Pánové, radujte se! Pivo je dietnější než víno. Který alkohol se může pít při dietě?

Tři skleničky s vínem, krejčovský metr Boryana Manzurova / Shutterstock.com

Snažíte se zhubnout, ale drinku s kamarády se vzdávat nechcete? Téměř při každé dietě se doporučuje s pitím alkoholu úplně přestat nebo ho alespoň značně omezit. Ne všechny alkoholické nápoje jsou ovšem kalorické bomby. Některé si můžete vychutnat i během diety.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Alkoholické nápoje sice neobsahují žádné tuky, kaloricky jsou nicméně velmi vydatné. Na rozdíl od potravin navíc skrývají tzv. prázdné kalorie, takže vám nedodají žádnou energii. I přesto ale existuje řada nápojů, které si během hubnutí můžete v klidu dopřát.

Který drink si namíchat a čemu se raději vyhnout?

Většina tvrdého alkoholu má přibližně stejný počet kalorií, samozřejmě ale záleží, s čím si ho namícháte.

Vodka

  • Jeden panák 40% vodky obsahuje cca 95 kcal.

Nejlepší nápoj, jaký můžete zvolit, je čistá vodka se sodou, tzv. Skinny Bitch – soda nepřidá vůbec žádné kalorie. Naopak takovému Sex on the Beach se zdaleka vyhýbejte. Broskvový likér, brusinkový a pomerančový džus, které se na přípravu tohoto koktejlu používají, zvýší kalorie až na 400 kcal.

Dva koktejly Sex on the Beach, pomeranče, kostky ledu Africa Studio / Shutterstock.com

Rum

  • 40% rum je na tom po kalorické stránce stejně jako vodka, tedy cca 95 kcal.

Namíchejte si rum s dietní colou a nemusíte se bát přibírání. Anebo vyzkoušejte rum a neslazený černý čaj – ve výsledku bude mít nápoj cca 100 kcal. Piña coladu ale raději vynechte. Průměrně tento koktejl obsahuje i 250 kcal.

Pro míchání koktejlů se hodí i cola bez cukru

Gin

  • Gin obsahuje kalorií trochu více, a to cca 110 kcal v jednom panáku.

Ideálním drinkem je martini. Sklenka martini se dvěma olivami má méně než 200 kcal. A hodně populární je i drink Gin Tonic, který ale obsahuje kalorií podstatně více.

Sklenička martini s olivami Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Tequila

  • Tequila obsahuje v průměru 48 kcal.

Dobrou volbou při hubnutí je tequila s limetkou. Naopak nejhorší nápoj po kalorické stránce, který si můžete dát, je Margarita.

A jak je to s pivem či vínem?

Pivo je dietnější jen tehdy, je-li ho vypito ve stejném objemu jako vína. Jinak řečeno, tři deci bílého vína jsou mnohem kaloričtější než třetinka piva. Ale když někdo tři deci vína nahradí třemi půllitry piva, kalorický obsah se vyrovná zvýšením objemu. Jisté však je, že tři decky suchého bílého vína obsahují v průměru 225 kalorií, což je více než stejný objem světlého piva – to má v průměru 111 kalorií.

Tři lidé si přiťukávají lahví piva, dva skleničkami s bílým vínem JARIRIYAWAT / Shutterstock.com

Víno

Za dietnější je považováno bílé, nikoli červené víno. Nejde ovšem o příliš závratný rozdíl.

Důležité je, zda zvolíte suché, či sladké. Dva decilitry suchého bílého vína obsahují přibližně 150 kcal, oproti tomu 2 dcl sladkého vína mohou mít okolo 160 kcal.

  • Suché bílé víno, 100 ml – 75 kcal
  • Červené víno, 100 ml – 80 kcal
  • Sladké víno, 100 ml – 105 kcal
  • Portské, 60 ml – 90 kcal
Udělejte si radost lahví vína v akci

Pivo

Obsah kalorií se u různých druhů piv hodně liší. Průměrné světlé desítky mají zhruba 185 kcal na 0,5 l, jedenáctky pak okolo 200 kcal a dvanáctky zhruba 220 kcal. Tmavá piva mají v průměru o 10 kcal více.

Pokud pití piva nebudete nijak přehánět, pivního pupku se bát nemusíte. Potíž s tímto nápojem je ovšem v tom, že podporuje chuť k jídlu, a tak často neodoláme nedopřát si i všelijaké chuťovky.

  • Pivo světlé 10°– 37 kcal na 100 ml / 185 kcal na 0,5 l
  • Pivo světlé 11°– 41 kcal na 100 ml / 203 kcal na 0,5 l
  • Pivo světlé 12°– 44 kcal na 100 ml / 221 kcal na 0,5 l
Pět sklenic s různými druhy piva za sebou Rido / Shutterstock.com

Ať už jsou to narozeninové oslavy, posezení s přáteli, svatba, nebo večírek, alkohol se pije všude – a pokud ho pijete rádi, tak se mu jen těžko vyhýbá. Jestli se tedy snažíte zhubnout, zvažujte, který alkoholický nápoj si objednáte, a do svého jídelníčku ho zařazujte jen výjimečně.