilo loupaných vlašských ořechů se pohybuje kolem 150 korun. Ano, dají se sehnat i levnější neloupané ořechy, ale zde z vlastní zkušenosti víme, že polovinu po rozlousknutí budete muset třeba vyhodit, i když se na první pohled zdály být v pořádku.

Nejoblíbenější vánoční cukroví je linecké slepované

Tekuté zlato

Medu se loni v tuzemsku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyprodukovalo nejméně za poslední čtyři roky. Jeho cena za kilo tak stoupla až o dvacet korun. Podle posledních dat ČSÚ se předloni meziročně zvýšila spotřeba medu v Česku o 6,7 procenta na jeden kilogram. Cena medu se v obchodech pod 200 korun za kilogram dostane jen málokdy. Nejvíce si říkají v obchodech od listopadu do ledna, kdy kilo medu stojí v průměru přes 240 korun. Ani na bazarových portálech si moc nepomůžete, protože se zde aktuálně cena za kvalitní med pohybuje od 200–400 Kč za kilogramovou sklenici. 

Věděli jste…

… že největší zájem je o tmavý medovicový med? Ten vzniká velmi netradičním způsobem, o kterém jen málokdo ví, a to z výkalů mšic, které nabodávají jehlice nebo listy na stromech. To, co jim projde zažívacím ústrojím, a co pak zůstává na listech a jehlicích, je nazýváno medovice. Včely medovici sbírají a vytvoří z ní tmavý med. Jeho barva je oproti květovému medu tmavší, obsahuje podstatně více minerálů a dalších příměsí, naopak méně cukrů.

Máslo před Vánoci zdražuje

A zase to máslo

Asi nikoho nepřekvapí, že od listopadu se tradičně všude v obchodech objevují vánoční výlohy a kolekce s adventními kalendáři, ale také „akce“ na máslo. I tady vás nejspíš zklameme, pokud si budete chtít do vánočního cukroví dopřát opravdovou kvalitu. Cena kvalitního másla se pohybuje přes 50 Kč za balení 250 g. Ani v akcích na másle většinou moc neušetříte, aktuálně jsme však našli ve slevě v hypermarketech Albert kostku másla (250 g) za 26,90 Kč, nicméně počet kusů na nákup je omezen.

Rozdíly v pečení s margarínem a máslem

Může margarín při pečení vánočních cukrovinek nahradit máslo? Odborníci se shodují, že nikoliv, i když vyšší cena másla a nižší cena margarínu k tomu svádí. Velkou výhodou másla je lepší konzistence těsta, lepší chuť, nadýchanost těsta a křupavost, to je dáno zejména tím, že máslo je čistě přírodní produkt, jehož jedinou složkou je mléčný tuk získávaný odstředěním smetany z mléka. 

Mezi nejoblíbenější druhy cukroví patří to tradiční, které je jako od babičky. Nejvíce si Češi objednávají mix třinácti druhů, kde nesmí chybět vanilkové rohlíčky, včelí úly, slepované linecké cukroví a pracny.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!