Vše, co by měl každý správný Čech vědět o pivu

Správně načepované pivo ve skle Ziza Stupkova / Shutterstock

Když si vybavíme hokej, fotbal nebo jen posezení s přáteli v hospůdce, neodmyslitelně k tomu patří i tenhle tekutý chléb národa našeho. Ve světě se mu říká zpravidla podobně – beer, birra, la biére, bier, ale v některých zemích jej nazývají jako u nás – pivo. Proč je vlastně tak unikátní a co bychom o něm měli vědět?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Historie aneb jak je to dlouho, co ho lidstvo vlastně pije

Každý z nás se s pivem setkal už jako dítě, kdy ho pil strejda nebo někdo z rodiny či kruhu rodinných přátel. K naší národnosti prostě patří. Dokonce už víme, že v posledních letech je v některých případech levnější než voda. Věděli jste však, že pivo se údajně vyrábělo už několik tisíc let před naším letopočtem a jeho účinky znali už staří Sumerové? Mezopotámie se tak zapsala do „pivařské” historie. Dá se říct, že lidstvo pije tento kvašený alkoholický nápoj už přes 9 000 let!

Kde najdete nejznámější české pivo v akci?

Synonyma pro pivo: Lepší nálada i odpuzovač hmyzu

Proč je nám po něm tak dobře? Může za to přímo magická skupina vitamínů B, která příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Když to s pivem nepřeháníme, náladu si skutečně můžeme zlepšit. Dalším plusem vitamínů této skupiny je odpuzující efekt proti hmyzu. Komáři a klíšťata na vás díky němu tolik nepolezou, účinek však oproti repelentu nemůže být zaručen. Když ale ten zrovna není po ruce, poslouží nám určitě i tato alternativa. Někteří lidé se dokonce domnívají, že pro ještě větší účinnost je lepší si pivem potřít končetiny. Už jste to zkoušeli?

Každý z nás ví, že když se trochu napije, přijde o některé zábrany

Do skupiny afrodiziak se ale pivo přímo neřadí. Člověk je více společenský a kontaktní, ale alkohol je spíše jakýmsi pomyslným afrodiziakem, protože nám umožňuje být si s druhými blíž. Raději to s ním ale nepřehánějte, efekt může být totiž i opačný.

Lidé si ťukají několika druhy českého piva frantic00 / Shutterstock.com

Pozor, odebírá (nejen) hořčík z těla

Všechno má své dobré i špatné stránky a ani pivo není výjimkou. Musíme brát v potaz, že jakýkoliv alkohol nám z těla vyplavuje cenné minerální látky a k nim se řadí i hořčík neboli magnezium. Když jej máme nedostatek, zvyšuje se nám náchylnost k nemocem a psychické nepohodě. Rčení „všeho s mírou“ je tedy namístě. Vyplavené minerály bychom proto měli doplňovat buďto vhodnými potravinami nebo doplňky stravy. Stejně tak je to i s draslíkem, který se také odplavuje při konzumaci alkoholu.

Tip: Pokud jdete na alkoholový sedánek s přáteli a už vám není 17 let, dejte si záležet na jídle, které si dáte předtím, než začnete hojně pít a oslavovat. Vyvarujete se tak kocoviny, ale také většího úbytku výše zmíněných minerálů. Klidně si k jídlu přidejte jednu či dvě tabletky hořčíku nebo si dejte pár kakaových bobů, které jsou výborným přírodním zdrojem magnezia.

Víte, že český chmel patří mezi ty nejkvalitnější na světě?

Není se čemu divit, máme opravdu krásné chmelařské oblasti a většina z nás by byla nerada, kdybychom o ně přišli. Chmelové brigády zažili mnozí z nás a rádi na ně vzpomínáme, protože se tam obvykle sešla dobrá parta lidí. Ale vraťme se ke chmelu. Na výrobu piva používáme odrůdu, která nese zajímavý název Žatecký poloraný červeňák.

Chmel má mnoho léčivých účinků, pomáhá člověku zmírnit mimo jiné nespavost. Proto není překvapivým faktem, že patří do stejné čeledi rostlin jako konopí. Když by vás tedy někdy trápilo, že nemůžete usnout, už víte, co by vám mohlo pomoci. Nezapomínejte ale na množství.